Elazığ İl Tarım Müdürü Saadettin TAŞKESEN Bakış Haber’e özel açıklamalarda bulundu. TAŞKESEN, röportajında Elazığ’daki denetlemelerden, gıda denetimlerinde çıkan sonuçlardan, Elazığ’da domuz eti bulunup bulunmadığından, vatandaşların denetiminde nelere dikkat etmesi gerektiğinden, Türkiye’de denetimlerin nasıl olduğundan, Elazığ’da denetimdeki önemli faktörleri ve denetim yapılan yerleri siz okurlarımız için açıkladı
Türkiye genelinde bir köfteci de domuz etti tespit edildi, Elazığ’da böyle bir olay oldu mu? sorumuza cevap veren İl Tarım Müdürü Saadettin TAŞKESEN, "Bu tür bir durumla burada karşılaşmadık. Ancak süt ürünlerinde bitkisel yağ kullanımı ve küçükbaş ile büyükbaş sütlerinin karışması gibi bazı sorunlarla karşılaşabiliyoruz, bu tür tespitlerin gıda güvenliği açısından önem taşıyor’’ dedi.
ÖZEL HABER: KENAN TOPRAK
GIDA DENETİMLERİNİN SIKLIĞI VE YÖNTEMLERİ
Elazığ’daki denetimlerin düzenli olarak yapıldığını söyleyen TAŞKESEN, ‘’Denetimleri iki ana yöntemle gerçekleştiriyoruz. İlk olarak, Bakanlık tarafından belirlenen yıllık plan çerçevesinde gıda işletmeleri denetleniyor. İkinci olarak, CİMER, ALO 174 gibi vatandaş şikayetleri doğrultusunda hızlı denetimler yapılmakta. Bu denetimlerde, şikayet üzerine gittiğimiz yerlerde numuneler alıp, ilgili laboratuvarlara gönderiyoruz. Elazığ'da toplamda 4.373 toplu tüketim işletmesi, 577 üretim işletmesi ve 162 yem işletmesi bulunuyor. Bu işletmelerin tümünü programlı veya şikayetlere bağlı olarak kontrol etmekle yükümlüyüz" dedi.
TAVUK VE KIRMIZI ET ÜRÜNLERİNDEKİ OLUMSUZLUKLAR
Gıda denetimlerinde bazı olumsuzluklar yaşadıklarına dikkat çeken Sadettin TAŞKESEN, ‘’Denetimlerde tavuk etinin içerisinde kuyruk yağı, kıymanın içinde beyaz et bulunmasına rastlandı. Ayrıca, bazı ürünlerde renklendirici ve tatlandırıcılarla ilgili olumsuz durumlar tespit edildi. Bu tür bulgular, gıda güvenliği açısından son derece hassas konulardır ve gerekli önlemleri alıyoruz" ifadelerini kullandı.
SON KULLANMA TARİHİ İHLALLERİ!
Elazığ’da denetimler sırasında en sık karşılaşılan sorunlardan biri, son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin satışına devam edilmesi olarak öne çıkıyor diyen Tarım İl Müdürü TAŞKESEN, "Son satıcı, ürünün tarihi geçtiğinde bile satmaya devam ediyor. Bu durumları tespit ettiğimizde, ceza uygulamak zorunda kalıyoruz" dedi.
ÇAPRAZLAMA DENETİM SİSTEMİ İLE DAHA GÜÇLÜ KONTROL
Denetimlerde çaprazlama yöntemi kullandıklarına dikkat çeken TAŞKESEN, ‘’Türkiye'de gıda denetimlerinin Avrupa standartlarından daha iyi yapılıyor ve Tarım ve Orman Bakanlığı, çaprazlama yöntemi uyguluyor. Örneğin, Elazığ gıda denetim ekibi Bingöl'e, Bingöl ekibi Adıyaman'a gidiyor. Bu sistem, farklı bakış açılarıyla denetim yapmayı sağlıyor" diye konuştu.
YURTİÇİ VE YURTDIŞI ÜRÜNLERİN DENETİMİ
Sadece yerel esnafın denetlemeye tabi tutulmadığını kaydeden, İl Tarım Müdürü TAŞKESEN, "Elazığ'daki gıda denetimleri yalnızca yerel ürünlerle sınırlı kalmıyor. Yurt dışından gelen ürünleri de denetliyoruz. Türkiye genelinde, nerede üretilirse üretilsin, tüm gıda ürünleri bizim denetimimiz kapsamındadır" ifadelerini kullandı.
ELAZIĞ'DA VATANDAŞLARIN ROLÜ BÜYÜK
Denetimlerde vatandaşların rolününün büyük olduğunu söyleyen TAŞKESEN, "Bizim için en iyi denetleyici vatandaştır. Alışverişe giden her birey, satın aldığı ürünün ambalajını, son kullanma tarihini ve saklama koşullarını kontrol etmelidir. Vatandaşlarımız herhangi bir olumsuz durumda Alo 174 hattını arayarak şikayet etmeliler. Bu, sadece kendi sağlığı için değil, toplum sağlığı için de önemli bir adım" şeklinde konuştu.
ŞİKAYET VE İLETİŞİM YOLLARI
Tarım İl Müdürü TAŞKESEN sözlerini şöyle sürdürdü, "Vatandaşların alışveriş sonrası fişlerini saklaması gerekiyor ve herhangi bir aksaklık durumunda bizlere ulaşması gerekiyor. CİMER üzerinden veya doğrudan gıda kontrol elemanlarımızla iletişime geçebilirler. Ayrıca, Alo 174'ü arayarak şikayetlerini dile getirdiklerinde, ekiplerimiz en kısa sürede müdahale edecektir. Bir ürünü tespit ettiğimizde o parti numarasının tamamına el koyuyoruz. Böylece sağlığa zarar verebilecek ürünlerin tüketiminin önüne geçiyoruz."
ELAZIĞ’DA YAPILAN DENETİMLER VE SONUÇLAR
Elazığ’da yapılan denetim raporlarını da Bakış Haber’e açıklayan Tarım İl Müdürü Sadettin TAŞKESEN, “01 Ekim 2024 tarihi itibariyle Elazığ il genelinde toplam 4.884 adet gıda ve yem kontrol ve denetimi yapılmış olup 238 adet numune alınmıştır. Kaçak alkol denetimleri kapsamına ise 17 adet numune alınmıştır. İlimiz genelinde 5996 sayılı kanun kapsamında toplam 73 adet idari para cezası yaptırım kararı uygulanmıştır. Uygulanan idari para cezası toplam 3.233.571 TL’dir. Ayrıca 4733 sayılı kanun tütün ve tütün mamulleri ve alkol piyasasının düzenlemesine dair kanun kapsamında 1 adet yasal işlem(16.667TL) uygulanmıştır. 01.10.2024 tarihi itibarıyla 336 adet Alo Gıda ve 55 adet CİMER şikayeti denetimi yapılıştır. 2023-2024 yılı eğitim-öğretim döneminde 1813 adet öğrenciye gıda güvenirliği ve gıda israfı konusunda eğitim verilmiştir. İl müdürlüğümüz tarafından 7-18 ekim tarihleri arasında kapsayacak şekilde kantin denetim programı oluşturulmuş olup 11.10.2024 tarihi itibarıyla il merkezine bulunan 68 adet eğitim kurumunda resmi kontrol yapılmış olup toplam 159 adet kantin denetlenecektir’’ dedi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.