medyum

Elazığ
19 Ocak, 2025, Pazar
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Ergoterapist Batmaz’dan Erken Tanı Uyarısı


Ergoterapist Batmaz’dan Erken Tanı Uyarısı
Ergoterapist Batmaz’dan Erken Tanı Uyarısı Bakış Haber’e konuşan Ergoterapist Kevser Batmaz, Çocuklarda görülen yutma bozukluklarının beslenme sürecini zorlaştırarak çocukların gelişimini olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Çocuklarda yutma ve çiğneme bozuklukları, sadece beslenmeyi değil, aynı zamanda genel sağlık durumunu da olumsuz etkiliyor. Konuyla ilgili Bakış Haber’e özel  açıklamalarda, bulunan Ergoterapist Kevser Batmaz bu bozuklukların erken dönemde tespit edilmesinin önemine dikkat çekerek ailelere kritik uyarılarda bulundu.

Özel Haber: Aylin Solmaz 

Bakış Haber’e konuşan Ergoterapist Kevser Batmaz, Çocuklarda görülen yutma bozukluklarının beslenme sürecini zorlaştırarak çocukların gelişimini olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

YUTMA FONKSİYONU NEDEN ÖNEMLİDİR?

Yutmanın, besinlerin sindirim sistemine geçişini sağlayan kritik bir fonksiyon olduğunu vurgulayan Ergoterapist Kevser Batmaz, “Yutma, besinlerin sindirim sistemine geçişini sağlayan kritik bir fonksiyondur.  Yutma bozukluğu yaşayan çocuklar, bu temel fonksiyonu kaybetmeleri nedeniyle büyük zorluklar yaşar. Yutkunma, sadece yemek sırasında değil, gün içinde sıkça tekrarlanan bir eylemdir ve kaybedildiğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir” dedi.

YUTMA VE ÇİĞNEME BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ

Yutma ve çiğneme bozukluğu olan çocuklar, aşağıdaki belirtileri gösterebilir:

Yemek yerken kaskatı durmak veya eğilmek

Beslenme sırasında aşırı uyarılma, sofraya gelmek istememe, huzursuz davranışlar sergileme

Farklı yiyecek kıvamlarını kabul etmeme

Uzun beslenme süreleri (30 dakikadan fazla)

Ağızdan salya akması veya yiyeceklerin sıvıların ağızdan sızması

Islak ses, kısık veya nefesli ses

Yemek sırasında öğürme, tıkanma, öksürme

Tekrarlayan solunum enfeksiyonları

ÇİĞNEME BOZUKLUKLARININ ETKİLERİ

Çocuklarda yetersiz öğütülen besinlerin yutulmasının başka sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken Ergoterapist Kevser Batmaz,” Çiğneme fonksiyonu, sindirimin ilk basamağıdır. Çiğneme bozukluğu olan çocuklarda besinleri dudak, dil ve damak arasında yeterince öğütme zorluğu ortaya çıkar. Bu durum, besinin ağız dışına atılmasına, ağızda birikmesine veya boğulma riski oluşturmasına yol açabilir. Yetersiz öğütülen besinlerin yutulması da başka sağlık sorunlarına yol açabilir” diye konuştu.

ERKEN TANI VE TEDAVİNİN ÖNEMİ

Yutma ve çiğneme bozukluğu olan çocukların, gelişimlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri için tedavi edilmesinin şart olduğunu dile getiren Ergoterapist Batmaz,” Yutma ve çiğneme bozukluğu olan çocukların, gelişimlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri için tedavi edilmesi önemlidir. Bu bozukluklar, tipik gelişim gösteren çocuklarda %20-40 oranında görülürken, atipik gelişim gösteren çocuklarda bu oran %80’lere kadar çıkabiliyor” ifadelerini kullandı.

BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM İLE DEĞERLENDİRME

Çocuklarda yutma ve çiğneme bozukluklarının tedavisinde bütüncül bir yaklaşım gereklidir. Bu yaklaşımda;

Öykü ve duygu durumu değerlendirmesi

Duyu bütünlüğü analizi

Genel postüral kontrol ve tonus değerlendirmesi

Solunum fonksiyonu ve oral motor yapı analizleri yapılmalıdır.

REHABİLİTASYON SÜRECİNDE FARKLI YÖNTEMLER

Çiğneme bozukluğu tedavisinde, uygun dudak, dil ve yanak koordinasyonunu sağlamak, besinin ağızda düzgün hareket etmesini sağlamak ve öğütme etkinliğini artırmak hedeflenir. Rehabilitasyon sürecinde kullanılan yöntemler arasında;

Duyusal regülasyon alt yapısı ile modelleme

Sakız ve jelibon çiğneme egzersizleri

Üfleme ve çekme oyunları

Titreşimli diş fırçası kullanımı

Oral motor teknikler yer alır.

DUYUSAL UYARANLARIN ROLÜ

Ağız içi yapılara yönelik verilen duyusal uyaranlarla farkındalık artırılabilir. Diş etlerine, damaklara, dil üst ve yan yüzeylerine, dudaklara yönelik uyarılar, simetrik hareketleri geliştirmek için kullanılır. Ayrıca, farklı tat ve sıcaklıklarda besin denemeleri de duyusal girdinin artırılması için önemlidir.

 

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!