Elazığ
19 Eylül, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

LİDER!

04 Eylül 2024, Çarşamba 18:36

 

Herkes lider olamaz değil mi?

 

Birçok vasıf ister liderlik hele de meydan okurcasına lider olacaksan kendine çok güveneceksin. İyi konuşacaksın mesela, duruşun iyi olacak, birikimin kuvvetli özgüvenin yüksek olacak. Olacak ki yarışta ben de varım diyebilesin ve hatta zirveye oynayacaksın. Bir ortamda konuştuğunda herkes seni kendiliğinden dinlemeye başlayacak. Yüksek sesle dikkat çekmeye ihtiyacın kalmayacak. Kendini göstermek için numaralara gerek kalmayacak ve varlığın zaten çevrendekileri etkilediğinden normal tonun bile merak çekecek.

 

Siyaset de böyle. Tam da fikrine uyan bir parti olur ama lideri hiçbirini taşımaz bu vasıfların ve vazgeçersin desteklemekten. Oysa yolu tam da senin yolundur fakat onla yoldaş olamazsın fikirde bile. Bazen biri sürükler seni yeni fikirlere. Anlatır dinlersin, söyler etkilenirsin ve ufkun genişler.

 

Gün içinde de böyledir aslında. Erkek olsun kadın olsun tüm bu özellikleri taşıdığında hem dalında başarılı oluyor aslına bakarsanız hem de normal yaşamında. Evinde, işinde, insan ilişkilerinde hep başarılı oluveriyorlar. Odak noktası olmak için özel bir çabaları yoktur bu lider ruhlu insanların. Ünlü bir rakettir bazen bu ve hatta o kişi; her maçını alamasa da belki yine de lideridir tenisin ama kim liderler vardır her davasını kazanır. Davasında haklıdır ve hakkını savunur. Kimi de sanat ruhuyla liderdir, farklılığı ile liderdir hep. Oturup izlemek, dinlemek ve hatta onlarla sohbet çok şey katar insana, hissedersin çoğu zaman.  Örnek de teşkil eder, öyle olmak istersin onun gibi önde. Fakat onun gibi olamazsın, her birey farklıdır çünkü lider olmak isteyince lider olunmaz, o kendini ele verir zaten. Sürükler seni bu ruh, alır götürür oraya ve adım adım yol aldırır sana.

 

Bu yüzdendir ki yola birlikte çıktığını, seni temsil edecek, seni dillendirecek olanı iyi seçmelisin. İyi seçmelisin ki konuştuğunda, derdini anlatmaya, amacını açıklamaya çalıştığında görsün herkes. Verdiği desteğin, uzattığı elin boşa gitmeyeceğini hissetsin. Sınıf başkanı olur, apartman yöneticisi olur ya da meclis başkanı… Tokmağı masaya vurmadan dinletecek, sesini yükselmeden ikna edecek ve ses tonu ayırt edici kişi olacak. Lider dediğin temiz olacak; ak pak olacak düşüncesinde. Desteklediği fikrin temeli olacak. Olacak ki inansın millet. Sözü özü de bir olsun yani. Haykırdığı yaptığı ile bir olsun, olsun ki bugün inandığımızdan güvendiğimizden yarın vazgeçmiş olmak korkusunu duymasın millet. O nedenledir ki lider net şeffaf ve gerçek lider olsun.

 

Gözümüzü kapatıp peşinden giderken tereddütsüz ve teslim olmuş bir ruhla şahlanarak yürüyelim. Bazen yanında bazen arkasında ama hep güvenle hep asil bir tavırla… Bu nedenledir ki yolun başı önemli. Başta doğru bir yola girersen, yol hep doğrudur ancak yanlış yolun başı seni hep yanlış yürütür. Bu nedenle doğru karar yolun başında doğru liderle verilmelidir.

 

 

 

 

 

 

Peki, lider gücünü nereden alır?

 

Liderler, insanları etkilemek için çoğunlukla uzmanlık ve karakteristik güçlerini kullanırlar. Birçok araştırmada karizmatik ve uzmanlık güçlerinin kullanılması ile insanları etkileme performansı ve morali arasında olumlu bir ilişki olduğu görülmüş.

 

Lider, hem karakteri hem bilgisi ile bütünleşerek yükselen bir protip.

 

Herkes lider olamaz!

 

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.