Elazığ
23 Aralık, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Mesai Dışında Şirket Aracı Kullananlar Yandı!

Mesai Dışında Şirket Aracı Kullananlar Yandı!
Mesai Dışında Şirket Aracı Kullananlar Yandı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, şirket araçlarının çalışanlar tarafından mesai saatleri dışında kullanılmasına yönelik denetimlerini artırarak, birçok işletmeye vergi cezası kesmeye başladı. Bakanlık, şirket araçlarının özel kullanımını maaş gibi gelir vergisine tabi tutarak, bu durumu vergi cezasına dönüştürüyor.

ŞİRKET ARACINI "ÖZEL HAYATTA" KULLANANA CEZA

Maliye Bakanlığı, çalışanlarının özel işlerinde şirket araçlarını kullanmalarına izin veren şirketlere, sağlanan menfaatin gelir vergisine tabi olduğunu belirterek cezai işlem uyguluyor. Ancak bu uygulama, birçok kişi tarafından tartışmalı bulunuyor.

"SİNEKTEN YAĞ ÇIKARMA" ELEŞTİRİSİ

Ekonomim yazarı Abdullah Talu, Maliye Bakanlığı’nın bu görüşünü “sinekten yağ çıkarmak” olarak nitelendirerek eleştirdi. Gelir Vergisi Kanunu’na göre ücretin tanımının çok geniş olduğunu belirten Talu, çalıştırılan kişilere sağlanan nakdi ve ayni her şeyin ücret tanımına dahil edilebileceğini ancak bunun sakıncalı olduğunu ifade etti.

Talu, şirketlerin çalışanlarına işlerini görmek amacıyla araç tahsis ettiğini ve bu giderlerin tamamen işin gerekliliği olduğunu belirtti. "Çalışanların cebine giren bir şey yok" diyen Talu, söz konusu giderlerin çalışanlara sağlanan menfaat olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurguladı.

TALU'DAN ÖRNEKLİ AÇIKLAMA

Abdullah Talu, durumu bir örnekle açıkladı: "Nasıl ki, cep telefonu, bilgisayar gibi araçlar şirket işlerinde kullanılmak üzere çalışanlara tahsis ediliyorsa, bunların eve götürülerek kullanılması ücret olarak değerlendirilmezse, şirket işlerinde kullanılan araçların hafta sonu veya bayram tatillerinde eve götürülmesi de ücret olarak sayılmamalıdır."

YÖNETİCİLERE VE MALİYE'YE UYARILAR

Talu, şirketlerin yöneticilerine ve personeline araç tahsis ederken daha dikkatli olmaları gerektiğini belirterek, Maliye Bakanlığı’na da önerilerde bulundu. Talu, binek otomobillerin giderlerine yapılan yüzde 70-30 kısıtlamasının göz önünde bulundurulması gerektiğini ve üst düzey yöneticiler ile personele tahsis edilen araçların iş dışı kullanım giderlerinin ücret olarak kabul edilerek vergilendirilmesinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Bu yeni uygulama ve öneriler, şirketlerin araç tahsis politikalarını etkileyebilir ve özellikle vergi düzenlemeleri konusunda önemli değişikliklere yol açabilir.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!