Elazığ
26 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Kasım İndirimleri İçin Tüketicileri Koruma Tedbirleri Açıklandı

Kasım İndirimleri İçin Tüketicileri Koruma Tedbirleri Açıklandı
Kasım İndirimleri İçin Tüketicileri Koruma Tedbirleri Açıklandı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kasım ayındaki alışveriş döneminde dolandırıcılığı önlemek için tedbirlerin artırıldığını ve tüketicilerin şikayetlerini hızlı bir şekilde iletmeleri gerektiğini açıkladı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kasım ayındaki alışveriş döneminde vatandaşları dolandırıcılıktan korumak için alınan önlemleri artırdıklarını belirtti. Bolat, sorun yaşayanların, şikayetlerini Bakanlığın resmi internet sitesi üzerinden iletmeleri durumunda hızlı bir şekilde gereken işlemlerin yapılacağını ifade etti.

Son yıllarda hem dünyada hem de Türkiye'de istikrarlı bir şekilde büyüyen e-ticaretin, COVID-19 pandemisinin etkisiyle önemli bir artış gösterdiğini vurgulayan Bolat, geçen yıl küresel perakende e-ticaret satışlarının 5,8 trilyon dolara ulaştığını ve bu hacmin 2024'te 6,3 trilyon doları, 2027'de ise 8 trilyon doları geçmesinin beklendiğini söyledi. Türkiye'de ise e-ticaret hacminin geçen yıl 1,85 trilyon liraya çıktığını, bu yıl ise 3,4 trilyon lira olması öngörüldüğünü dile getirdi.

Rekabeti bozucu faaliyetlerin önlenmesi, tüketicilerin refah kaybını engellemek ve e-ticaret pazarında adil ticaret koşullarının sağlanması amacıyla bir dizi düzenlemenin hayata geçirildiğini belirten Bolat, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da yapılan önemli değişiklikleri aktardı. Buna göre, e-ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının (ETAHS) işletme bilgilerini doğrulama yükümlülüğü getirildiğini, hukuka aykırı içeriklerin kaldırılmasının zorunlu hale getirildiğini açıkladı.

Bolat, yazılı veya elektronik ortamda önceden izin alınmadan tescilli markalara ait anahtar kelimelerle arama motorlarında reklam verilmesinin engellendiğini de sözlerine ekledi. Böylece, tanınmış markaların isimlerinin taklit edilmesi önlenmiş oldu. Ayrıca, e-ticaretin güvenliği ve hizmet kalitesinin artırılması amacıyla Güven Damgası Sistemi oluşturuldu ve bu damgayı alan işletmelere dair bilgilere "www.guvendamgasi.org.tr" adresinden ulaşılabileceği belirtildi.

Kasım ayında birçok kampanyanın bulunduğu e-ticaret döneminde, indirimlerin dikkatle inceleneceğini ve kurallara aykırı davranan firmalara gerekli cezaların verileceğini vurgulayan Bolat, tüketicileri dolandırıcılığa karşı uyardı. İnternetten alışveriş yaparken, kullanıcıların domain adresinin doğruluğuna, güvenli ödeme yöntemlerinin kullanılmasına ve ürünle ilgili kullanıcı yorumlarının incelenmesine özen göstermeleri gerektiğini söyledi. Ayrıca, gerçekçi olmayan indirimlerin dolandırıcılık riski taşıyabileceği konusunda da dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Bolat, alışveriş sırasında herhangi bir olumsuz durumla karşılaşılması halinde, öncelikle alışveriş yapılan site ile iletişime geçilmesi, ardından çözüm bulunamazsa tüketici hakem heyetine ya da mahkemelere başvurulması gerektiğini aktardı. Dolandırıcılık şüphesi durumunda ise Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulabileceğini ve kredi kartı ya da banka kartı ile yapılan ödemelerde ilgili bankayla irtibata geçilerek itiraz yapılabileceğini de sözlerine ekledi.

Son olarak, Bakanlık tarafından yapılan denetimlerde mesafeli satışa yönelik mevzuat ihlali tespit edilen 54 firmaya toplam 238 milyon 155 bin 602 lira idari para cezası uygulandığını kaydeden Bolat, gerekli durumlarda ilgili internet sitelerine erişim engeli talep edilebileceğini de ifade etti.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!