Yeşilay Elazığ Şube Başkanı Harun Gündüz Bakış Haber’e özel açıklamalarda bulundu. Yeşilay’ın tarihçesini anlatan Gündüz, “Yeşilay, 1920’de İngiliz işgal güçlerinin İstanbul Limanı’na gemilerle getirdiği binlerce kasa alkollü içkiyi gençlerimize bedava dağıtıp onları zehirleyerek işgale karşı direnişi kırmak istemelerine karşı mücadele amacıyla dönemin Şeyhülislam’ı İbrahim Haydarizade’nin himayesinde Dr. Mazhar Osman Uzman ve arkadaşları 30 aydın tarafından 5 Mart 1920’de İstanbul’da “Hilal-i Ahdar” adıyla kurulmuştur. “Hilal-i Ahdar” ismi daha sonra “Yeşil Hilal” ve “Yeşilay” olarak değiştirilmiş, 1934 yılında Atatürk’ün Cumhurbaşkanlığı, İsmet İnönü’nün Başbakanlığında Bakanlar Kurulu kararıyla Yeşilay’a “kamuya yararlı dernek statüsü” verilmiştir.” Dedi
Bakış Haber olarak Yeşilay Elazığ Şube Başkanı Harun Gündüz ile bir röportaj gerçekleştirdik gerçekleştirdiğimiz röportajda Yeşilay haftasında şehrimizde yapılan çalışmalar hakkında açıklamalar yapan Gündüz, “Bu yıl 1-7 Mart arasında “Hepimiz için bağımsız gelecek” sloganıyla kutlanan Yeşilay Haftası’nda, bağımlılıklarla mücadelede farkındalık yaratmak amacıyla yurt genelinde birçok etkinlik düzenleniyor. İlimizde de Yeşilay'ın 105. yılı etkinlikleri kapsamında, bağımlılıkla mücadele ve farkındalık oluşturmayı amaçlayan çeşitli etkinlikler düzenlendi. Elysium AVM'de iki gün süren programda Yeşilay, Yedam ve Çocuk etkinlik stantları açıldı, karikatür ve resim sergileri düzenlendi, ebru sanatı tanıtıldı ve müzik dinletisi yapıldı.” Dedi
Haber: Emirhan KAMIŞLI
YEŞİLAY’IN TARİHÇESİ HAKKINDA BİLGİ VEREBİLİR MİSİNİZ?
Yeşilay’ın tarihçesini anlatan Yeşilay Elazığ Şube Başkanı Harun Gündüz, “Yeşilay, 1920’de İngiliz işgal güçlerinin İstanbul Limanı’na gemilerle getirdiği binlerce kasa alkollü içkiyi gençlerimize bedava dağıtıp onları zehirleyerek işgale karşı direnişi kırmak istemelerine karşı mücadele amacıyla dönemin Şeyhülislam’ı İbrahim Haydarizade’nin himayesinde Dr. Mazhar Osman Uzman ve arkadaşları 30 aydın tarafından 5 Mart 1920’de İstanbul’da “Hilal-i Ahdar” adıyla kurulmuştur. “Hilal-i Ahdar” ismi daha sonra “Yeşil Hilal” ve “Yeşilay” olarak değiştirilmiş, 1934 yılında Atatürk’ün Cumhurbaşkanlığı, İsmet İnönü’nün Başbakanlığında Bakanlar Kurulu kararıyla Yeşilay’a “kamuya yararlı dernek statüsü” verilmiştir. Kuruluşundan itibaren çeşitli tarihlerde, farklı isimlerle kutlanmış; dönemin Yeşilay Başkanı Dr. Şükrü Hazım Tiner’in gayretleriyle 1960 yılından itibaren, Yeşilay’ın kuruluş gününü de kapsayan 1-7 Mart Haftasının her yıl “Yeşilay Haftası” olarak kutlanması kararlaştırılmıştır.” Diye konuştu.
“YEŞİLAY, İNSAN ONURUNU VE SAYGINLIĞINI TEMEL ALIR”
Yeşilay’ın amacı ve çalışmalarından bahseden Harun Gündüz, “1920 yılında faaliyetlerine başlayan, dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olan Yeşilay; insan onurunu ve saygınlığını temel alır. Tüm toplumu ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışır. Millî ve ahlaki değerleri önceler. Ulusal ve uluslararası düzeyde önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı ile savunuculuk çalışmaları yürütür. Alkol bağımlılığıyla mücadele hedefiyle kurulmuş; kuruluşundan günümüze bağımlılık türleri artıkça Yeşilay’ın tüzüğüne yeni çalışma alanları eklenmiştir. Alkolden sonra; tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı mücadele alanlarına dâhil olmuştur.
Türkiye genelinde 120 Yeşilay şubesi, dünya genelinde 97 Ülke Yeşilay’ı bulunmaktadır. 2015 yılında kurulan Yeşilay Danışmanlık Merkezleriyle (YEDAM) bağımlı bireylere ve yakınlarına ücretsiz ayaktan psikososyal destek hizmeti verilmektedir. Türkiye’nin 81 ili ve KKTC’de olmak üzere toplam 105 YEDAM bulunmaktadır. YEDAM’a 115 Danışma Hattı üzerinden ulaşılabilmektedir. Türkiye’ye özgü bir bağımlılık rehabilitasyon sistemi olan her biri 40’ar yataklı Yeşilay Rehabilitasyon Merkezleriyle Bursa ile Diyarbakır’da alkol ve madde bağımlısı bireylere yatarak hizmet verilmektedir.
Toplumu bağımlılıklardan korumak ve bilinçlendirmek için yaptığı çalışmalarından dolayı Yeşilay, 1934 yılından bu yana “Kamuya Yararlı Cemiyetler” arasında yer almaktadır. “Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) Özel Danışmanlık Statüsü”ne ve “Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) Türkiye Mükemmellik Ödülü”ne sahiptir. Toplumun ve gençliğin beden ve ruh sağlığını tahrip eden bağımlılıkların yanı sıra gençliğe ve topluma zarar veren bütün zararlı alışkanlıklarla mücadele etmek, millî kültürüne bağlı nesiller yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Cemiyet bu çerçevede bağımlılıklarla mücadele etmek üzere toplumun bilinç, güç ve kaynaklarını harekete geçirir; insan onur ve saygınlığının korunması doğrultusunda her koşulda, yerde ve zamanda desteğe muhtaç insanlara yardım eder; toplumun bağımlılıklarla mücadele kapasitesinin geliştirilmesine sürekli katkıda bulunur.” İfadelerini kullandı.
YEŞİLAY’IN FAALİYETLERİNDEN BAHSEDEBİLİR MİSİNİZ?
Yeşilay’ın faaliyetlerinden bahseden Başkan Gündüz, “Yeşilay, günümüzde alkol, tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı gibi çeşitli bağımlılık türleriyle mücadele etmektedir. Bu kapsamda, Yeşilay Formatörlerimiz tarafından okullarımızda çocuklarımıza bilinçlendirme çalışmaları ve eğitimler verilmektedir.
YEDAM den kısaca bahsedecek olursak,
-YEDAM 5 bağımlılık türü ile ilgili sorunlar yaşayan kişilere ücretsiz psikolojik ve sosyal destek sağlayarak yeniden hayata kazandırılmaları için yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda aile ve yakınlarına da destek vererek bozulan yaşam düzenlerinin onarılmasını ve ilişkilerinin sağlıklı devam etmesini desteklemektedir.
YEDAM hizmetlerini ayaktan sürdürmektedir.
Yatarak tedavi yapılmamaktadır.
Randevu sistemi ile çalışılmaktadır.
Gizlilik esasına bağlı çalışılmaktadır.
Hizmetlerimiz ücretsizdir.
Kısacası YEDAM de Bağımlılık konusunda uzman ekibimiz tarafından ÜCRETSİZ ve AYAKTAN danışmanlık hizmeti verilmektedir.
Yeşilay Rehabilitasyon Merkezleri (REHAB)
Türkiye’ye özgü bir bağımlılık rehabilitasyon sistemi olan, her biri 40’ar yatak kapasitesine sahip Yeşilay Rehabilitasyon Merkezlerimiz ile alkol ve madde bağımlısı bireylere yatarak tedavi hizmeti veriyor; danışanlarımıza tertemiz bir hayatın kapılarını aralıyoruz.
Faaliyetlerimiz;
Bağımlılıklarla mücadelede bilimsel ve kanıta dayalı yöntemler kullanarak araştırma, geliştirme faaliyetleri yürütür ve aldığı sonuçlara göre projeler üretir ve uygular.
Yeşilay bilimsel ve akademik çalışmaları destekler.
Üye ve gönüllü ağını güçlendirerek, yurt içinde ve yurt dışında teşkilatlanma çalışmaları yaparak geniş kitlelere ulaşmayı amaçlar.
Kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği içerisinde, bağımlılıklarla mücadele etmek amacıyla yaygın ve örgün eğitim kurumları için müfredat hazırlar, yüz yüze ve uzaktan eğitim içeriği oluşturur, bağımlılıklarla mücadelede eğitim mecralarında aktif olarak yer alır.
Dünyada bağımlılıklarla mücadele eden uluslararası çatı kuruluşların oluşumunda yer alır veya oluşumuna önayak olur.
Bağımlılıklarla mücadelede yasal mevzuatın geliştirilmesi için savunuculuk çalışmaları yaparak toplumsal farkındalığı artırmaya çalışır.
Ülke çapında düzenlediği faaliyet ve etkinlikler yoluyla bağımlılıklara karşı farkındalığı artırmak için çalışır.
Yeşilay, çalışmalarında, kalite yönetiminde bir dünya standardı olan Mükemmeliyet Merkezi Modeli’ni esas alır.” dedi
“SAĞLIKLI NESİL SAĞLIKLI GELECEK YETENEK YARIŞMASI DÜZENLİYOR”
Yeşilay’ın okullarda neler yaptığını anlatan Elazığ Yeşilay Şube Başkanı Harun Gündüz “Yeşilay okullarda eğitim programları ve etkinlikleriyle yer alıyor. Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) ile Yeşilay Türkiye’deki tüm okullarda yaş gruplarına uygun olarak bağımlılık bilgilendirme eğitimleri veriyor. Benim Kulübüm Yeşilay projesi ile de, okullardaki Yeşilay kulüplerini canlandırıyor, öğrencilerle birlikte duvar boyama etkinlikleri yapıyor, okul panoları hazırlıyor. Okullara broşür, afiş gönderiyor. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı iş birliği ile her yıl öğrencilere yönelik Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek yetenek yarışması düzenliyor. Bu çalışmalara ek olarak Okulda Bağımlılığa Müdahale (OBM) programı OBM, ortaokul ve lise öğrencilerinin riskli davranış ve alışkanlıklarına müdahale ederek bu davranışların bağımlılığa dönüşmesini engellemektedir.” Açıklamalarında bulundu.
YEŞİLAY’A NASIL GÖNÜLLÜ OLABİLİRİM? GÖNÜLLÜ OLUNCA NELER YAPABİLİRİZ?
Yeşilay’a nasıl üye olunacağı ve üye olduktan sonra neler yapıldığı hakkında konuşan Harun Gündüz, “Yeşilay’a gönüllü olmak için yesilay.org.tr web sitesinde yer alan Gönüllü Formunu doldurabilirsiniz. Gönüllülerimize sürekli bilgilendirme yapmaktayız. Gönüllülerimiz etkinliklerimizde, seminerlerimizde, çeşitli aktivitelerde görev alarak katılabilirler.” Diye konuştu
“BAĞIMSIZLIK SEFERBERLİĞİ”
Yeşilay’ın asırlardır devam ettirdiği Bağımsızlık Seferberliğini açıklayan Başkan Gündüz, “Yeşilay’ın bir asırdan uzun süredir devam ettirdiği mücadelenin son adımı, “Bağımsızlık Seferberliği” oldu. T.C. İçişleri Bakanlığının iş birliğiyle hayata geçirilen bu büyük adım, bağımlılıklara karşı yeni bir yol haritası çiziyor. “Hepimiz İçin Bağımsız Gelecek” sloganıyla hayata geçirilen Bağımsızlık Seferberliği ile hem önleyici hem de rehabilite edici yöntemlerin, şehirlerden mahallelere, mahallelerden sokaklara kadar sahada geniş kitlelere ulaşması hedefleniyor.” İfadelerini kullandı.
“HEPİMİZ İÇİN BAĞIMSIZ GELECEK”
Son olarak Elazığ’da Yeşilay haftasında neler yapıldığını anlatan Elazığ Yeşilay Şube Başkanı Harun Gündüz, “Bu yıl 1-7 Mart arasında “Hepimiz için bağımsız gelecek” sloganıyla kutlanan Yeşilay Haftası’nda, bağımlılıklarla mücadelede farkındalık yaratmak amacıyla yurt genelinde birçok etkinlik düzenleniyor. İlimizde de Yeşilay'ın 105. yılı etkinlikleri kapsamında, bağımlılıkla mücadele ve farkındalık oluşturmayı amaçlayan çeşitli etkinlikler düzenlendi. Elysium AVM'de iki gün süren programda Yeşilay, Yedam ve Çocuk etkinlik stantları açıldı, karikatür ve resim sergileri düzenlendi, ebru sanatı tanıtıldı ve müzik dinletisi yapıldı. 1-7 Mart haftası boyunca Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü işbirliğiyle çeşitli spor turnuvaları düzenlendi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle okullarda bağımlılıkla mücadele animasyonları izletilerek öğrencilerimize Bağımlılıkla mücadele konusunda eğitimler veriliyor. Yedam uzmanları kurumları ziyaret ederek bilgilendirme yaptı, üniversite topluluğu stantlar açtı ve farkındalık çalışmaları yürüttü. Elazığ Belediyesi'nin desteğiyle pankart ve LED ekranlarla görünürlük artırıldı. Bize destek olan İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüze, Fırat Üniversitemize, Elazığ Belediyesine tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyoruz.” Şeklinde konuştu.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.