Denetimli Serbestlik 20. Yıl Bölge Toplantıları, Elazığ’da düzenlendi. Toplumda cezasızlık algısının yaygınlaşmış olmasına rağmen, Adalet Bakan Yardımcısı Ramazan Can, bu algının gerçekle örtüşmediğini vurguladı. Can, ceza infaz sisteminde yaklaşık 380 bin tutuklu ve hükümlü bulunduğunu, ayrıca 600 bine yakın kişinin denetimli serbestlikten yararlandığını belirterek, “Toplamda 1 milyona yakın kişi infaz hukukunun kurallarına riayet etmek durumunda. Bu korkunç bir rakam,” dedi.
"SUÇ İŞTİRENLERİN TEKRAR SUÇ İŞLEMESİ, İNFAZ REJİMİNDE SIKINTI OLDUĞUNU GÖSTERİR"
Toplantının açılışında konuşan Bakan Yardımcısı Ramazan Can, suç işleyen mükerrirlerin arttığını ve bunun, infaz rejiminde bir sıkıntı olduğunu söyledi. Can, Türkiye’de suç işleyenlerin yaklaşık yüzde 46’sının tekrar suç işlediğini belirterek, denetimli serbestliğin bu konuda önemli bir rol oynadığını ifade etti. “Denetimli serbestlik, suç işleyen kişilerin ıslah edilmesi ve topluma kazandırılması açısından büyük önem taşıyor,” diyen Can, cezaevine alınan kişilerin yalnızca cezalandırılmakla kalmadığını, aynı zamanda toplumun güvenliğini sağlamada da önemli bir görev üstlendiklerini vurguladı.
"CEZASIZLIK ALGISININ SOSYAL MEDYADA YAYILMASINDA BÜYÜK ETKİ VAR"
Ramazan Can, cezasızlık algısının sosyal medyanın etkisiyle arttığını belirterek, bu algının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Özellikle suçla ilgili gelişmelerin sosyal medyada anında yayıldığını ve bazen bu paylaşımların dezenformasyona yol açtığını ifade etti. Can, toplumda oluşan infialin, infaz sisteminin işleyişini etkileyebileceğini ve cezasızlık algısının sosyal medya dezenformasyonundan kaynaklandığını dile getirdi.
DENETİMLİ SERBESTLİK, REHABİLİTASYON SÜRECİDİR
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, Türkiye genelindeki 149 denetimli serbestlik müdürlüğünde yaklaşık 6 bin 500 personelin görev yaptığını, 450 bin denetimli serbestlik yükümlüsünün izlenmesi için çalıştıklarını belirtti. Yıldırım, denetimli serbestliğin cezasızlık değil, cezaevinden çıkan bireylerin topluma kazandırılması amacıyla yapılan bir rehabilitasyon süreci olduğunu vurguladı. Ayrıca, denetimli serbestlik müdürlüklerinin, kişilere rehberlik ederek topluma kazandırılmalarına yardımcı olduğunu söyledi.
"MODEL ÇOCUK EĞİTİMEVİ" PROTOKOLÜ İMZALANDI
Toplantının sonunda, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile Fırat Üniversitesi arasında “Model Çocuk Eğitimevi” iş birliği protokolü imzalandı. Protokol, çocukların eğitimi ve rehabilitasyonu konusunda önemli bir adım olarak değerlendirildi.
Toplantıya Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, AK Parti Elazığ Milletvekilleri Prof. Dr. Erol Keleş ve Ejder Açıkkapı, Cumhuriyet Başsavcısı Aşkın Yeğin, Baro Başkanı Melih Efe, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, kurum müdürleri, STK temsilcileri ve diğer davetliler katıldı.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.