EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) düzenlemesinin ardından, milyonlarca sigortalı için kademeli emeklilik beklentisi giderek güçleniyor. SGK Uzmanı İsa Karakaş’ın yaptığı son açıklamalar, prim gün sayısını tamamladığı halde yaş şartı nedeniyle emekli olamayan yaklaşık 4,3 milyon çalışan için umut oldu.
Kademeli emeklilik sisteminin "kaçınılmaz bir düzenleme" olduğunu vurgulayan Karakaş, bu yasanın çıkmasının sadece bir zaman meselesi olduğunu belirtti. "EYT çıkmaz deniyordu ama çıktı. Aynı şekilde kademeli emeklilik de toplumun desteği ve siyasetin kararlılığıyla mutlaka çıkacak," ifadelerini kullandı.
SEÇİM ÖNCESİ GÜNDEME GELMESİ BEKLENİYOR
Karakaş, 2027 seçim sürecinin kademeli emeklilik için önemli bir dönemeç olacağını belirtti. Henüz hükümetin gündeminde net bir yer edinmemiş olsa da, seçim atmosferinin yaklaşmasıyla birlikte düzenlemenin siyasi ajandada öne çıkması bekleniyor.
EYT SONRASI YENİ EMEKLİLİK MODELİ
Kademeli emeklilik yasası, 9 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigorta girişi olan, prim gün sayısını tamamlamış ancak yaş nedeniyle emekli olamayan sigortalıları kapsayacak. Karakaş’a göre bu model, SGK'ya ani bir yük getirmeyecek çünkü sistemde her sigortalı için adım adım geçiş planı uygulanacak.
KADIN SİGORTALILARA ÖZEL AVANTAJLAR
Kademeli emeklilik, kadın çalışanlar için de büyük önem taşıyor. Doğum borçlanması gibi uygulamalarla kadınların yaşadığı prim günü eksikliği sorunlarının çözüme kavuşacağı belirtiliyor. Karakaş, düzenlemenin kadınlar için sosyal adaleti sağlayacağını da vurguladı.
TOPLUMSAL TALEP ARTIYOR
Karakaş’ın açıklamaları, emeklilik hakkı bekleyen milyonlar için moral kaynağı olurken, adaletin sağlanacağı yönündeki mesajı kamuoyunda geniş yankı buldu. “Kademeli emeklilik sistemi, tıpkı EYT gibi güçlü bir kamuoyu desteğiyle hayata geçecek” diyen Karakaş, toplumun beklentisinin siyasi iradeye yön verdiğini belirtti.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.