Elazığ
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63660.306$

MALİYETLER ARTTI İNSANLAR ZORUNLU HALLER DIŞINDA SEYAHAT ETMEYİ BIRAKTI TOPLU TAŞIMACILAR DERTLİ


MALİYETLER ARTTI İNSANLAR ZORUNLU HALLER DIŞINDA SEYAHAT ETMEYİ BIRAKTI TOPLU TAŞIMACILAR DERTLİ
Şehirlerarası, ilçeler arası toplu taşıma yapan şoför esnafının mağduriyeti kış aylarının gelmesi ile kat be kat arttı. Yaz aylarındaki kadar çok yolcu bulamayan minibüs ve şehirlerarası otobüs şoförleri yüksek maliyetler nedeniyle zararda olduklarını ve geçinemediklerini dile getiriyor.

Giderlerin gelirlerden fazla olduğunu ve bu nedenle çok zorlu günler geçirdiklerini söyleyen esnaflar bu kışı nasıl geçireceklerini düşünüyor.

Araç bakımları, kışlık lastikler, araç sigortaları ve bağ kur ödemeleri nedeniyle esnafların beli büküldü.

Araç bakım fiyatları, kışlık lastikler derken şoför esnaflarının giderleri gün gün artış gösteriyor. Araçların temel giderlerinden biri olan benzin fiyatlarının da sürekli olarak artış göstermesi nedeniyle şoför esnafları kontak kapatma noktasına geldi. 

Deva Partisi Karakoçan İlçe Başkanı Erdem Çerçi şoför esnaflarıyla bir araya gelerek dertlerini dinledi. Esnaflar bir bir dertlerini sıralarken Başkan Çerçi; "Şuan çalışan toplu taşıma araçlarının hiçbir tanesi kendini amorti edemiyor, hepsi zararda.” dedi.

Şoför esnaflarının zorlu günler geçirmesi giderlerini dahi karşılayamaz hale gelmesi nedeniyle esnaflar dert yanıyor. Minibüslerin tam dolu olmamasına rağmen vatandaşları mağdur etmemek için ulaşımı sağlayan esnaflar önünü göremiyor.

Esnafların çok mağdur olduğunu söyleyen Karakoçan İlçe Başkanı Erdem Çerçi “Görüştüğümüz şehirler arası otobüs firmaları olsun ilçeden merkeze gelen minibüs esnafımız olsun ticari taksi sahipleri olsun hepsi, şuan giderlerini karşılayabilmelerinin imkansız hale geldiğini bizlerle paylaşıyorlar. Toplu taşımacıların hepsi, özellikle minibüsçü grubu, yolcusu olsun olmasın ulaşımı insanları mağdur etmemek için yapmak zorunda. Şuan çalışan toplu taşıma araçlarının hiçbir tanesi kendini amorti edemiyor, hepsi zararda.” İfadelerini kullandı.

"BİRİKİMİ OLMAYANLAR KONTAK KAPATMA NOKTASINDA"

Ek geliri ya da birikimi olan şoförlerin bu sayede ayakta durabildikleri aksi halde olanların is kontak kapatma noktasına geldiklerini söyleyen Başkan Çerçi “Varsa biraz hazırda geçmişten birikimi veya hayvancılıkla ya da çiftçilikle alakalı bir yan geliri, oradan takviye yapıyor. Birikimi olmayanlar da arabalarının kontağını kapattı, çalıştıramaz durumdalar şuan.” Dedi.

Çerçi; Biz ulaşıma zam yapılarak bir kesimi mutlu bir kesimi mutsuz edilmesini istemiyoruz diyerek hem vatandaşları hem de şoför esnafını memnun edecek yeni düzenlemelerin yapılması gerektiğinin altı çizdi.

“1-2 LİRALIK DÜŞÜŞLER ŞOFÖR ESNAFINI KURTARMIYOR”

Yakıt fiyatlarının yüksek olması nedeniyle esnaflar ilçeden merkeze gidiş dönüşlere aracın tam dolmaması durumunda zararda olduklarını dile getiriyor. Vatandaşlar fiyatların yüksek olduğunu ve mecburi haller dışında seyahat etmediklerini söylüyor. 

Yakıtlarda anormal derecede gelen zamlardan sonra yapılan indirimlerin toplu taşımacıları kurtarmadığını dile getiren Başkan Çerçi, “Şuan kış yolcu da yok. İnsanlar kendi evinin elektrik- suyunu zor karşılıyor. Çok zaruri olmadığı sürece insanlar seyahat etmiyor çünkü artan toplu taşıma fiyatları vatandaşımız için de yüksek geliyor. Biz ulaşıma zam yapılarak bir kesimi mutlu bir kesimi mutsuz edilmesini de istemiyoruz. Mazotlardaki 1-2 liralık düşüşlerde şoför esnafını kurtarmıyor.” İfadelerini kullandı.

"İLÇEDEN ELAZIĞ MERKEZE VATANDAŞLARIMIZ YOLCULUK YAPACAK TOPLU TAŞIMA ARACI BULAMAYACAK"

Başkan Çerçi “Eğer böyle gider, esneme düzenleme olmazsa birkaç ay sonra insanlar yolculuk yapacak toplu taşıma aracı bulamayacak.   Bunun çözümü konusunda, burada yapılabilecek olan tek şey toplu taşıma esnafına mazot desteği sağlanmasıdır. KDV ve ÖTV’siz gemilere, büyük holding ve şirketlere nasıl mazot veriliyorsa toplu taşıma yapan esnaflara da aynı destek sağlansın.  Bizlere hizmet eden en alt kesimdeki, hastaneye, fabrikaya,  köye, bahçesine ve okula gidecek kişilere hizmet eden bu kişiler yok sayılmasın.” Dedi.

“ŞOFÖRLER KIŞLIK BAKIM YAPACAK PARA BULAMIYOR”

Zorunlu kışlık lastiği uygulamasının yürürlüğe girmesinin güvenlik açısından önemli olduğunu ancak esnafların kışlık lastik alıp bakım yaptıracak gücünün kalmadığını söyleyen başkan çerçi “  Bakın 4 Aralık itibari ile kışlık lastik zorunluluğu getirildi evet vatandaşımızın can güvenliği açısından olması gereken de bu ama bu araçların sahipleri bırakın kışlık lastik almasını kışlık bakım kısaca antifriz almakta dahi zorlanıyor bugün 3 litre antifriz fiyatı 200 TL bunun yanında yedek parça fiyatları dolar bazlı olduğundan yanına yaklaşmak zor bir aracın Allah esirgesin sanayiye girmesi esnafın bittim Allah yetiş demesine sebep evet kışlık lastik bugün şehirlerarası çalışan büyük otobüsler için tek lastik maliyeti 10 bin liradan başlıyor. Bunlardan ziyade çoğu esnafımız Bağ-Kur ödemelerinden dert yanıyor çünkü önü alınamayacak derecede hat safhaya çıktı. Bugün sigortalı bir şoförün maliyeti 10 bin lirayı buluyor.” Şekline konuştu.

YOL ÜCRETLERİNİN ARTMASI TOPLU TAŞIMACILARA ZARARDIR

Toplu taşımanın rahatlayabilmesi için yetkililerin bu duruma bir el koyması gerektiğini ifade eden Başkan Çerçi “Toplu taşımaya devletin ve yerel yönetimlerin bir şekilde bu sektörün devam edebilmesi, insanlara hizmet verebilmemiz için sahip çıkması lazım. İl ilçe başkanları var, esnafların sorunlarıyla ilgilenen yok.  Yol ücretlerinin zamlanmasını tabii ki istemiyoruz, biz sürekli artan her zamlara karşıyız. Bu zamlar her zaman toplu taşımacılara zarardır.” Dedi.

“MAZOT DESTEĞİ BEKLİYORUZ”

Şoför esnafının çalışmaya devam edebilmesi için destek beklediklerini söyleyen başkan çerçi “Bugün 100 kilometrelik Karakoçan-Elazığ arası ücret belli. İnsanların durumu belli. Biz bu fiyatların daha da aşağıya düşmesini istiyoruz. Yalnız artan girdi fiyatlarına artan mazot fiyatlarına Bağ-Kur primlerine esnafında dayanmadığını görüyoruz bu konuda hükümet yetkililerine çağrımız şudur toplu taşıma olsun ticari taksi sahipleri olsun sizlerden bu esnafımız için en azından ÖTV KDV yardımı bekliyoruz, mazot desteği bekliyoruz.” İfadelerini kullanarak sözlerini noktaladı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!