Elazığ Ziraat Odası Başkanı İbrahim Hacıoğulları, Çiftçilerin yaşadığı sorunlara ilişkin Bakış Haber’e özel açıklamalarda bulundu.
ÖZEL HABER : AYLİN SOLMAZ
Özellikle girdi maliyetlerinin çiftçilerin üretimini olumsuz etkilediğini vurgulayan Başkan Hacıoğulları, Çiftçinin girdi maliyetlerine ücret ödeyerek zarar ettiğini söyledi.
‘ÇİFTÇİLERE SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR’
Elazığ’da şu anda çiftçilerin arazi konusunda sorun yaşadığına dikkat çeken Elazığ Ziraat Odası Başkan Hacıoğulları, “Diyarbakır Elazığ’ın 5 misli neden? Çünkü orada çiftçi var. Elazığ’ın şu an da toplasan 3 bin çiftçi ya var ya yoktur. Elazığ’da 4 milyon arazimiz vardı su altında kaldı. Kalan 1 milyon dönüm arazimiz var. Keban barajı vurdu götürdü Karakaya barajı vurdu götürdü. Elimizde bir uluova vardı. 10 bin kişiden en az 5 bin kişi dışarıdan gelip arazide çalışıyordu şimdi Uluova’da, kuzovada kalmadı. İnanın elimizde arazi kalmadı. Ulu ovanın suya kavuşması lazım çünkü arpa ve buğdayın para etmediği göz önünde buna fasulye, pancar ekerler. Bugün Elazığ’da kota var. Elazığ’ın arazisi nedir ki kotası olsun. Bu kotanın kalkması çiftçiyi rahatlatacak. Kotalı pancar olmaz. Elazığ’da eskisi gibi yağışta yok. Bu durum ürünleri de etkiledi. Zaten yağmur yağmazsa memleket biter. Elazığ şu anda az çok ekti. 45 ile 20 gün ekenler var. 45 gün ekenler için benim terzim düştü. Şimdi Buğday ve arpa nem çektiği ve yağmur görmediği zaman biter. Buğday ve arpa için su da yok ki domates bibere, patatese çevirelim. Şu anda çiftçinin durumu gözler önünde. Devlet bu sene 180 TL mazot, gübre desteği veriyor. Önümüzdeki yüzde 50 mazot ile yüzde 50 gübre veriyor. Buna karşılık 244 lira veriyor. Keşke çiftçiye destek olması için bu sene 244 lira verseydi. Çiftçinin durumu hiç iyi değil. Hangi traktörün deposu dolabiliyor? Çiftçilere sahip çıkmamız gerekiyor. Çiftçi çökerse devlet çöker. Türkiye’deki büyük şehirler İzmir, Aydın, Mersin, Adana, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Sivas bu saydığım şehirler şu anda büyükşehirler neden? Çiftçiden dolayı büyükşehir oldular. Çiftçinin kazanmadığı bir yerde ilerleme beklenmez. Çiftçinin en büyük sorunu giderden ve gelirden çok girdimiz var’ ifadelerini kullandı.
‘BÜYÜKŞEHİRLER ÇİFTÇİ SAYESİNDE BÜYÜKŞEHİR OLDU’
Elazığ’da domuz sorununun devam ettiğini vurgulayan Başkan Hacıoğulları, ‘Türkiye’deki büyük şehirlerin çoğu Çiftçiden dolayı büyükşehir oldular. Çiftçinin kazanmadığı bir yerde ilerleme beklenmez. Çiftçinin en büyük sorunu giderden ve gelirden çok girdimiz var. Bizim suyumuz olsa domuzdan dolayı sulu tarıma geçme şansımız yok. Susuz olan yerlerde kavun ekemiyoruz. Diyelim ki bir tarlaya nohut ektik en az 3 sene içine domuz giriyor. Domuz nohudu koşarak topluyor. Domuz mısırın içerisine girdi mi çıkartma şansınız yok. Domuz yara aldığı zaman sen kendini koruyamazsan gidip bir komşuyu parçalayacak. Domuz sorununa bir çare bulalım. Elazığ’da domuz sorunu devam ediyor. Şu anda devletin yaptığı bir tarım politikasını göremiyorum. Fransa İngiltere, Hollanda ve Almanya’da çiftçi ne ekiyorsa şimdiden pazarı belli oluyor. Ürünlerini ne kadara satacağı belli. Çiftçinin satacağı ürünlerin fiyatlarını Tarım Bakanı ziraat odası başkanları ve yönetimle beraber ortaklaşa bir karar alınıyor ve fiyatlar çiftçiyi zarara uğratmayacak şekilde alınıyor’ diye konuştu.
‘HER ARAZİYE EV YAPILIRSA BİZ NE EKECEĞİZ?’
Köylerde her 50 metrede bir ev yapıldığını ifade eden Başkan Hacıoğulları, ‘Köylerde her 50 metreye ev yapılıyor. Bu durum araziyi olumsuz etkiliyor. Arazimizi öldürmemek için dışarıya satmayı önleyeceğiz. 5 dönüm tarla aldığı zaman 50 dönüm tarla mahvediliyor. Her araziye ev yapılırsa biz ne ekeceğiz. Eskiden köyler bir yerdeydi arazi bir yerde şimdi öyle değil. Vatandaş arazisinin etrafını mecburen çevirecek. Fakat vatandaş arazisini çevirdiği zaman yanındaki başka bir tarlaya biçer - döver giremiyor ve Sulu tarıma da geçilemiyor. Tarla boş kalıyor. Bu sene devletin çiftçiye verdiği dönüm başı destekleme parası 180 TL. Biz iki katını harcamışız. Girdi maliyetleri çok yüksek bir şeftali ağacında olsa bir bağında olsa ilaçlama şart. Bu ilaçlama girdidir. Girdiler çok fazla. Girdi olduğu zaman ne oluyor? Biz girdiye para veriyoruz zarar ediyoruz’ dedi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.