Günumüzde unutulmaya yüz tutmuş Elazığ'ın geleneksel ve çok eskilere dayanan Molla Potik oyunu eylül aylarında yapılan kültürel bir inanış.
Birliği beraberliği, bolluğu ve bereketi simgeleyen Molla Potik oyununun kökleri Altay Türkleri ve Şamanizm inancına dayanmakta.
NASIL OYNANIR?
Molla Potik oyunu şu şekilde oynanmakta; “İlkbahar ve Sonbahar aylarında özellikle yağışların olmadığı zamanlarda yağmur yağsın diye Molla Potik dedikleri bir oyuncak hazır hâle getirilir. Biri uzun biri kısa olmak üzere iki tahta sopa bulunur. Sopalar artı biçiminde birbirine bağlanır. Yatay tutulan sopa kısa olandır. Bu tahtaların üzeri bezlerle, çeşitli renklerdeki kumaşlar veya ipliklerle sarılarak tahtaya bebek sureti verilir. Bebeğin baş kısmına genellikle beyaz bir bez veya yazma örtülür. Molla Potik hazırlanmış olur. Daha sonra oyunculardan ikisi Molla Potik’in iki kolundan tutar. Oyuncular Molla Potik ile beraber oyuna özgü tekerlemeler söyleyerek kapı kapı dolaşmaya başlarlar. Her ev bulgur , salça ve yağ verir. Toplanan malzemelerle pilav yapılır ve herkese dağıtılır."
“Molla Potik ne ister?
Allah’tan yağmur ister.
Küpten yağ ister.
Petekten bal ister.
Tenekeden kavurma ister.
Ambardan bulgur ister.
Allah’tan yağmur ister, ver Allah’ım ver.
Sicim gibi yağmur ver.”
HABER:AYLİN SOLMAZ
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.