Avukat Merve Ayyıldız, evlat edinme süreci ve hukuki koşullar hakkında Bakış Haber’e özel açıklamalarda bulundu. Bakış Haber’e konuşan Avukat Ayyıldız, evlat edinme için belirli yaş koşullarının ve evlilik şartlarının olduğunu belirterek, evlat edinilenle evlat edinen arasında en az 18 yaş farkı olması gerektiğini ifade etti.
Haber: Aylin Solmaz
Ayrıca, evli olmayan kişilerin tek başlarına evlat edinme işlemi yapabilmesi için 30 yaşını doldurmuş olmaları gerektiğini vurguladı.
EVLAT EDİNME KOŞULLARI
Avukat Ayyıldız, evlat edinme işleminin hukuki olarak mümkün olabilmesi için belirli koşulların yerine getirilmesi gerektiğini vurguladı. Bu koşullar arasında, evlat edinenin en az ilkokul mezunu olması, vesayet altında olan bir çocuğun evlat edinilmesi durumunda vesayet dairesi izninin alınması, çocuğun rızasının alınması, evlat edinmenin çocuk yararına olması gibi şartlar yer alıyor. Ayrıca, evlat edinenin çocuğa en az 1 yıl bakmış ve eğitim vermiş olması gerektiği de belirtildi.
EVLAT EDİNME İÇİN YAŞ KOŞULLARI
Evlat edinme için bazı yaş koşulları da bulunuyor. Evlat edinilenle evlat edinen arasında en az 18 yaş farkı olması gerektiği ifade edilirken, evli olmayan kişilerin tek başlarına evlat edinme işlemi yapabilmesi için 30 yaşını doldurmuş olmaları gerektiği belirtildi. Evli çiftlerin evlat edinme işlemi yapabilmesi için ise en az 5 yıldır evlilik birliği içinde olmaları ya da her iki eşin de 30 yaşını doldurmuş olmaları şartı aranıyor.
ÇİFT OLARAK EVLAT EDİNME KOŞULLARI
Evli olmayan çiftlerin birlikte evlat edinmeleri mümkün olmadığını belirten Ayyıldız, "Çift olarak evlat edinme işlemi için evlilik bağının varlığı bir şarttır," dedi. Ayrıca, evli çiftlerden birinin, diğer eşinin çocuğunu evlat edinmesi için evlilik birliğinin en az 2 yıl sürüyor olması ya da evlat edinmek isteyen eşin 30 yaşını aşmış olması gerektiği ifade edildi.
BİYOLOJİK EBEVEYNİN RIZASI VE SÜREÇ
Evlat edinme işleminin bir diğer önemli aşaması da biyolojik ebeveynin rızası. Ayyıldız, "Ana ve babasının rızasının alınması, evlat edinme sürecinin başlatılması için gereklidir. Bu rıza, mahkemede yazılı ve sözlü olarak alınmalıdır ve çocuğun doğum tarihinin üzerinden en az 6 hafta geçmiş olması gerekir," diye belirtti. Biyolojik ebeveynin rızası verilmeden evlat edinme işlemi gerçekleştirilemez.
EVLAT EDİNME BAŞVURU SÜRECİ
Evlat edinme süreci, evlat edinen kişinin ikamet ettiği yerdeki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunması ile başlar. Ayyıldız, "Tüm koşulları sağlıyorsanız, talebiniz kabul edilir ve sıraya girersiniz. Sıranız geldiğinde, evlat edineceğiniz çocukla ilgili 1 yıl süreli bakım ve eğitim sözleşmesi imzalanır. Bir yılın sonunda, Aile Mahkemelerine başvurularak evlat edinme davası açılmalıdır" şeklinde konuştu.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.