Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Eray Yaz, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni Özel Hastaneler Yönetmeliği’nin detaylarını açıkladı. Bu düzenleme ile özel hastanelerde tıbbi endikasyon temelli denetimler başlatılacak.
Hastaların aldıkları sağlık hizmetlerinin, tıbbi gereklilikler ve uygunluk açısından değerlendirileceğini belirten Yaz, denetimlerin uzmanlardan oluşan 20 komisyon tarafından yapılacağını söyledi. Bu komisyonlar, yoğun bakım, acil birim, tıbbi laboratuvar ve kadın doğum branşlarını kapsayacak şekilde hastanelerin hizmetlerini inceleyecek.
Ayrıca, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’na (TÜSEB) bağlı Türkiye Sağlık Hizmetleri Akreditasyon Enstitüsü (TÜSKA) tarafından belirlenen sağlıkta akreditasyon standartlarına uygunluk zorunlu hale getirildi. Bu standartların, hastanelerin idari ve tıbbi işlemlerini güvenli bir şekilde yürütmesini sağlamak amacıyla uygulandığı belirtildi.
ÖZEL HASTANE AÇMA KRİTERLERİ YENİDEN DÜZENLENDİ
Yönetmelikle birlikte özel hastane açma kriterleri de yeniden şekillendirildi. Eray Yaz, "Yüz kızartıcı suç işleyenlerin özel hastane açması engellendi" diyerek, hastaların sağlığı ve güvenliği için alınan yeni önlemleri duyurdu. Ayrıca, hastanelerin sahip olduğu tıbbi hizmet birimlerinin başka kişilere devredilmesi yasaklandı. Bu tür uygulamaların tespit edilmesi durumunda, hastanenin ruhsatı iptal edilecek.
SGK İLE ANLAŞMALI HASTANELERE ÜCRET SINIRLAMASI GETİRİLDİ
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı hastanelerin alabileceği ücretlere sınırlama getirildi. Yaz, belirlenen ücret sınırının aşılması durumunda cezai müeyyidelerin artırılacağını vurguladı. Bu düzenlemeyle birlikte, özel hastaneler 24 saat hizmet verecek şekilde nakil ambulansı bulundurmak zorunda olacak. Ayrıca, özel hastanelerde deprem gibi acil durumlar için hastaların güvenli bir şekilde taşınması kolaylaştırılacak. Palyatif bakım merkezlerinin açılması ise hastanelerin talebi üzerine kolaylaştırılacak.
MUAYENE HEKİMLERİNE YENİ HAKLAR
Yönetmelikte yapılan bir diğer önemli değişiklik, muayenehanesi bulunan hekimlerle ilgili oldu. Yeni düzenlemeye göre, mevcut muayenehanesini kapatmak kaydıyla, muayenehane hekimleri özel hastanelerde kadro şartı aranmaksızın çalışabilecek. Bu düzenlemeyle birlikte hastaların sağlık hizmetlerinin kalitesinin daha da artırılması hedefleniyor.
Özel Hastaneler Yönetmeliği ile hastaların aldığı sağlık hizmetinin en üst seviyeye taşınması ve kayıt dışı işlemlerin engellenmesi amaçlanıyor. Bu sayede sağlık sektöründeki ticarileşme de engellenmiş olacak.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.