Dünyada servet sahibi bireylerin ikinci vatandaşlık talebi hızla artarken, Türkler de bu arayışta üst sıralarda yer alıyor. Henley & Partners Türkiye verilerine göre, Türkler, en çok ikinci vatandaşlık alan üçüncü millet konumunda.
VİZE KRİZİ VE SEYAHAT KOLAYLIĞI TALEBİ ARTIRDI
Servet sahiplerinin ikinci vatandaşlık almasının ardında birçok sebep bulunuyor. Özellikle vizesiz seyahat avantajı, ekonomik istikrar ve sağlık gibi faktörler, vatandaşlık başvurularında öne çıkıyor. Henley & Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel, Türkiye’deki yüksek gelirli kesimlerin ikinci vatandaşlık taleplerinin arttığını ve bu talebin özellikle son yıllarda yaşanan vize krizi ile daha da arttığını belirtti. Demirel, "Son yıllarda Türkiye’de milyoner sayısında yüzde 45’lik bir artış yaşandı. Bu da doğal olarak vatandaşlık başvurularını artırdı" dedi.
ZENGİNLER "B PLANI" PEŞİNDE
Demirel, dünya genelinde bir "B planı" arayışının arttığını vurgulayarak, Türkiye vatandaşlığının Çin ve diğer Asya ülkelerinden de yüksek talep gördüğünü ifade etti. Ancak, bu süreçlerin güvenli bir şekilde yönetilmesi gerektiğine dikkat çekti. Türkiye'de vatandaşlık verilmeden önce güvenlik soruşturması yapılmıyor, bu da bazı riskleri beraberinde getiriyor.
VATANDAŞLIK DANIŞMANLIK ŞİRKETLERİNDE STANDART SORUNU
İkinci vatandaşlık hizmeti veren şirketlerin belirli bir standartta çalışmadığını belirten Demirel, bu durumun riskler yarattığını söyledi. Reddedilen başvuru sahiplerinin başka firmalar aracılığıyla süreci tamamlayabilmesi, denetim eksikliklerinden kaynaklanan bir sorun olarak öne çıkıyor.
EĞİTİM, VERGİ AVANTAJLARI VE SAĞLIK HİZMETLERİ ÖNE ÇIKIYOR
Henley & Partners Özel Müşteriler Grup Başkanı Dominic Volek, ikinci vatandaşlık talebinin ardındaki başlıca nedenlerin daha iyi eğitim, sağlık hizmetleri, vergi avantajları ve vizesiz seyahat olduğunu ifade etti. 2024 yılı, yüksek servete sahip bireylerin küresel hareketliliği açısından rekor bir yıl oldu. Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Hindistan, Çin ve Singapur gibi ülkeler en çok tercih edilen göç destinasyonları arasında yer alıyor.
Türkiye, yüksek gelirli bireylerin ikinci vatandaşlık talebinde yoğunluk gösterdiği ülkeler arasında 5. sırada bulunuyor.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.