Elazığ
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.99
  • EURO
    35.81
  • ALTIN
    2529.0
  • BIST
    10891.42
  • BTC
    68169.432$

Konut İhalelerinde Kamuyu Zarara Uğrattılar

Konut İhalelerinde Kamuyu Zarara Uğrattılar
Konut İhalelerinde Kamuyu Zarara Uğrattılar

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü kamuoyunda günlerdir tartışmaya neden olan 1200 köy konutunun ihalesini gerçekleştirdi. Yapılan ihalelerde firmaların verdiği fiyat teklifilerinde büyük farklılar bulunması kamuoyunda gündeme gelen endişeleri haklı çıkardı. Elazığ firmalarının ihale koşullarının uygun olmaması dolayısıyla ihalelere giremediğinden dolayı ihalelerde rekabet oluşmadı ve verilen tekliflerde büyük fiyat farklıları yaşandı.

Yapılan ihalelerde 200 konut yapımı işi için en uygun teklif 457.654.321 TL verilirken, 300 konut için bir ihalede en uygun teklif 913.191.095 TL, bir başka ihalede ise 909.800.000 TL verildi. Buna göre birim fiyat bağlamında verilen tekliflerde büyük bir farklılık olduğu görüldü.

200 konut yapımı için verilen teklifte bir konutun fiyat 2 Milyon 280 Bin TL olurken, 300 konut yapımı için verilen tekliflerde bir konutun fiyatı 3 Milyon 043 Bin TL ve 3 Milyon 032 Bin TL oldu. İhalelerde aynı iş için verilen farklı fiyat teklifleri dikkate alındığında 300 konut için verilen tekliflerde toplamda devletin yaklaşık olarak 250 Milyar dolayında zarar uğradığı görülmektedir.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün 1200 konut yapımı ihale yönteminin uygun olmadığını, rekabet ortamını engellediğini daha önce yaptığımız haberlerde ifade etmemize rağmen Elazığ Valiliğinin bu konuda duyarsız kalması devlet zararının ortaya çıkmasına neden oldu.

Elazığ Valiliği tarafından daha önce yapılan açıklamada ihale sürecinde herhangi bir sorun olmadığı ifade edilmesine rağmen ihalelerde verilen tekliflerde fiyat uçurumlarının bulunması sürecin şeffaf olmadığının en önemli göstergesi olarak değerlendirildi.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bu tür ihaleleri yerelde yapılmasını yerel firmaların ihalelere daha etkin katılımı ile şehre katkı sağlanmasını hedeflerken, İl Müdürlüğü’nün bu hassasiyetten uzak hareket etmesi sorumlu olmayan bir davranış olarak görüldü.

Elazığ’da yapılacak olan köy konutlarının yapım ihale sürecine ilişkin kamuoyunda ifade edilen endişe ve hassasiyetleri dikkate almayan Elazığ Valiliği, görev ve sorumlulukları kaçarak devletin zarara uğratılmasına göz yumduğu dile getirildi.

Elazığ kamuoyu devletin zarara uğratılmaması için Elazığ Valiliğinin sürece en azından bu aşamada müdahil olmasını ve devlet zararının önüne geçmesini bekliyor.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!