Elazığ
28 Eylül, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Kalp Sağlığına Dikkat! Dünya Kalp Günü'nde Önemli Uyarılar

Kalp Sağlığına Dikkat! Dünya Kalp Günü'nde Önemli Uyarılar
Kalp Sağlığına Dikkat! Dünya Kalp Günü'nde Önemli Uyarılar

29 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısıyla Fırat Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kardiyoloji Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Prof. Dr. Mehmet Akbulut, kalp ve damar hastalıkları hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Akbulut, kalp hastalıklarının dünya genelinde ve Türkiye'de en fazla ölme ve sakatlığa yol açan sağlık sorunlarından biri olduğunu belirtti. Her yıl yaklaşık 18-20 milyon ölümün kalp ve damar hastalıklarından kaynaklandığını vurgulayan Akbulut, bu ölümlerin beş yıl içinde %30 artarak 25-30 milyon seviyesine ulaşabileceğini ifade etti.

Kalbin anatomik yapısını da açıklayan Akbulut, kalbin vücudun en çok çalışan kası olduğunu ve dakikada yaklaşık 70 kez kasıldığını, bu süreçte yılda 35 milyon kez çalıştığını belirtti. Ayrıca, kalbin her kasılması sırasında 70-75 mililitre kan pompaladığını kaydetti.

Kalp sağlığı için risk faktörlerinin etkisine değinen Prof. Dr. Akbulut, kişisel, davranışsal, çevresel ve sosyo-ekonomik risk faktörleri ile etkili ve kararlı bir mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. Akbulut, kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin yaklaşık %80’inin bertaraf edilebileceğini vurgulayarak sağlıklı beslenmenin ve düzenli fiziksel aktivitenin önemine dikkat çekti.

Sağlıklı Beslenme ve Aktif Yaşam

Prof. Dr. Akbulut, tütün, alkol ve sağlıksız gıdalardan uzak durulmasının yanı sıra, sebze ve meyve açısından zengin, tuz ve şeker içeriği düşük bir diyetin benimsenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, hareketsiz yaşam tarzının her yıl dünya genelinde yaşanan ölümlerin yaklaşık %6'sını oluşturduğunu hatırlattı.

Her bireyin günde en az 30 dakika fiziksel aktivite yapması gerektiğini ifade eden Akbulut, bu şekilde kalp damar hastalığı riskinin azaltılabileceğini söyledi. Çocukluk yaşlarda sağlıklı beslenme alışkanlıklarının benimsenmesinin de uzun vadede önemli olduğunu ekledi.

Prof. Dr. Akbulut, ayrıca stres ve çevre kirliliğinin azaltılması gerektiğinin altını çizerek, bu önlemlerle kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin önemli ölçüde engellenebileceğini belirtti.

Sonuç Olarak

Kalp sağlığının korunması için toplumda farkındalık oluşturmanın kritik önem taşıdığını ifade eden Prof. Dr. Akbulut, her bireyin sağlığını korumak için üzerlerine düşeni yapması gerektiğini vurguladı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!