Son dönemde yüksek enflasyon ve Türk Lirası'nın değer kaybı nedeniyle en büyük banknot olan 200 TL'nin kullanımı belirgin şekilde arttı. Bu durum, 500 ve 1000 TL'lik banknotların piyasaya sürülebileceği söylentilerini gündeme taşıdı. Ancak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bu iddiaları kesin bir dille yalanladı.
200 TL'NİN KULLANIMI YÜZDE 80’İ AŞTI
2009 yılında piyasaya sürülen 200 TL, tedavüldeki banknotlar arasında en çok kullanılan para birimi haline geldi. 16 yılda tedavüldeki payını yüzde 16’dan yüzde 80,4’e yükseltti. Artan enflasyon ve TL'nin alım gücündeki azalma, alışverişlerde daha yüksek miktarda nakit taşıma gerekliliğine yol açtı. Vatandaşlar, bu durumun yeni ve daha büyük banknotlar basılmasını gerekli kıldığını savunuyor.
ATM’LERDE KÜÇÜK BANKNOTLAR AZALDI
ATM’lerden düşük değerli banknotların daha az çıkar olması da dikkat çekiyor. Bankalar, müşterilerinin artan nakit ihtiyacını karşılamak için daha fazla 200 TL’lik banknot kullanıyor
"İHTİYAÇ HALİNDE ADIM ATARIZ"
TCMB Başkanı Fatih Karahan, tedavüldeki para kompozisyonunun yakından takip edildiğini ifade ederek, ihtiyaç duyulması durumunda yeni banknot basımı için adım atılabileceğini belirtti. Ancak şu an için böyle bir gerekliliğin bulunmadığını vurguladı.
Türkiye’de para basma yetkisine yalnızca Merkez Bankası sahip. Kurum, yeni banknot basımıyla ilgili kararları yalnızca ekonomik ihtiyaçlara göre veriyor. Şimdilik 500 ve 1000 TL’lik banknotların dolaşıma girmesi gündemde değil.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.