Elazığ
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.83
  • ALTIN
    2508.3
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    64358.01$

Hemşehrimiz Deprem Uzmanı Prof. Dr. Görür: Elazığ’da Büyük Bir Deprem Olması Biraz Zor


Hemşehrimiz Deprem Uzmanı Prof. Dr. Görür: Elazığ’da Büyük Bir Deprem Olması Biraz Zor
Elazığlı hemşehrimiz Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Kanal Fırat Televizyonu’nda Elazığ’da olabilecek depremlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Deprem Uzmanı Görür, “’Elazığ’da büyük bir deprem olması biraz zor. Bir deprem üretecek durum yok” dedi.

Elazığlı hemşehrimiz Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Kanal Fırat Televizyonu’nda yayınlanan ve Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık’ın hazırlayıp sunduğu canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Görür, Elazığ’da büyük bir depremin olmasının biraz zor olacağını söyledi. Prof. Dr. Görür, Bingöl – Yedisu fay hattına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

GÖRÜR: BİR DEPREM ÜRETECEK DURUM YOK

Elazığlı Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, “Birileri diyor ki Elazığ büyük bir depremle sınanacak. Zaten deprem oldu. Daha neyi sınayacaksın. Nereyi kırılacağını ön görülüyor? 1974-1975’te olan depremler gibi olsa olsa diyordur ki Sivrice ile Bingöl arasındaki kesim kırılacakta deprem olacak. Bunun haricinde diyemez. Orada Karakoçan, Palu depremi var, Bingöl depremi var. Dolayısıyla burada da enerjinin önemli bir kısmı zaten atılmış bir vaziyette. Öyle büyük bir deprem üretecek durum yok. Karlıova ile Bingöl arasında bir kaza var. Orada bir parça var. Orada 7 ve üzeri deprem olabilir. En son deprem orada 1866 yılında olmuş. Dolayısıyla orada bir kırım bekleyebiliriz. Orada deprem belki olursa olur. O deprem Elazığ’a göre yine komşunun depremi olur” ifadelerini kullandı.

GÖRÜR: ELAZIĞ’DA BÜYÜK BİR DEPREM OLMASI BİRAZ ZOR

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Görür, “Diyorlar ki ’Elazığ’da böyle büyük bir deprem olacak’ biraz zor. Spekülatif bir şey. Ben Elazığ’ın büyük ölçüde depremlere maruz kalmayacağını, kaldı ki Doğu Anadolu fayının büyük enerjisini boşalttığını, Adana’dan Akdeniz, Kıbrıs’a doğru kayıp iyice rahatlayacağını düşünüyorum. Belli bir süre sonra İstanbul depremini atlatırsa birkaç yüz sene bizim neslimiz deprem görmeyecektir demektir. Bundan yararlanmak çok önemli bir şey. Elazığ yani Doğu Anadolu fayı uykuya yatmaya başlayacak. O uyku sıraında biz Elazığ’ı deprem dirençli bir kent haline getirelim. Deprem olmadı rahatız demeyelim. Elazığlı, Elazığ kentini ve bölgeyi terk etmeyeceğine göre bizim neslimiz ebedi olarak o topraklarda yaşayacağına göre, depremi durduramayacağımıza göre deprem zararlarını azaltıp deprem dirençli bir kent haline getireceğiz. Elazığ deprem dirençli bir kent değil. Sadece üst yapıyı, yapı stokunu düzeltmekle deprem dirençlik bir şehir olmaz. Önümüzde zaman olacak. İnşallah hükümetlerin yardımıyla akıllıca önce Elazığ’da bir mikroanaliz, risk analizi çalışmaları, risk azaltma çalışmaları yapıp o çalışmalar doğrultusunda Elazığ’ın yerel yönetimini ve mekan kulllanımını kent planlamasını yaparsak biz bu dertten kurtuluruz. Elazığ’ı günün birinde gelip bir deprem vurursa Elazığ yıkılmaz, ayakta kalır. Elazığ’ın bir korkuya kapılmasına gerek yoktur” şeklinde konuştu.

 GÖRÜR: YEDİSU’DA OLACAK BİR DEPREM ELAZIĞ’I KOMŞU ŞEHİR DEPREMİ GİBİ ETKİLER

Erzincan’da Bingöl – Yedisu arasındaki faya biz Yedisu fayı deriz. Bu fay en son 1974’te kırılmıştır, 7’nin üzerinde deprem üretmiştir. Dolayısıyla biz oradan çok korkuyoruz. İlk başta en yakında olacak depremde orada olabilir diyoruz. Orada olan deprem Elazığ’ı komşunun depremi gibi etkiler. Yani Elazığ’ın depremi değildir o. Elazığ’da deprem oldu diye o depremin keşmekeşliğini, zararını, hasarını görmezsin. Elazığ’da zayıf, kolonsuz, mühendislik hizmeti görmemiş, sütunları kirişiyle bağlanmamış… binalar yoksa bir şey olmaz. Ama uyduruk binalarsa yıkılır” dedi.
 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!