Dil ve Konuşma Terapisti Fatih Özdemir’in bu haftaki konusu Otizm bozukluğu ve dil konuşma becerileri oldu. Otizm Spektrum Bozukluğunu açıklayan Özdemir, “Belirtileri erken çocukluk döneminde başlayan ve sosyal, iletişimsel alanlarda sınırlılıklara sebep olan nörogelişimsel bir bozukluktur. Göz teması kuramama, ismine tepki, vermeme, parmağıyla işaret edememe, akranlarıyla ortak etkileşimli oyunlar oynayamama, parmak ucu yürüyüşü, dönen nesnelere yoğun ilgi duyma, takıntılı davranışlar sergileyebilme gibi belirtiler otizm spektrum bozukluğuna işaret edebilir. Dil ve konuşma bozuklukları otizm spektrum bozukluğu bulunan bireylerde oldukça sık karşılaşılan yetersizliklerden birisidir. Dil ve konuşma bozuklukları, OSB'li bireylerin sosyal etkileşimde bulunmalarını, düşüncelerini ifade etmelerini ve anlamlı iletişim kurmalarını zorlaştırabilir.” dedi.
Özel Haber: Kenan Toprak
Bakış Haber olarak Dil ve Konuşma Terapisti Fatih Özdemir ile bir röportaj gerçekleştirdik. Röportajımızda otizm spektrum bozukluğunda ailenin rolü ve otizm spektrum bozukluğunda konuşma terapisi hakkında konuşan Özdemir, “Erken müdahale ile dil becerileri hızla ilerleyebilir; terapistler, çocuklara sosyal iletişimi destekleyecek stratejiler sunar ve dilin anlamlı kullanılmasını engelleyen zorluklarla çalışırlar. Ayrıca, sosyal dil kurallarını öğretmek ve gerektiğinde alternatif iletişim yöntemleri sunmak da terapinin bir parçasıdır.” Diye konuştu.
OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞUNDA AİLENİN ROLÜ
Otizm spektrum bozukluğunda ailenin rolünden bahseden Dil ve Konuşma Terapisti Fatih Özdemir, “Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) tanısı alan bir çocuğun ailesi, terapi sürecinde ve çocuğun gelişiminde kritik bir rol oynar. Aileler, çocuğun günlük hayatında en yakın destek kaynaklarıdır ve terapiye dair süreçlere aktif katılım göstermek, terapinin başarısını artırabilir. Ailelerin erken müdahaleye ve terapiye katılımı, çocuğun dil ve sosyal becerilerini geliştirmesinde önemli bir faktördür. Ayrıca, aileler evde de çocuğun gelişimini desteklemek için terapistlerle birlikte çeşitli stratejiler uygulayabilirler. Ailenin, çocuğun güçlü yönlerini ve ihtiyaçlarını anlaması, sabırlı ve empatik bir yaklaşım sergilemesi, çocuğun özgüvenini artırır ve sosyal beceriler kazanmasına yardımcı olur. Aile desteği, çocuğun terapiye dair hedeflere ulaşmasında, bağımsızlık ve sosyal etkileşim becerilerini geliştirmede temel bir yapı taşıdır.” İfadelerini kullandı.
OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞUNDA KONUŞMA TERAPİSİ
Otizm spektrum bozukluğunda konuşma terapisi hakkında konuşan Fatih Özdemir, “Dil ve konuşma terapisi, otizmli çocukların iletişim becerilerini geliştirmeye yönelik önemli bir müdahaledir. Terapinin amacı, dilin doğru kullanımı, sosyal etkileşimde uygun davranışlar ve anlamlı iletişim kurma becerilerinin kazandırılmasıdır. Erken müdahale ile dil becerileri hızla ilerleyebilir; terapistler, çocuklara sosyal iletişimi destekleyecek stratejiler sunar ve dilin anlamlı kullanılmasını engelleyen zorluklarla çalışırlar. Ayrıca, sosyal dil kurallarını öğretmek ve gerektiğinde alternatif iletişim yöntemleri sunmak da terapinin bir parçasıdır. Dil ve konuşma terapisi, otizmli çocukların iletişimde daha bağımsız olmalarını sağlayarak, sosyal yaşamlarını iyileştirmelerine katkıda bulunur. Aile desteği ve terapinin erken başlatılması, sürecin daha etkili olmasına yardımcı olur.” Şeklinde konuştu.
ERKEN MÜDAHALE ÇOK DEĞERLİDİR
Son olarak çocukların dil ve konuşma gelişimi hakkında bilgiler veren Özdemir, “Onların genel öğrenme ve sosyal becerileri açısından çok önemlidir. Eğer bir çocuk dil veya konuşma zorlukları yaşıyorsa, erken müdahale çok değerlidir. Ailelerin, profesyonel bir dil ve konuşma terapistinden destek alarak çocuklarının gelişimini en iyi şekilde yönlendirmeleri, ilerideki başarıları için büyük fark yaratabilir. Unutmayın, erken terapi ile çocuklar daha güçlü bir dil temeli oluşturabilir ve gelecekteki iletişim becerilerini geliştirebilir.” dedi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.