Bakış Haber olarak veliler ve öğrenciler için Eğitim Koçu Gizem Tanrıverdi ile bir röportaj gerçekleştirdik. Röportajda eğitimdeki yeni yöntemlerden, online eğitim ve dijital araçların nasıl etkili kullanılacağından, eğitim koçunun öğrenciye etkisinden bahseden Tanrıverdi, eğitim koçunun sınav dönemindeki desteğinden ve ailelerin eğitimindeki önemine de değindi…
ÖZEL HABER: KENAN TOPRAK
Eğitim Koçu Gizem Tanrıverdi, öğrencileri ve velileri yakından ilgilendiren konular hakkında Bakış Haber’e özel açıklamalarda bulundu. Teknolojinin eğitim sürecine etkisinden bahseden Tanrıverdi, yeni eğitim modelleri ve online eğitimden de bahsetti.
EĞİTİM KOÇLUĞU NEDİR?
Eğitim koçluğu öğrencilerin kendi potansiyellerini tanımasını sağlayıp, bu potansiyeli ortaya çıkaran koçluk modelidir. Eğitim koçunun temel amacı öğrencinin gelişmesine yardımcı olmaktır. Rehberlik durumu ise öğrencilerin kendi istekleri doğrultusunda sağlanan görüşmelerdir. Bu sistem içerisinde gelişimi sağlamak isteyen taraf öğrenci olmalıdır.
“EN ÖNEMLİ FAKTÖR TEKNOLOJİ”
Hepimiz hayatımız boyunca herhangi bir şekilde eğitim ve öğretim hayatının içine giriyoruz diyen Eğitim koçu Gizem Tanrıverdi “Dünyadaki her şey gibi bu süreçte hızlı ve dinamik bir şekilde değişmeye devam etmekte ve gelenekselliğin dışına çıkmaya başlamıştır. Eğitimde değişmeyi ve yeni yöntemlerin çıkmasını tetikleyen en önemli faktör teknolojik gelişmelerdir. Bununla birlikte eğitimi kolaylaştıran materyeller eklenmiştir. Akıllı tahtalar, elektronik kitaplar gibi birçok metaryeli örneklendirebiliriz. Teknoloji sayesinde öğrenme ortamları değişime uğramış, mutlak bir zamandan ve mekandan soyutlanmıştır. Böylece eğitime ulaşmada kişiler zamandan, mekandan ve maliyetlerden yana özgürlüğe kavuşmuş oldular.” dedi.
“UZAKTAN EĞİTİM ÖĞRENCİLER TARAFINDAN DAHA ETKİLİ”
Online eğitim ve dijital araçlar nasıl etkili kullanılır sorumuzu yanıtlayan Tanrıverdi “Uzaktan eğitimde en etkili etkileşimi genelde üç boyutta ifade edebiliriz. Bunlar; öğrenci - öğrenci etkileşimi, öğrenci - öğretmen etkileşimi ve öğrenci - içerik etkileşimi olarak ayrılır. Yapılan araştırmalara da bakacak olursak bu üç türden etkileşim doğru olarak tasarlandığında uzaktan eğitimin öğrenciler tarafından daha etkili olarak değerlendirildiği ,ayrıca derse katılım ve öğrenci başarısı açısından daha verimli olduğu gözlemlenmiştir. Uzaktan eğitimin amacı öğrencilerle etkileşimi arttırmak ve içinde bulunduğumuz yüzyılın becerilerini geliştirmeye yönelik deneyimler geliştirmek olmalıdır. Ancak o zaman dijital teknolojileri amacımıza uygun etkili bir şekilde kullanmak mümkün olabilir. Öğretmenlere de bu süreçte büyük bir rol düşüyor. Sınıfı yönetimi konusu ve bu düzeni sağlamak önemlidir. Bu etkileşim ve başarı oranını arttırmak için öğrenci sayısı da düşük tutulmalıdır.” Diye konuştu.
“HEDEF BELİRLEMEK, YOL GÖSTERMEK”
Eğitim koçluğunun öğrencilere etkilerinden bahseden Gizem Tanrıverdi “Eğitim koçluğu gereği hedefi doğrultusunda kendi farkındalığını yarattığı yetenek ve potansiyelini kullanma becerisini kazandıran çalışma sistemidir. Eğitim koçu olarak en önemli etkilerimizden biri de ilk olarak öğrenciye hedef belirlemektir ve yol rehberliği yapmaktır. Bu süreçte öğrencinin güçlü ve zayıf yönlerine ağırlık vermek, öğrencinin yetenek ve potansiyelini ortaya çıkarmak hedeflenmektedir. Öğrencinin hedefi ve şu an ki durumun arasındaki başarısızlık nedenlerini bulmak ve bu engellere çözüm geliştirme amaçlanmaktadır. Aynı zamanda öğrenci ve ailesiyle eşzamanlı yürütülen bir sistemdir. Öğrenciye hem akademik hem de kişisel hedeflerine ulaşması için destek sağlar. Öğrenme stratejilerinin geliştirilmesi, motivasyonlarının arttırılması , sınav stresi ve kaygısıyla başa çıkmakta profesyonel bir destek sağlamaktadır. Öğrenciye neyi nasıl yapması gerektiğini söylemek veya dayatmak yerine hedef belirlemektir” ifadelerini kullandı.
“ZAMAN YÖNETİMİ VE ÇALIŞMA PROGRAMI”
Eğitim koçluğunun sınav hazırlığındaki önemini anlatan eğitim koçu Gizem “Bu desteğin ilk ve en önemli aşaması hedef belirleme ve motivasyon konuşmasıdır. Çünkü birçok öğrenci bu hedef belirleme aşamasında kendisine uygun olmayan hedefler seçebilir, kararsız kalabilir ve bu süreç bununla beraberinde motivasyon kaybına neden olur. Eğitim koçları sayesinde öğrenciler kendilerine uygun hedef seçebilir ve bu sayede motivasyon kaybına uğramaktan kaçınır. İkinci önemli noktalardan biri zaman yönetimi ve çalışma programıdır. Zaman yönetimi başarıya ulaşmak için çok önemli bir faktördür. Zaman yönetimi konusunda zorlanır ve bu da sınav kaygısının artmasına neden olur aynı zamanda motivasyon düşüklüğüne de neden olur. Bu süreçte eğitim koçları olarak bireysel çalışma programları yaparak kendi hızına ve ihtiyaçlarına uygun programlar çıkararak zamanlarını verimli kullanmalarını sağlarız.” dedi.
“ÖĞRENCİ, EĞİTİM KOÇU, AİLE”
Ailelerin önemine vurgu yapan Gizem Tanrıverdi “Eğitim süreci ve sınav dönemini üç ayaklı bir sehpa olarak düşünürsek onu ayakta tutan öğrenci , eğitim koçu ve ailedir. Sınav döneminde aile desteği çocuğun eğitim başarısında önemli bir rol oynar. Çünkü ailenin desteği öğrenciyi motive eden önemli bir faktördür. Aileler çocuklarının performanslarını takip etmeli onlara destek olmalı ve eğitim koçlarıyla iş birliği içerisinde olmalıdır.” diye konuştu.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.