Elazığ’da havaların soğumasıyla birlikte yöresel lezzetlerinden birisi olan üzüm pestiline rağbet arttı.
Sonbaharın gelişiyle ev orciği, üzüm pestili ve dut pestili tezgahlarda yerini aldı. Özellikle üzüm pestilinin çok fazla tüketildiğine dikkat çeken Kapalı Çarşı Esnafı Ali Avarız, “Üzüm orciği ve dut orciğinin fiyatı 400, 450 değişiyor dut orciği ev yapımı 350’ den başlıyor fabrikasyon orcikler glikoz bulunuyor fiyatı 180 ve 350 arası ev orciği ise kendi doğal şekeriyle yapılıyor. Şu an en fazla tüketilen üzüm pestili ve dut pestilidir fiyatları ise 350’den başlıyor.
PESTİLİN FAYDALARI NELERDİR?
Üzüm ve duttan yapılan pekmez yüksek oranda demir minerali içeriyor. Kan yapıcı özelliği sayesinde kansızlık sorunu yaşayanlar için ideal bir gıdaya dönüşüyor.
Yüksek oranda selenyum içeriyor olmasıyla vücudun hastalıklara karşı savunma mekanizması olan bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Aynı zamanda içerdiği selenyum, tiroid hastalıklarının tedavisine de yardımcı oluyor.
Kalp ve damar hastalıklarını önleme etkisi vardır. Pestil kalp ve damar hastalığı riskini ciddi seviyede azaltır.
Tam bir enerji deposudur. Güne daha zinde ve daha dinlenmiş şekilde başlamanızı sağlar, gün sonu yorgunluğunu azaltır.
İçerisinde rafine şeker bulunmayan pestiller vücudun günlük tatlı ihtiyacını en sağlıklı şekilde karşılar.
Vücudun doku hücrelerinin yenilenmesine katkıda bulunur ve yaraların çok daha hızlı iyileşmesini sağlar.
Yüksek oranda A, D, K, E ve B grubu vitaminlerini içerir. Vücudun günlük vitamin ihtiyacının büyük bölümünü karşılar.
PESTİL NASIL YAPILIR?
Elazığ mutfağının yöresel tatlarından olan pestilin geçmişi yüzyıllar öncesine kadar uzanmaktadır. Hasat zamanı elde edilen taze ve olgun meyvelerin kış mevsiminde de tüketilebilmesi amacıyla ortaya çıkan pestil, günümüzde farklı tarifler ile yapılmaktadır. Pestil yapımı sırasında şeker açısından zengin olan vişne, dut ve üzüm gibi meyveler, hasat zamanı toplanıp temizlendikten sonra kaynatılmaktadır. Bu süreçte un, pekmez ve süt ile harmanlanmaktadır.
Kaynama sürecinin ardından ortaya çıkan karışım süzülerek meyve posasından ayrılmaktadır. Bu aşamada elde edilen su karışımı, içeriğindeki şekerden dolayı birbirine tutunmaktadır. Daha sonra ince örtülerin üzerine serilerek güneşe bırakılan karışım, doğal ortamda 8-10 gün kadar bekletilmektedir. Bu aşamada karışımın üzerine ceviz, fındık ya da badem serpilebilmektedir. Örtünün üzerinde yer alan karışım, zaman içerisinde güneşin etkisi ile koyulaşmaktadır. 10 günlük sürecin ardından pestiller tüketime hazır hale gelmektedir.
Pestillerin toplanma aşamasında farklı teknikler kullanılabilmektedir. Üçgen veya kare şeklinde kesilebilen pestiller, ince bir tabakaya sahiptir. Üst üste katmanlar haline getirilebilirken rulo şeklinde de paketlenebilmektedir.
PESTİL NASIL TÜKETİLMELİDİR?
Elazığ’da Yöresel bir anlayışın ürünü olarak ortaya çıkarak gastronomik açıdan önemli bir konuma gelen pestil, tek başına ya da arasına kuruyemiş koyularak tüketilebilmektedir. Gün içerisinde dilediğiniz zaman tüketebileceğiniz tatlılar arasında bulunan pestilin arasına koyulan popüler kuruyemişler ceviz ve fındıktır. Bu şekilde tüketeceğiniz pestiller vücudunuzun ihtiyaç duyduğu günlük besin değerlerinin büyük bir bölümünü karşılamaktadır. Zengin meyve içeriğine sahip olması, raflarda aylarca saklanabilmesi ve tüketim için ön hazırlığa ihtiyaç duymaması gibi avantajları sayesinde sıkça tercih edilmektedir.
HABER: AYLİN SOLMAZ
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.