Elazığ’da, 2023 yılında Dambüyük köyünde başlatılan organik mercimek üretimi, ‘Mercimeğin Tadı Kaçmasın Azotu Doğadan Olsun’ projesi ile devam ediyor
İlimizde, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destekleriyle hayata geçirilen ‘Mercimeğin Tadı Kaçmasın Azotu Doğadan Olsun’ projesi, organik tarıma geçiş sürecinde önemli bir adım oldu. Proje kapsamında, mercimek tohumlarına uygulanan Rhizobium leguminosorum bakterisi sayesinde, bitkilerin topraktan azotu doğrudan alması sağlanarak kimyasal gübre kullanımına olan ihtiyaç ortadan kaldırıldı.
Proje, bu yıl Koruk ve Muratçık köylerinin de katılımıyla daha geniş alana yayıldı. Projenin ilk yılında elde edilen başarılı sonuçlar, üreticilerin organik tarıma olan ilgisini artırdı. Bakteri ile aşılanan alanlarda, aşılama yapılmayan alanlara göre %30-60 oranında verim artışı yaşandı. Bu durum, hem üreticilerin gelirini artırdı hem de organik tarımın sürdürülebilirliği açısından önemli bir gösterge oldu.
İlimizde, TÜİK verilerine göre yaklaşık 11.529 dekarlık alanda mercimek yetiştirilmekte ve yıllık üretim miktarı 1.555 ton olarak gerçekleşmektedir. İl genelinde organik tarıma yönelen üreticilerden 44'ü, 3.335 dekarlık alanda kırmızı mercimek üretimi yaparak yılda 854 ton ürün elde etmektedir. İlimizde yetiştirilen mercimek çeşidi ağırlıklı olarak kışlık ekilen kırmızı mercimektir.
2024 yılında devam eden proje ile bakteri ile aşılayarak organik mercimek üretimi, Koruk (1.336 da) ve Muratçık (372 da) Köyleri’nin dahil olması ile organik mercimek ekim alanı 4.127 dekara, kullanılan bakteri miktarı 850 kg’a, üretici adedi ise 55’e yükselmiştir.
13 Kasım 2024 günü Dambüyük Köyü’nde 30 üretici ile 489 kg bakteri ile 48.260 kg mercimek tohumluğu aşılanarak, 2.413 dekar alanda ekime başlanmıştır.
Projenin başarısı, ulusal çapta dikkat çekerek organik tarımla üretilen mercimekleri ihraç eden firmaların ilgisini uyandırdı. Firmalar Dambüyük köyü üreticileriyle organik mercimek üretimi konusunda anlaşmalarını ve önümüzdeki yıllar için de alım garantisi vermelerini sağlamıştır. Bu durum, projenin diğer köylerde de benimsenerek sürdürülebilir hale geleceğinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
Bakteri ile aşılanan mercimek ekim programına; İl Müdürü Saadettin Taşkesen, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Yılmaz Ataş, teknik personel ve üreticiler katıldı.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.