Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ilişkin Aktif Yaşlanma Endeksi (AYE) verilerini kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan veriler, Türkiye'nin demografik yapısında önemli bir değişim yaşandığını ortaya koydu. 65 yaş ve üzeri bireylerin oranı 2024 itibarıyla yüzde 10,6’ya yükseldi. Bu oran, 2019’da yüzde 9,1 seviyesindeydi. Böylece son beş yılda yaşlı nüfus yüzde 20’nin üzerinde bir artış göstererek 9 milyon kişiyi aştı.
TÜİK’in geleceğe yönelik projeksiyonları, yaşlı nüfus oranındaki artışın süreceğini gösteriyor. 2030 yılında bu oranın yüzde 13,5’e, 2040’ta yüzde 17,9’a ve 2060’ta ise yüzde 27’ye ulaşması bekleniyor. Uzmanlar, bu artışla Türkiye’nin "çok yaşlı nüfusa sahip ülkeler" sınıfına girebileceği uyarısında bulunuyor.
Aktif Yaşlanma Endeksi (AYE), yaşlı bireylerin sosyal, ekonomik ve fiziksel açıdan ne kadar aktif ve üretken bir yaşam sürdürebildiğini ölçüyor. Türkiye’nin genel AYE puanı, 2023 yılında 28,7 iken, 2024’te 29,7’ye yükseldi. Bölgesel değerlendirmelere göre Doğu Karadeniz 33 puanla en yüksek endeks değerine sahip olurken, Güneydoğu Anadolu 26 puanla listenin en sonunda yer aldı.
İSTANBUL TOPLUMSAL KATILIMDA ÖNE ÇIKTI
Toplumsal katılım başlığında, yaşlı bireylerin gönüllü faaliyetler, bakım hizmetleri ve siyasi süreçlere dahil olma oranı değerlendirildi. 2024 verilerine göre bu alandaki puan 12 olarak kaydedildi. En yüksek toplumsal katılım İstanbul’da gözlemlendi.
Sağlıklı, bağımsız ve güvenli yaşam koşullarını temsil eden göstergeler için belirlenen puan ise 65 olarak açıklandı. Bu değer, yaşlı bireylerin yaşam kalitesini yükseltmeye yönelik çalışmaların önemine dikkat çekiyor.
İLERİ YAŞTA İSTİHDAMDA AVRUPA’NIN ÖNÜNDE
İstihdam bileşeni kapsamında, 55-74 yaş aralığındaki bireylerin iş gücüne katılım oranı incelendi. Türkiye bu alanda 27 puan alarak bazı Avrupa Birliği ülkelerini geride bıraktı.
Uzmanlar, yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte sosyal politikalar, sağlık hizmetleri ve bakım sistemlerinde köklü değişikliklerin kaçınılmaz olduğuna dikkat çekiyor. Yaşlı bireylerin topluma entegre edilmesi, sağlıklı ve üretken bireyler olarak yaşamlarını sürdürebilmeleri için kapsamlı ve sürdürülebilir stratejilerin hayata geçirilmesi gerektiği vurgulanıyor.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.