Dijital dünyanın sunduğu imkanlar ve beraberinde getirdiği riskleri ele alan Aile Danışmanı Nevra Tuncel, Bakış Haber’e özel açıklamalarda bulundu.
Bakış Haber’e konuşan Aile Danışmanı Tuncel, sosyal paylaşım platformlarının aile içerisindeki iletişimi yüksek oranda zedelediğini kaydetti.
Haber: Sinem ÇÖKMEZ
Çocuklar ve gençlerin dijital platformlarda siber zorbalığa daha yatkın hale geldiğini söyleyen Aile Danışmanı Tuncel, “Zorbalığı gücün sistematik şekilde kötüye kullanılması olarak açıklayabiliriz. Doğrudan ya da dolaylı saldırganlık araçları ile kişide baskı kurmayı amaçlayan davranışlar zorbalıktır. Dijital çağda ise siber zorbalık, dolaylı yoldan uygulanarak kişileri manipülasyon, sosyal dışlama, söylenti yayılması, sosyal medyada fotoğraflarının altına kötü yorum yazma, virüslü mailler gönderme gibi şekillerde karşımıza çıkmaktadır” ifadelerini kullandı.
SOSYAL PAYLAŞIM PLATFORMLARI AİLE İLETİŞİMİNİ ZEDELİYOR
Sosyal paylaşım platformlarının aile içindeki iletişime olumsuz etkilerinden bahseden Tuncel; ”Hayatımızın neredeyse merkezi haline gelen sosyal paylaşım platformlarının aile içerisindeki iletişimi yüksek oranda zedelediği gerçeği ile karşı karşıyayız. Aileler çocuklarının hangi sosyal paylaşım platformlarında ne kadar zaman geçirdiğini ve kimlerle iletişim hâlinde olduklarını ciddiyetle takip etmelidir. Eğer çocukta telefon ya da bilgisayarda geçirilen süre farklılaşmışsa, orada geçirdiği zaman sonrası üzüntü yada agresif tutum sergiliyorsa, yine elektronik cihazları konusunda aşırı korumacı, şifreler ile gizleme, bildirim sesine karşı aşırı duyarlı davranma davranışları sergiliyorsa, ebeveyn veya arkadaşlarından uzaklaşma durumu, dikkat konusunda dalgalanmalar, uyku düzeninde ani değişimler varsa bir problem yaşıyor diyebiliriz” şeklinde konuştu.
SOSYAL ÇEVRESİ İLE SİZDE İLETİŞİM HALİNDE OLUN
Çocuklara güvenli bir ortam sunmanın yollarını anlatan Aile Danışmanı Tuncel, “Öncelikle çocuklarının güvende olduğundan emin olmalı bunun için de onlara suçlayıcı bir dil kullanmadan koşulsuz olarak çocuğunuzun yanında olacağınızın güvenini söyleyin ve hissettirin. Açık iletişim kurun ve iyi bir dinleyici olun. Dinlerken sakinliğinizi koruyun. Unutulmamalıdır ki dinlemek en büyük güçtür. Çocuğunuza koşulsuz sevgi sunun. Sevginin aşamayacağı güç yoktur. Güvenli internet kullanın. Çocuklarınızı hangi davranışların zorbalık olduğu hakkında bilgilendirin. Hayır demeyi öğretin. Kendi alanlarına saygı duyun ve kişisel alanlarını sağlıklı olarak koruması için ona yol gösterip destekleyin“ dedi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.