Son dört yılda Türkiye’deki elektrik faturalarında büyük bir artış yaşandı. Elektrik tarifesindeki son değişiklikle, dağıtım bedeli enerji bedelinden üç kat daha pahalı hale geldi. Konutlardaki elektrik tüketiminin artan maliyetleriyle birlikte, dağıtım bedelinin faturadaki payı yüzde 71’e kadar yükseldi.
FATURALAR 4 YILDA 3 KATINA ÇIKTI
Nisan 2021’de 183,4 TL olan dört kişilik bir ailenin elektrik faturası, Nisan 2025 itibarıyla 595,8 TL’ye yükseldi. Bu artışın başlıca nedeni, dağıtım bedelindeki yüksek artışlar. Dağıtım bedeli, enerji bedelinden yaklaşık dört kat daha pahalı hale gelirken, geçtiğimiz yıl yapılan değişiklikle bu bedel yüzde 642,2 oranında arttı. Buna karşılık, enerji bedeli yalnızca yüzde 24,5 oranında artış gösterdi.
EMO’DAN ELEŞTİRİ: ÖZELLEŞTİRME VE YÜKSEK MALİYETLER
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Türkiye’deki elektrik dağıtım faaliyetlerinin özelleştirilmesinin, sektördeki maliyetlerin artmasına ve bu maliyetlerin tüketicilere yansımasına yol açtığını belirtiyor. Dağıtım bedelindeki yüksek artışın, elektrik hizmetlerinin pahalı bir şekilde sunulmasına neden olduğunu vurgulayan EMO, elektrik piyasasının daha etkin bir yapıya kavuşması gerektiğini ifade ediyor.
Elektrik faturalarındaki bu artış, tüketicileri daha fazla etkilerken, sektörün daha şeffaf ve etkin bir yapıya kavuşturulması gerektiği üzerinde duruluyor.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.