Türkiye'de elektrik faturalarını etkileyen yeni düzenleme, 1 Şubat itibarıyla devreye giriyor. Yapılan değişiklikle birlikte, belirlenen tüketim sınırını aşan aboneler, elektrik hizmetini gerçek maliyetler üzerinden ödeyecek. 417 kWh’nin altındaki tüketimlerde ise herhangi bir değişiklik olmayacak. Yeni düzenleme, yüksek miktarda elektrik tüketen aboneleri daha yüksek faturalarla karşı karşıya bırakacak.
YÜKSEK TÜKETİM İÇİN MALİYET ESASLI TARİFE DÖNEMİ BAŞLIYOR
Küresel enerji piyasalarındaki dalgalanmalar ve daha adil bir fiyatlandırma sağlama amacıyla, Türkiye’de elektrik tarifelerinde yeni bir dönem başlatılıyor. 1 Şubat itibarıyla yürürlüğe girecek uygulama ile, aylık 417 kWh’yi aşan elektrik tüketimi yapan aboneler, tüketimlerini gerçek maliyetler üzerinden ödeyecek. Bu düzenleme, yaklaşık 50 milyar TL'lik Hazine desteğinin kaldırılmasını da içeriyor.
417 KWH ÜSTÜ TÜKETİM YÜKSEK TARİFEYE GİRİYOR
Yeni tarife düzenlemesi, ev ve iş yerlerinde belirli tüketim sınırlarına dayalı bir sistem öngörüyor. Ortalama aylık elektrik tüketimi 200-300 kWh civarında olan meskenlerde herhangi bir değişiklik beklenmezken, aylık 417 kWh’nin üzerinde tüketimi bulunan aboneler daha yüksek fiyatlarla karşılaşacak. Örneğin, hali hazırda bin 50 TL fatura ödeyen bir meskenin yeni dönemde faturası 2 bin TL’ye kadar çıkabilecek.
YÜZDE 97’LİK TÜKETİCİ GRUBU DÜZENLEMEDEN ETKİLENMEYECEK
Türkiye’deki elektrik abonelerinin büyük çoğunluğunu oluşturan yüzde 97’lik tüketim grubu, yeni düzenlemeden etkilenmeyecek. Ancak, yüzde 3’lük yüksek tüketim grubunda yer alan 1,2 milyon hane için maliyet esaslı fiyatlandırma uygulanacak. Bu sayede, yüksek tüketim nedeniyle oluşan Hazine desteği kaldırılacak ve daha adil bir dağılım sağlanacak.
MEVSİMSEL KULLANIM VE ORTAK ALANLAR DA DÂHİL EDİLECEK
Yeni düzenleme, yıllık toplamda 5 bin kWh sınırına dayalı olarak uygulanacak. Mevsimsel elektrik tüketimleri de hesaba katılacak; özellikle yaz aylarında klima gibi elektrikli cihazların yoğun kullanımı yıl geneline yayılarak değerlendirilecek. Ayrıca, apartmanlardaki ortak kullanım alanları (asansörler, kalorifer sistemleri, hidroforlar, kapıcı daireleri vb.) da bu sınıra dahil olacak.
SERBEST TÜKETİCİ ANLAŞMASIYLA DAHA UYGUN TARİFE İMKANI
Yeni düzenleme ile yüksek faturalarla karşılaşan abonelere alternatif çözümler de sunuluyor. 1.000 TL’nin üzerinde fatura ödeyen kullanıcılar, elektrik firmalarıyla serbest tüketici anlaşması yaparak daha uygun tarifelere geçiş yapabilecek. Bu sayede, yüksek maliyetin bir kısmı hafifletilebilecek.
CAMİ, CEMEVİ VE AFAD BARINMA MERKEZLERİ KAPSAM DIŞINDA
Yeni düzenlemenin bazı istisnaları da bulunuyor. Cami, cemevi ve AFAD barınma merkezleri gibi sosyal ve toplumsal fayda sağlayan yerler, bu yeni tarifenin dışında tutulacak.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.