Elazığ
19 Mart, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    35.19
  • ALTIN
    2246.8
  • BIST
    8718.11
  • BTC
    65292.25$

TİKTOK

09 Aralık 2022, Cuma 14:31
TİKTOK

                   Son yılların en popüler sosyal paylaşım platformu olan ve ülkemizde ‘de son derece yaygın hale gelen Çin menşeili  sosyal medya platformu TikTok özüne uygun gereksiz, saçma, seviyesiz içerikleriyle bizleri aydınlatmaya!! devam ediyor.

İnternet ve sosyal medya analiz kuruluşu "We Are Social"ın son verilerine göre dünya genelinde 1 milyar aylık aktif kullanıcı sayısını aşan TikTok'ta Türkiye'den 26.5 milyon kullanıcı bulunuyor. Bu sayı ile Türkiye dünyada en çok TikTok kullanıcısı olan 9. ülke konumunda.

Daha birkaç senedir var olan, gereksiz işler (TikTok)uygulamasına bu kadar çok talep olmasına şaşırdığım kadar, maalesef ülkemizin bazı alanlardaki seviyesini ortaya  çıkarması açısından, acı gerçekleri gün yüzüne çıkarmasına  üzüldüm.

                 Sosyal medya uygulamalarının amaçları vardır. TikTok uygulaması da kısa video oluşturma, yayınlama, canlı yayın ve daha çok eğlence gibi

özellikleriyle kısa sürede büyük ilgi gördü. Hatta benzer uygumalar olan YouTube shorts, instagram Reels gibi rakip uygulamalar geliştirildi. Talebi olan şeyin arzı da artıyor. Bunda sıkıntı yok. Hayatımızın vazgeçilmezleri haline gelen  sosyal medya uygulamaları elbette var olacak. Bunların hepsine yasak koymak veya tamamen  kapatmak elbette söz konusu olamaz. Yasakçı zihniyete tabiki karşıyız. Ama bu  durum bu mecraların  tamamen denetimsiz, kuralsız, seviyesiz olabilecekleri, veya velev ki oldular, böyle başıboş kalabilecekleri anlamına gelemez. Bu anlamda özellikle TikTok denen bu neye hizmet etiği belli olmayan uygulama kapatılsa herhalde birazcık ahlaki erdemleri olan birisi bu olayı özgürlük elden gidiyor diye yorumlamaz.

               Zararları olan, ve sonlandırılması istenen bir olay, durum dile getirilirken öncelikle bilindiği üzere çocuk ve  gençlerin korunması esasıya bakılır. Bu elbette doğrudur, ancak gözden kaçırdığımız hususlar olabiliyor. Misal yetişkin erkek ve kadınların hatta yaşlıların dahi artık ne seviyelere düşebileceğini sosyal medyalardan maalesef üzülerek görüyoruz. Yok artık dediğimiz bu kadarı da olmaz dediğimiz bir çok kısa video her gün tüm ihtişamıyla bizleri selamlıyor. Yani dikkat  çekmek istediğim husus; zarar veren bir  durum sadece genç ve çocuklara değil, neredeyse aynı oranda yetişkinlerde zarar veriyor veya tahmin bile edemediğimiz içler acısı bazı kişilik durumlarını, ahlaki durumlarını ortaya döküyor.

TikTok'ta seviyesiz, ahlaksız, zararlı içeriklerin en çok üretildiği yerlerden bir tanesi. Bu sebeple özellikle çocuklarımızı, gençlerimizi korumalıyız, diye cümleye başlarken ben aslında özellikle yetişkinlerimizi de korumak  gerektiği kanaatindeyim?

            Pandemi ile birlikte  artarak ve artık neredeyse hepimizin elinden bir dakika bırakmadığı telefonlarımız ile gün içinde belki saatlerce sosyal medyalarda vakit harcar olduk. Belli ki bu artık hayatımızın vazgeçilmezi olacak. O zaman dikkat etmemiz gereken husus, bu uygulamaların nitelikleri olmalıdır. Neye hizmet ediyor, hangi alanda ne gibi faydaları ve zararları var gibi. Toplumun bütün değerlerine dinamit tesiriyle saldıran, erdemi, ahlakı, seviyeyi, bilgiyi ve değeri ortadan kaldıran, dip cehaleti, edepsizliği bizlere özgüven olarak sunan TikTok, kapatılırsa en azından toplumumuzun seviyesiyle ilgili olarak konuşurken bizler de geleceğe dair daha ümitvar konuşur, ve ferasetine, aklına, vb. hasletlerine  ithafen hep ezbere söylediğimiz o üstün meziyetleri yine sayar, ve toplumumuz adına aynı ezberlerle gönül rahatlığıyla yola devam ederiz.

               Bu arada mesleğimiz gereği ailelerden özellikle çocuklarla ilgili şakayetler anlatılırken, çocukların gençlerin ders çalışmama gerekçeleri olarak ellerinden telefon düşmediği şikayeti dile getiriliyor. Evet doğru biz çocuklarımızın elinden telefonu düşüremiyoruz da sanki bizim elimizden düşüyor mu? Biz konuşarak değil yaşayarak örnek olmadığımız ve aile üyelerimizle hayatı gerçek anlamda paylaşıp birlikte etkinlikler ile vakit geçirmediğimiz sürece sözlerimiz anlamsız kalıyor ve gençler denetimsiz hiçbir kuralı olmayan uygulamalarda günlerini heba etme devam ediyorlar.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.