Fırat Üniversitesi Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Algoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Özcan, milyonlarca insanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyen kronik ağrılar hakkında önemli bilgiler verdi.
Kronik ağrının, dünya genelinde halk sağlığını tehdit eden ciddi bir problem haline geldiğini vurgulayan Özcan, bu tür ağrıların bireylerin sadece fiziksel değil, aynı zamanda psikolojik sağlığını da derinden etkilediğini ifade etti.
“KRONİK AĞRI, SADECE BİR BELİRTİ DEĞİL, BİR SENDROMDUR”
Akut ve kronik ağrı arasındaki farklara değinen Doç. Dr. Özcan, “Akut ağrı, vücudun doku hasarına karşı verdiği doğal bir alarm sistemidir. Ancak kronik ağrı, üç aydan uzun süren, günlük yaşamı, iş ve sosyal hayatı olumsuz etkileyen bir durumdur. Yanma, uyuşma, basınç hissi gibi farklı şekillerde ortaya çıkabilir ve vücudun çeşitli bölgelerinde görülebilir” dedi.
Kronik ağrının sadece fiziksel değil, aynı zamanda ruhsal sağlığı da bozduğunu belirten Özcan, bu durumun uyku problemlerine, bağışıklık sisteminin zayıflamasına, iş gücü kaybına ve sosyal izolasyona yol açtığını ifade etti. Ayrıca kronik ağrının depresyonla bir kısır döngü oluşturduğuna dikkat çekerek, “Ağrı depresyonu, depresyon ise ağrıyı tetikler” dedi.
ALGOLOJİ BİLİMİYLE YAŞAM KALİTESİ ARTIRILABİLİR
Algolojinin, kronik ağrıların tanı ve tedavisinde önemli bir alan olduğunu belirten Doç. Dr. Sibel Özcan, bu bilim dalının amacıyla ilgili şunları söyledi:
“Algoloji, her yaş ve cinsiyetteki kronik ağrılı hastalarla ilgilenerek onların yaşam kalitesini artırmayı hedefler. Tanı sürecinde multidisipliner bir yaklaşım benimsenir. Tedavide ise girişimsel yöntemler olarak sempatik bloklar, spinal ve epidural bloklar, kateter uygulamaları, ağrı pompaları ve ağrı pili uygulamaları kullanılabilmektedir.”
BOYUN VE SIRT AĞRILARI ARTIŞTA
Günümüzde teknolojinin yaygınlaşması ve iş temposunun artmasıyla birlikte sırt ve boyun ağrılarında büyük bir artış yaşandığını belirten Özcan, “Özellikle masa başı çalışanlarda görülen bu ağrılar için kas içerisine ozon ya da lokal anestezik maddelerle yapılan tetik nokta enjeksiyonları etkili sonuçlar verebiliyor” dedi.
Kronik ağrı tedavisinde başarı oranının yüksek olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Sibel Özcan, ağrı çeken bireylerin uzman yardımı alarak yaşam kalitelerini artırabileceklerini sözlerine ekledi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.