© Elazığ Günebakış Gazetesi

O Şehir İçin Kritik Uyarı! 7.2 Deprem Bekleniyor

O Şehir İçin Kritik Uyarı! 7.2 Deprem Bekleniyor

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir'de 7.2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip dört aktif fay hattının bulunduğunu belirterek, şehrin olası büyük bir depreme karşı yeterince hazırlıklı olmadığını vurguladı.

İzmir’de meydana gelebilecek büyük depremlere dikkat çeken uzmanlar, önemli uyarılarda bulundu. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir'de 7.2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip dört fay hattı bulunduğunu belirtti ve bu fayların kent için ciddi bir tehlike oluşturduğunu vurguladı.

30 Ekim 2020'de Seferihisar açıklarında meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremde çok sayıda bina yıkılmış, 117 kişi yaşamını yitirmiş ve birçok kişi yaralanmıştı
Bu depremin üzerinden dört yıl geçmek üzereyken, Prof. Dr. Sözbilir, bölgedeki artçı depremlerin halen devam ettiğini ifade etti. Sismolojik verilere göre, son dört yılda İzmir çevresinde 30 binin üzerinde artçı deprem kaydedildi.

İzmir'in hem karada hem denizde çok sayıda aktif fay hattı barındırdığını belirten Sözbilir, bu fayların bazıları üzerinde büyük depremler üretme potansiyelinin bulunduğunu söyledi.

Özellikle Tuzla, Gülbahçe, Seferihisar ve İzmir faylarının, 7.2 büyüklüğünde depremler üretebileceğini ve kente çok yakın olmaları nedeniyle ciddi can ve mal kaybına neden olabileceklerini belirtti.
Sözbilir, ayrıca Tuzla fayının yaklaşık 2 bin yılda bir büyük deprem ürettiğini ve yapılan araştırmalara göre bu sürenin dolduğunu kaydetti. Fay hatlarını detaylı bir şekilde incelediklerini belirten Sözbilir, İzmir'in olası depremlere karşı yeterince hazırlıklı olmadığını ve depreme dayanıklı yapı stoklarının gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Deprem master planlarının oluşturulması gerektiğine de dikkat çeken Sözbilir, İzmir için bir deprem senaryosu hazırlanarak kentsel dönüşüm yol haritasının belirlenmesinin şart olduğunu ifade etti.
Türkiye genelinde ise depreme hazırlık çalışmalarının yavaş ilerlediğini belirterek, depremin hızla yaklaştığını ve bu konuda daha hızlı adımlar atılması gerektiğini söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER