Elazığlı 25 yaşındaki genç Tesbih Ustası Burak Aydın, son iki yıldır tesbih yapımına olan ilgisini, sanata dönüştürerek sektördeki yerini sağlamlaştırmış durumda. Aydın’ın tesbih yapımına olan yolculuğu ise biraz ilginç…
Özel Haber: Pınar Gürler Yurt
Elazığlı genç girişimci Burak Aydın, kağıtları yuvarlayarak tesbih yapmaya başladı... Zamanla bu ilgisini sanata dönüştüren Aydın, son iki yıldır kendi atölyesini açtı ve tesbih yapımına başladı. Burak Aydın, son iki yıldır tesbih yapımına olan ilgisini, sanata dönüştürerek sektördeki yerini sağlamlaştırmış durumda. Bizlerde Bakış Haber olarak Aydın ile mesleği hakkında bir röportaj yaptık.
Tesbih yapımı, bir sanattır diyen Aydın, ‘Tesbihlerin yapımında genelde katalin, kehribar, ağaç grupları kuka gibi malzemeleri kullanıyorum. Ancak özellikle katalin ve ağaç gruplarını tesbihlerde en çok tercih ettiğim malzemeler arasında yer almakta. Bu malzemeler, tesbihlere hem zarafet hem de dayanıklılık katarken, aynı zamanda manevi bir değeri de içinde barındırıyor’ dedi.
‘BİR TESBİH YAPIMI 1 GÜN SÜRÜYOR’
Bir tesbih yapım süreci, ortalama olarak 1 gün sürüyor diyen Aydın, ‘Ancak bu süre, kullanılan malzemelere ve tasarımın detayına göre değişkenlik gösterebiliyor. Tesbihlerde en çok Tarikat Sarıkları ve Tasavvufi Motifler tercih ediyorum. Tasavvufun derin anlamlarından ilham alarak şekillendirdiği bu tasarımlar, tesbihlerin yalnızca bir aksesuar değil, aynı zamanda bir manevi araç olduğunu da gözler önüne seriyor’ ifadelerini kullandı.
ELAZIĞ’DA TERCİH EDİLEN TESBİH TÜRÜ HANGİSİDİR?
Elazığ’daki tesbih tercihleri, diğer şehirlerden farklılık gösterebiliyor diyen Aydın, ‘Elazığ halkı genellikle küçük boyutlarda, günlük kullanım için uygun tesbihleri tercih ediyor. Ancak Türkiye’nin farklı bölgelerindeki tesbih taleplerini de gözlemlediğimde, her bölgenin farklı zevkleri var. Örneğin, bazı bölgelerde bürokrat boy denilen daha büyük ve dikkat çekici tesbihler tercih edilirken, bazı yerlerde ise koleksiyonluk boyutlar öne çıkıyor’ diye konuştu.
Tesbih yapımını bir meslekten çok, bir sanat olarak gören Aydın, sözlerine ‘Tesbihin tarihî ve kültürel değerlerini, günümüz insanıyla buluşturarak sanatı bir adım daha ileriye taşıyorum. Tesbihlerin her bir tanesi, sadece bir obje değil, aynı zamanda ustanın ruhunu ve bilgeliğini yansıtan birer manevi yol arkadaşı olarak, kullanıcılarına eşlik ediyor’ diyerek son verdi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.