Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Necdet Özer, çocuklarda geniz eti sorununa dikkat çekerek, Bakış habere bilgilendirmelerde bulundu.
Haber: İrem Yılmaz
Çocuklarda geniz etinin genellikle 1 yaşına kadar oluşmadığını belirten Opr. Dr. Özer,
"Çocuklarda geniz eti genellikle 1 yaşına kadar oluşmaz. Çünkü çocuklar, genellikle burun solunumu yaparlar. Eğer geniz eti oluşmuşsa, burun tıkanır ve çocuk bu durumda rahat nefes alamaz ifadelerini kullandı."
Opr. Dr. Özer, 1 yaşından sonra geniz etinin oluşmaya başlayabileceğinin vurgusunu yaparak, Bu durumda çocuklar ağız solunumu yaparak rahatlamaya çalışır.
Geniz eti, burnun arka tarafındaki geniz bölgesini tıkadığında, çocuk burundan nefes almakta zorlanır. Özellikle gece yatarken ciddi problemler ortaya çıkabilir. Çocuklar, bu durumda horlama, nefes darlığı ve bazen de boğuluyormuş gibi bir hissiyatla uyanabilirler. Anne babalar, çocuklarının bu tür belirtilerini fark ettiklerinde bize başvururlar dedi.
"GENİZ ETİNİN EN HIZLI BÜYÜDÜĞÜ YAŞLAR 3 ve 7 YAŞ ARASIDIR"
Geniz etinin çok büyük olması halinde, geniz etini alıp soluk yollarını açarak çocuğu rahatlattıklarına değinen Opr. Dr. Özer, Geniz etinin en hızlı büyüdüğü yaşların 3 ve 7 yaş arası olduğunu vurguladı.
Opr. Dr. Özer, "3 yaşında geniz eti büyümesi pik yapar ve en hızlı şekilde büyür. Bir diğer pik dönemi ise 7 yaşıdır. Ancak, 9 yaşından sonra geniz eti genellikle çocuklarda görünmez. Fakat bazı özel durumlarda, örneğin alerjik reaksiyonlar nedeniyle geniz eti tekrar büyüyebilir. Bu durumun erişkin yaşlarda da gözlemlenebileceğinin altını çizdi."
"GENİZ ETİ GELİŞİM GERİLİĞİNE SEBEP OLABİLİR"
Geniz etinin çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileciğini dile getiren Opr. Dr. Özer, "Nefes almakta zorlanan çocuklar, uykuda rahatlayamazlar. Oysa uyku, vücudun dinlenip gelişebilmesi için çok önemlidir. Eğer çocuk uyuyamıyorsa, vücudu yeterince dinlenemez. Bu da, gelişme geriliği ve hormon dengesizliklerine yol açabilir. Çünkü uyku sırasında, özellikle büyüme hormonu gibi önemli hormonlar salgılanır ve bu hormonlar çocuğun büyümesini sağlar.
Eğer çocuk yeterince uyuyamazsa, büyüme hormonu salgılanamaz ve gelişim geriliği oluşabilir.Sabahları yorgun uyanan çocuklar, dikkat dağınıklığı, öğrenme zorlukları ve okul başarısızlıkları gibi problemlerle karşılaşabilirler dedi.
"GENİZ ETİ AMELİYATI BU TÜR SORUNLARI ORTADAN KALDIRMAK İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIMDIR"
Geniz eti ameliyatının bu tür sorunları ortadan kaldırmak için önemli bir adım olduğunu belirten Opr. Dr. Özer, "Geniz eti alındığında, çocuklar hızla rahatlayarak daha iyi nefes almaya başlarlar. Bu, gelişimlerini hızlandırır. Aileler de çocuklarının hızla büyüdüğünü ve geliştiğini gözlemlerler. Geniz eti ameliyatı yapıldığında, çocuğun gelişimi hızla artar.
Genellikle 1 yaşından sonra geniz eti ameliyatları yapılır. En yoğun ameliyat dönemi ise 3 yaşından 9 yaşına kadar olan süreçtir. Eğer çocuk burundan nefes almakta zorlanıyorsa ve büyük bir geniz eti varsa, geniz eti ameliyatı yapılmasının gerekli olduğu bilgisini verdi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.