Elazığ
05 Aralık, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Türkiye’de Bir İlk: Fırat Üniversitesi Beyin Okuma Teknolojisi Geliştirdi

Türkiye’de Bir İlk: Fırat Üniversitesi Beyin Okuma Teknolojisi Geliştirdi
Türkiye’de Bir İlk: Fırat Üniversitesi Beyin Okuma Teknolojisi Geliştirdi Elazığ Fırat Üniversitesi, Türkiye’de bir ilke imza atarak beyin sinyallerini okuma ve yapay zeka ile düşünceleri tercüme etme yeteneğine sahip bir cihaz geliştirdi.

Elazığ Fırat Üniversitesi, Türkiye’de bir ilke imza atarak beyin sinyallerini okuma ve yapay zeka ile düşünceleri tercüme etme yeteneğine sahip bir cihaz geliştirdi. Proje, ağır hastalıkları olan, özellikle felçli bireyler için umut ışığı olmayı hedefliyor.

Üstün Başarı Oranı

Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi’nden Doç. Dr. Türker Tuncer öncülüğünde altı öğretim üyesi ve altı öğrenciden oluşan ekip tarafından geliştirilen sistem, felçli bireylerin beyin sinyallerini analiz ederek onların düşüncelerini anlaşılır bir şekilde yorumluyor. Geliştirilen yöntemle yapılan testlerde %90 başarı oranı yakalandı. Çalışma, bu alanda Türkiye’de bir ilk olmasının yanı sıra dünya çapında da öncüler arasında yer alıyor.

Çok Yönlü Kullanım Alanları

Doç. Dr. Tuncer, geliştirilen cihazın sağlık, savunma sanayi ve öğrenme güçlüğü gibi birçok alanda kullanılabileceğini belirtti.
“Cihazımızla felçli hastaların iletişim kurmasına olanak tanıyoruz. Ayrıca savunma sanayisinde, sürücülerin anlık düşüncelerini, stres seviyelerini ve sağlık durumlarını tespit edebilecek sistemler geliştirmeyi hedefliyoruz. Eğitim alanında ise disleksi veya öğrenme güçlüğü yaşayan bireylerin beyin aktivitelerini haritalayarak çözümler sunabiliriz,” dedi.

Bilimsel Yayınlarla Desteklenen Çalışma

Proje kapsamında, katılımcıların EEG cihazlarıyla beyin sinyalleri toplandı ve geliştirilen yapay zeka bu sinyalleri %90’ın üzerinde doğrulukla yorumladı. Çalışma sonuçları, 2023 yılında prestijli bir bilim dergisi olan SCI Science Citation Index’de yayımlandı. Doç. Dr. Tuncer, “Biz bu çalışmayı daha uygun maliyetli cihazlarla gerçekleştirdik. Dünya genelinde ses getiren projelere öncülük ediyoruz,” dedi.

Gelecekteki Hedefler

Ekip, daha fazla cümle kalıbı üzerinde çalışarak cihazın kapasitesini artırmayı ve insanların düşündükleri şeyleri daha geniş kapsamda analiz edebilmeyi hedefliyor. Ayrıca, öğrenme zorluğu ve stresle ilgili sorunları tespit etmek amacıyla beyin tabanlı bir harita geliştirme çalışmaları sürüyor.

Bu yenilikçi teknoloji, Türkiye’nin bilimsel alandaki yetkinliğini artırırken, dünya çapında önemli bir yere sahip olma potansiyeli taşıyor.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!