Psikolog Doğukan Şahincan, toplumda yaygın olarak görülen panik bozukluğu ve panik atak hakkında Bakış Haber’e önemli açıklamalarda bulundu.
Panik atağı, aniden başlayan korku nöbeti olarak tanımlayan Psikolog Şahincan, panik atağın kalp krizi geçiriyormuş gibi hissetmek, terleme ve bayılma hissi gibi fiziksel belirtilerle kendini gösterebileceğini söyledi.
Özel Haber: İrem YILMAZ
"PSİKOLOJİK DESTEK ALMAK TEDAVİ SÜRECİNİN ÖNEMLİ PARÇASIDIR"
Panik atak geçiren birinin fiziksel bir sağlık sorunu olduğunu düşünerek, ilk olarak kardiyoloji bölümüne başvurduğunu belirten Psikolog Şahincan, aslında bunun psikolojik bir rahatsızlık olduğunu ve tedavi edilmesi gerektiğini vurguladı. Şahincan, bu rahatsızlığın en büyük zorluğu bunun psikolojik olduğunu kabul etmek olduğunu söyleyerek, Psikolojik destek almanın tedavi sürecinin önemli bir parçası olduğunu ifade etti.
"18-25 YAŞ ARASINDA DAHA SIK GÖRÜLMEKTEDİR"
Panik atak ve panik bozukluğu arasındaki farkı açıklayan Psikolog Şahincan, panik atağın yaşadığımız anlık bir durum olduğunu, panik atağın sürekli hale gelmesinin ise panik bozukluğunu oluşturduğunu belirtti. Panik atak, daha çok üniversite çağındaki 18-25 yaş arasındaki bireylerde, özellikle sınav dönemlerinde sıkça görüldüğünü ifade etti.
"PANİK ATAK BİRİKMİŞ STRESİN SONUCU OLARAK OLARAK DÜŞÜNÜLEBİLİR"
Panik atağın tek bir tanı olarak görülmemesi gerektiğini belirten Psikolog Doğukan Şahincan, panik atak ve panik bozukluğunun ortaya çıkmasında hem genetik hem de çevresel faktörlerin etkili olabileceğini açıkladı. Genetik yatkınlık, bir kişinin panik atağa eğilimli olmasında rol oynasa da, geçmişte yaşanan travmalar, zorbalık, taciz ve ekonomik sebeplerin de panik atağa zemin hazırlayabileceğini belirtti. Şahincan, panik atağın birikmiş stresin sonucu olarak "bardaktan taşan son damla" gibi düşünülebileceğini, bu stresin yıllar içinde birikerek sonunda panik atak olarak ortaya çıkabileceğini ifade etti.
"PANİK ATAK VE PANİK BOZUKLUĞUNUN TEDAVİSİ"
Erken dönemde psikolojik destek almanın önemine vurgu yapan Psikolog Şahincan, panik atakların tedavisinde en yaygın yöntemlerden birinin bilişsel davranış terapisi (BDT) olduğunu ifade etti. BDT, kişinin düşünce ve davranışlarını değiştirmeyi hedefler. Bu terapi, panik atağı tetikleyen yanlış düşünceleri ve korkuları tanımlayıp, bu düşüncelerle başa çıkmayı öğretir. Ayrıca, panik atakların tedavisinde psikiyatri tarafından önerilen ilaç tedavisi de kullanılabilir. Ancak ilaç tedavisi, genellikle bilişsel davranış terapisinin yetersiz kaldığı ileri seviyedeki vakalarda tercih edilmektedir dedi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.