Bakış Haber’e özel açıklamalarda bulunan Elazığ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Halef Ortaç, Elazığ’a süt üretimi adına önemli bir tesisin kazandırılacağını açıkladı. Tarım ve Orman Bakanlığı, bazı süt markalarında "süt yerine su" kullanıldığını tespit ederek toplatma kararı aldı. Konuyla ilgili Bakış Haber’e özel açıklamalarda bulunan Elazığ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Halef Ortaç, Taklit ve tağşiş ürünlerin önüne geçmek amacıyla yeni bir projeye başlayacaklarını açıkladı.
Özel Haber: Aylin Solmaz
Bakış Haber’e konuşan Başkan Ortaç projenin Fırat Kalkınma Ajansı tarafından kabul edildiğini ve üreticilerin rahatlamasına yardımcı olacağını belirtti.
“SÜTÜ PAZARLAMADA SIKINTILAR YAŞIYORUZ”
Süt üreticilerinin pazarlama konusunda yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken Başkan Ortaç,” Ulusal süt konseyi süt fiyatını açıkladı ama ortada alıcı yok. Sütü satacağımız yer yok. Bölgemizde çok fazla ulusal firmalar yok. Sonuçta biz topladığımız sütü çevre illerdeki mandıralara veriyoruz. Mandıralarda fiyatların kendilerine yüksek geldiğini söylüyorlar. Türkiye’de arzda bir fazlalık var. Biz sütü pazarlama konusunda çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Türkiye’de arzda bir fazlalık var. Biz sütü pazarlama konusunda çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Yaklaşık 3 ay içerisinde yem fiyatlarına yüzde 30 ile 40’a yakın bir zam geldi. Ama bu zam süte yansımadı. Bu yönüyle de üretici zor durumda. Üretici mağdur 2020 ile 2021 yılları arasında ciddi sıkıntılar yaşadı. Üretici sütten zarar ediyorsa bu işi yapamaz. Bu saatten sonrada üretici hayvanını kesmeye çalışırsa biz tekrara o insanları getirip hayvancılık yaptırmamız zor olur. Süt piyasasıyla ilgili çok ciddi sıkıntılar var. Bugünkü şartlarda üretici sütten para kazanamıyor çünkü süt fiyatları düşük. Konsey bir fiyat açıkladı ama ortada alıcı yok. Süt primi daha önce 50 kuruştu sonra devlet 1 liraya çıkardı. 1 lirada günümüz şartlarında çok az. Piyasada özellikle İç Anadolu bölgesinde ciddi anlamda süt var. Bu sütlerin süt tozuna çevrilmesiyle ilgili çalışmalar yapmalı. Çünkü süt ürünleri süt tozunun dışında çok stoklanabilir ürünler değil. Ancak süt tozu yapılarak stoklanabilir. Süt tozu yapıldığı zaman piyasadaki fazla sütü ortaya çekersin piyasa biraz daha rayına oturur. Bu saatten sonrada hayvanlar kesilmeye başlarsa sütte dışa bağımlı kalabiliriz” ifadelerini kullandı.
“SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ İSTİSMARA MÜSAİT ÜRÜNLERDİR”
Süt üretiminin sürdürülebilir olması gerektiğini vurgulayan Başkan Halef Ortaç,” İnsanlar damızlık hayvanlarını kesmesin köyünde yaşasın üretime geçsin. Üretimin sürdürülebilir olması gerekiyor. Üretici bu şartlarda para kazanamıyor. Hatta zarar edecek noktaya geldi. Önlem alınması gerekiyor. Süt konusunda denetim çok önemlidir. Son zamanlarda belli süt firmalarının içinde süt yerine su çıktı. Bunların ceza yaptırımlarının fazla olması gerekiyor. Süt ve süt ürünleri istismara müsait ürünlerdir. İnsan sağlığını etkiliyor. Benim tavsiyem çok bilinmedik markların sütlerini sırf ucuz diye almayın. Çünkü orada mutlaka bir hile vardır. Topladığımız sütlerin yaklaşık olarak yüzde 80 ile 90’nını çevredeki illere sattığımızdan kaynaklı olarak çok büyük sıkıntılar çekiyorduk. Bizde bundan kaynaklı olarak yeni bir proje yaptık. Projemiz Fırat Kalkınma Ajansı tarafından kabul edildi. Biz üreticimizin sütünü toplayıp üretim tesisi kuracağız. Projemizin yüzde 70’ini Fırat Kalkınma Ajansı finanse ediliyor. Yerelde üretim yerelde tüketimi amaçlıyoruz. Yaklaşık olarak önümüzdeki hafta Fırat Kalkınma Ajansı ile yapacağımız protokolden sonra üretim tesisi yerimizi yapacağız. Artık kendi sütlerimizi kendi bölgemizde işleyip tüketicimize sunacağız. Üreticinin sütünü daha yüksek fiyata satabileceği bir pazar oluşturacağız” dedi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.