Elazığ
19 Eylül, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Diyetisyen Demirbağ, Günebakış’a Açıkladı! Elazığlılar’a Altın Tavsiyeler

Diyetisyen Demirbağ, Günebakış’a Açıkladı! Elazığlılar’a Altın Tavsiyeler
Diyetisyen Demirbağ, Günebakış’a Açıkladı! Elazığlılar’a Altın Tavsiyeler

HABER:AYLİN SOLMAZ

FOTOĞRAF:AYLİN SOLMAZ 

Havaların soğuduğu, mevsim geçişlerinin etkileriyle yorgunluk ve halsizliğin iyiden iyiye hissedildiği bugünlerde nasıl beslendiğimiz büyük önem taşıyor. Özellikle bu aylarda karbonhidrata olan isteğin arttığına dikkat çeken Diyetisyen Esra Karakaya Demirbağ, Bakış Haber’e yaptığı özel açıklamalarda “Güneş ışınlarının azalmasıyla vücudumuzda serotonin hormonunda değişimler görülür. Bu hormonal değişiklik açlık hissinin artmasına ve buna bağlı olarak karbonhidrata olan isteğin artmasına neden olur” dedi. 

“VÜCUTTA KURULUĞA NEDEN OLACAK BESİNLERE DİKKAT”
Vücutta kuruluğu artıran besinlerin yenmemesi gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Esra Karakaya Demirbağ, “Sonbaharın tabiatı soğuk ve kuru olduğundan yenecek gıdaların buna göre ayarlanması gerekir. İlk dikkat edilecek şey vücutta kuruluğu artıran besinlerin yenmemesidir.  Sonbaharda av hayvanlarının etlerinden, kurutulmuş etlerden özellikle kaçınılmalıdır. Mide dolu iken yatmamalı soğuk yerde uyumamalıdır. Yiyecek olarak ağır yiyeceklere geçilip birde üzerine soğuk su içilince mide hazım edemez. Çünkü mide yaz mevsiminden çıkmıştır ve zayıftır. Bu durumda soğuk su mideyi daha da zayıflatır. Havaların soğumasıyla beraber su tüketiminde azalma olması kaçınılmaz bu yüzden günde 2-2,5 litre suyu her gün içmeli, içmek içinde kendimizi motive etmeliyiz” ifadelerini kullandı.  

DİYETİSYEN KARAKAYA: “KUŞBURNU BİR NUMARALI SONBAHAR ÇAYIDIR”
Sonbahar aylarında Kuşburnu çayının bol c vitamini kaynağı olduğunu belirten Diyetisyen Esra Karakaya Demirbağ, “Mevsim değişikliklerinde ruh halimizde ve sağlımızda olumsuz etkilenip hasta olmaya daha yatkın oluyoruz. Bu durum bizleri bitki çaylarına yönlendiriyor. Fakat bitki çaylarını kullanırken su içmeyi ihmal etmeyelim. İçerisinde kafein miktarlarından dolayı kullanımı sınırlandıralım. Tavsiye olarak da bir numaralı sonbahar çayı kuşburnu! Bol c vitamini kaynağıdır kendileri” diye konuştu. 

SONBAHAR DEMEK BALIK SEZONU DEMEK 
Sonbahar aylarında özellikle balığın haftada 1 veya 2 kere tüketilmesi gerektiğini savunan Diyetisyen Esra Karakaya Demirbağ, “C vitamini depolamak şart! Mandalina, portakal, limon, karnabahar, brokoli, kırmızı/yeşil biber, kivi, greyfurt başlıca kaynaklarıdır. Sonbahar demek balık sezonu açıldı demek. Omega-3 kaynağı kalp dostu balığı sofranızdan eksik etmemeliyiz, haftada 1-2 kere tüketmeye özen göstermeliyiz. Sonbaharda vücudun nemini arttıran kan yapıcı yiyecekler yenmelidir. (Tahin helvası, keçiboynuzu pekmezi, kuru incir, kuru erik ve kuru üzüm- dut, çilek, muz, kavun ve portakal) Tabağımızı 4 eşit parçaya bölelim (Her besin grubundan eşit tüketin. İnsan vücudunun 50 çeşit besine ihtiyacı var (karbonhidrat, yağ, protein, mineral ve vitaminler)
 A vitamin: yumurta, süt, balık, havuç, kayısı, domates, ıspanak, brokoli, kabak
 C vitamini: yeşil biber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, kivi, kuşburnu 
E vitamini: yeşil yapraklı bitkiler, yağlı tohumlar (fındık, ceviz, badem vb.), tahıllar, kurubaklagiller, zeytinyağı, et, yumurta, balık
Çinko: buğday ürünleri, susam, ay çekirdeği, badem, yağsız et, tavuk, hindi
Selenyum: mantar, susam, tam tahıllar, sarımsak, yumurta
Magnezyum: yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller, muz, avokado, kakao, çikolata, fındık, ceviz, kabak çekirdeği
Omega-3: yağlı balıklar ( somon – ringo- ton- uskumru ) , yağlı tohumlar ( ceviz, badem, soya filizi, nohut, keten tohumu, kuş üzümü) , yeşil yapraklı sebzeler
Omega-9: zeytinyağı
Tabi ki havalar soğudu diye yürüyüşleri ihmal etmeyelim sakın. Kalın giyinip yürüyüşlere devam.
Ve son kural; sağlıklı ve dengeli beslenme, kendimize, vücudumuza iyi bakmak mevsimsel değil, ömür boyu olmalıdır” açıklamalarında bulundu.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!