Elazığ
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.59
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2515.0
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    60265.51$

ÜLKEMİZİN VE ELAZIĞ’IN GELECEĞİ TARIMSAL ÜRETİMDE


ÜLKEMİZİN VE ELAZIĞ’IN GELECEĞİ TARIMSAL ÜRETİMDE
Elazığ geniş tarım alanları ve iklim açısından tarım için oldukça önemli bir şehir. Tarıma elverişli düz ovaları, toprak yapısı ve hava koşuları bakımından çok çeşitli bir tarım şehri. Değerlendirilmeyen tarım potansiyeli yüzünden köyden kente göç ve işsizlik problemi yaşanmakta.

Çevre illerin aksine dağlık arazi değil de daha çok düz alan barındırması nedeniyle tarım için oldukça elverişli olan topraklarımız yeterli ilgiyi göremiyor. Baskil’de yetiştirilen kayısılar, Ağın’da yetiştirilen bademler ve nohutlar gibi hemen hemen her ilçede çeşitli üretimler yapılmakta.

Hem sulu hem de susuz tarım için yeterli seviyede tarım arazisi bulunmasına rağmen çiftçiler artık eskisi kadar çok üretim yapmıyor. Çiftçilerin üretim yapmamasının başlıca nedenleri arasında maliyetler yer alıyor. Artan gübre, mazot, tohum ve işçilik maliyetleri yüzünden çiftçiler tarımdan uzaklaşıyor.

Gençler köylerde imkanların kısıtlı olması nedeniyle şehirlere göç ederken tarımda çalışan nüfus yaşlanıyor ve sayıları gün geçtikçe azalıyor.

TARIMIN DEĞERİ GEÇ ANLAŞILDI

Tarım ve hayvancılığın önemi dünya genelinde son yıllarda daha da çok anlaşılmaya başladı. Pandemi ile birlikte evlere kapanan vatandaşlar teknoloji ne kadar gelişmiş olursa olsun üretim yapılmadığı zaman gıdaya ne kadar zor erişildiğini yaşayarak tecrübe etti.

Tarım yapan ülkeler ekonomik açıdan daha stratejik bir konuma sahip. Tarım hem stratejik olarak önem taşıyor hem de istihdam açısından önemli.

TARIM İÇİN ALGI DEĞİŞTİRİLMELİ

Üretimin kırsal alanda yapılması ve vatandaşların kırsaldan kente göç etmesi nedeniyle üretimden uzaklaşma söz konusu. Tarım için oluşturulan zorda kalan, çaresiz insanların yaptığı üretim şekli algısı nedeniyle birçok genç tarımdan ve üretimden uzaklaşıyor. Kırsalda ihmal edilen üretim ülkeleri ekonomik olarak çok derinden sarsıyor.

Kırsalda yapılmayan üretim teknolojik olarak gelişmiş bir ülkeyi bile zora sokabilecek bir stratejik öneme sahip. Ülkemizde tarımla ilgilenen insanların yaş ortalamasının 55 olması gençlerin tarımdan uzaklaştıklarının en büyük göstergesi.

GENÇLER TARIMA YÖNELMELİ

Gençlerin teknoloji ile içli dışlı olması nedeniyle tarımda gençlerin yaratıcı fikirlerinin, teknolojiyi kullanma becerilerinin ve gelecek vizyonlarının ülkemiz adına kalkınmada önemli bir rol oynayacağını görebiliyoruz.

ÇİFTÇİLERİN SESİ DUYULMALI

Elazığ’ın üretim alanında adım atabilmesi için öncelikle çiftçilerin sesini duyması gerekiyor. Çiftçilerin mustarip olduğu sıkıntıları dinleyen bir şehirde üretim yapmak elbette kolaylaşacaktır. Üretim yapabilen şehrimizde tersine göç yaşanacaktır.

TEŞVİKLER ARTIRILMALI

İnsanların tarıma kazandırılması için yapılan teşviklerin incelenmesi ve benzerlerinin hem ülkemizde hem de şehrimizde uygulamaya konmasına yönelik özendirici bir tutum sergilenmeli.

SEKTÖR PARA KAZANDIRMALI

Gençlerin tarıma yönelmesi için sektörün para kazandıran bir işe dönüşmesi büyük önem arz ediyor. Fabrikalarda, ofislerde çok düşük ücretlerle çalışan gençlere doğru öğretilen tarım ile hem şehrimiz hem de ülkemizde çiftçilerin yaşının gençleşmesi sürdürülebilirliği artıracaktır.

TARIM İLE TERSİNE GÖÇ MÜMKÜN

Yapay zeka ile tarımı birleştiren uygulamalar, yapılan teşvikler,  gençler açısından sektörü cazip hale getirebilir.  Bugün insanların köyden kente gelmesinin en önemli nedeni tarımın karlı bir meslek olarak görülmemesi. Tarım para kazanılan bir iş haline gelirse tekrar geri göç başlayabilir. Tersine göç ile birlikte işsizlik probleminde ciddi bir düşüş yaşanacaktır.

GİRDİ MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK

Gübre, ilaç maliyetlerinin çok artması girdi maliyetlerinin çok yükselmesi nedeniyle çiftçiler tarımdan vazgeçme noktasına geldi.

Tarımla ilgilenmek isteyen gençlerin hem üretim araçları hem mazot gübre gibi temel ihtiyaçlarının devlet eli tarafından verilen bir destekle karşılanması üretimi artıracaktır.

HERKESE EŞİT HİBE VERİLMELİ

Halihazırda köylerde olan imkanı olmayan veya köye dönmeyi düşünen gençler için herkese eşit olacak şekilde ödemesi kolay, geri ödemeli kredi yada takibi yapılacak şekilde bir hibe programı düzenlemesi yapılmasıyla gençleri tarımla aralarına koyduğu mesafe azalacaktır.

MEVCUT DURUMDA ÜRETİM ZOR

Mevcut duruma maliyetlerin artması nedeniyle genç veya yaşlı çiftçinin üretime devam etmesi çok zor görünüyor. Küçük üretici olan insanların çoğunun üretimden çekilmesi nedeniyle tarımda zorlu günler yaşanıyor. Çiftçilerin elindeki toprakların büyük bir kısmı el değiştirdi. Bir nevi çiftçiler topraksız kaldı. İster genç, ister yaşlı olsun üretici giderleri kaldıramıyor. Önce tarım para kazanılacak bir alana dönüştürülmeli ki sonrasında sosyal hayat ve köyleri yeniden canlandırılması için adımlar atılabilsin.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!