Türk Ocakları Elazığ Şubesi tarafından düzenlenen konferansta çağdaşlaşma süreci ve yükseköğretimin dönüşümü ele alındı
Türk Ocakları Elazığ Şubesi, periyodik olarak düzenlediği etkinlikler kapsamında bu kez “Ziya Gökalp’ten Günümüze Çağdaşlaşma ve Yükseköğretim” konulu bir konferansa ev sahipliği yaptı. Ahmet Tevfik Ozan Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinliğin konuşmacısı, Eski Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Çağlar oldu.
Etkinliğe, Türk Ocakları Elazığ Şubesi üyeleri, akademisyenler ve davetliler katıldı.
PROF. DR. YAVUZ HAYKIR: “TÜRKİYE, LALE DEVRİ’NDEN BU YANA MODERNLEŞME ÇABASI VERİYOR”
Konferansın açılışında konuşan Türk Ocakları Elazığ Şube Başkanı Prof. Dr. Yavuz Haykır, Türkiye’nin yaklaşık iki buçuk asırdır çağdaşlaşma ve modernleşme hedefinde ilerlediğini ifade etti. Haykır, modernleşme sürecinin II. Mahmut dönemi ve Tanzimat’la birlikte başladığını belirterek şunları söyledi:
“Türk milletinin 200 yılı aşkın süredir ulaşmak istediği hedef çağdaşlaşmadır. II. Mahmut’tan bu yana süregelen bu çaba, Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde büyük bir ivme kazanmıştır. Atatürk, çok radikal kararlarla Türk milletini muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak için önemli devrimler gerçekleştirmiştir.”
PROF. DR. ARİF ÇAĞLAR: “ÇAĞDAŞLAŞMANIN GERİ DÖNÜŞÜ YOK”
Konferansta konuşan Prof. Dr. Arif Çağlar, çağdaşlaşma kavramını hem tarihsel hem de eğitim sistemi üzerinden değerlendirdi. Ziya Gökalp’in çağdaşlaşma ve yükseköğretime dair fikirlerine de değinen Çağlar, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin toplumları kaçınılmaz biçimde etkilediğini söyledi.
“Çağdaşlaşma başladıktan sonra bir toplumun geri dönmesi mümkün değildir. Avrupa bu süreci 15. yüzyıldan bu yana sürdürüyor. Türkiye’de ise yaklaşık 250 yıldır bu çaba devam ediyor. Geriye özlem duyanlar olsa da, bu süreç artık durdurulamaz bir dönüşüme işaret ediyor.”
Konferans, katılımcıların katkıları ve soru-cevap bölümüyle sona erdi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.