Elazığ
16 Eylül, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

ELAZIĞ BELEDİYESİNDE BÜYÜK YOLSUZLUK

15 Ağustos 2024, Perşembe 21:52

Gazeteciyiz ya iki elimiz kanda olsa yerel ve Ulusal gazeteleri taramak günlük rutin işimizdir bizim.

Yerel basında bir haberin başlığını okuyunca nihayet yaptılar dedim.

Belediye denince ilk akla gelen yolsuzluk olur, haksızda sayılmaz bu algıya sahip olanlar, gün geçmez bir belediye hakkında yolsuzluk iddiaları, suiistimal haberleri gazete manşetlerinde yer alır, televizyon haberlerinin, tartışma programlarının değişmez gündemi olur.

Nihayet yaptılar diyerek gazete haberlerini dikkatlice okudum, Belediye 3 yıllık araç kiralama işi için ihaleye çıkmış, ihale 530 milyon TL. ye bir firmada kalmış.

Yolsuzluk haberi yapmak çaba ister, özen ister, belge incelemesi yapmak gerekir, haber öncesi ilgili kurum ile görüşmek gerekir, ihalenin özellikleri hakkında bilgi istenir, elde edilen veriler ile aynı özellikteki işlerin mukayesesi yapılır, gerek duyulur ise piyasa araştırmasına gidilir.

Çıkan yolsuzluk haberinde bunların hiç birinin yapılmadığını görüyoruz, sadece ihale bedeli olarak 530 milyon TL. öne çıkarılmış, ayrıca bu araçların niye kiralandığı sorgulanmış, satın alma yoluna niye gidilmemiş gibi beylik laflar ile haber geçilmiş.

Olabilir haberi geçen gazetecilerin kendi takdiridir, 530 milyon TL. büyük rakam, kafalar da soru işareti bırakmış olabilir.

Bir An 2010 yılına gittim, benzer bir ihaleyi denetim komisyonu başkanı olarak inceleyip rapor etmiştim, rapor sonrası ortalık karışmış, 20 mülkiye müfettişi gelip dosya ile rapor arasında bir çelişki var mı yok mu diye inceleme yapmış, raporum doğrulanınca iş yargıya intikal etmişti.

Sonrasını bu işler ile ilgilenenler bilir, tekrar etmeye gerek yok.

Sadece 2009 yılında ihalesi gerçekleştirilen o meşhur ihaleden bir örnek vererek yazıya devam edelim.

Yine temizlik işlerinde kullanılmak üzere onlarca araç kiralanmış, bu araçların kiralama bedelleri duyanın dudağını uçuklatmış, ihale tabiri caizse Ülkenin her tarafında konuşulur olmuştu.

Bu meşhur ihalede bir binek araç günlük 286 TL. + KDV ile kiralanmıştı, raporum Belediye Meclisinde görüşülürken aynı dönemde birlikte çalıştığımız Hikmet Metin bey belediye başkanına hitaben aynen şu soruyu sormuş, başkan verecek cevap bulamamıştı, Hikmet bey başkanım sizin üç aylık kira bedeliniz karşılığında biz O km. binek aracı satıyoruz, bu nasıl bir ihale, bu işte bir yanlışlık var sözü halen kulaklarda.

Neyse geçmişe takılıp kalmayalım yapan yaptı, cezasını gördü.

Gelelim Elazığ belediyesinin ‘’Büyük Yolsuzluğuna’’ mukayese yaparak gidelim, 2009 da O meşhur ihalede bir binek araca aylık ödenen kira bedeli ile O KM. O araç satın alınıyordu demiştik, O aracın muadili sayılabilecek bir pikap yapılan şu andaki ihale ile günlük 1200+KDV ye kiralanmıştır şimdi insaf sahibi herkese sesleneyim buradan günlük 1200 TL. yi 90 (3 ay )ile çarpalım üstüne KDV ekleyelim çıkan rakam ile piyasaya çıkıp bize O KM. Pikabı bu fiyata verir misin diye bir galeriye soralım, adam bizi taş alır sopa ile kovalar vallahi.

Bir başka mukayeseyi Sayın Şahin ŞEİFOĞULLARI dönemi ile yapalım, 2021 yılı aynı iş ihaleye çıkıyor, iş 100 milyon TL. İhale bedeli ile alıcı buluyor (%20 kırım) , 2024 yılı, aynı özellikteki iş 539 milyon TL. ile alıcı buluyor (% 30) kırım, yolsuzluk haberi yapan arkadaşların kafası burada karışmış olacak ki, bu kadar fark olur mu diye hemen basmışlar haberi, beyler sizi ikna etmek de bana düştü yine, bu araçlar yakıt+ amortisman+ bakım onarım+ yedek parça dahil ihale edildi.

Aradan 3 yıl geçti, aradan geçen bu süre içinde 2021 yılı ihalenin gerçekleştirildiği tarihte yakıt. 5.71 Tl. iken, şimdi yakıt.45.98 TL. olmuş yani yaklaşık 8 kat artmış, araç fiyatları, amortisman bedelleri, bakım onarım masrafları, yedek parça harcamalarını da bir zahmet siz gidin araştırın, yolsuzluk var mı yok mu elinizi vicdanınıza koyun sonra yazın.

Değerli okuyucular, kısaca mukayeseli maliyetleri örnekleyerek anlatmaya çalıştım.

Gelelim diğer iddialara;

İhaleye 2 firma iştirak etmişmiş, rekabet koşulları oluşmamışmış, yazının başında yazmıştım, öyle işkembeden sallama yolsuzluk haberi yapılmaz beyler, bir araştırma yapın lütfen, ihaleye 8 firma katılmış, sizin yazdığınız O iki firma çok düşük teklif vermiş diye değerlendirmeye tabi tutulmamış ve ikisi de KİK e itiraz etmiştir, yani sizin dediğiniz iki firma ihaleye katılan firmalar değil değerlendirmeye alınmayan firmalardır.

 Gelelim niye kiralandı, niye satın alınmadı suçlamasına, arkadaşlar bu işlerde kullanılan araçların satın alınarak hizmet üretilmesi dönemi biteli yıllar oldu, satın alınmalarda hem maliyetler yükseliyor, hem de hizmette aksamalar oluyor, hadi diyelim ki Şahin bey sizlerin gönlünü hoş tutmak için bu dönem kiralama yapmayacağım, gazeteci arkadaşlar sevinsin diye araçları satın alacağım dedi, siz gazeteci dostlar, siz gündem de takip etmiyorsunuz galiba, kamuda araç alımına yasak getirildi haberiniz olmadı mı.

Yine hevesim kuşağımda kaldı, yolsuzluk yazısı yazacağım diye çok sevinmiştim, yazının başlığını da öyle attım, yaza yaza ihale detayı yazdım, neyse Şahin beyin daha dört yılı var muhakkak büyük bir yolsuzluk yapar da ben de köşe yazarım, hevesim kursağımda kalmaz, muradıma ererim.

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.