Özel bir sağlık kuruluşunda görev yapan Göz Hastalıkları Uzmanı Başhekim Op. Dr. Sermal Arslan, sık görülen göz hastalıkları ve tedavi yöntemleri hakkında Bakış Haber’e özel açıklamalarda bulundu.
Özel Haber: Aylin Solmaz
Bakış Habere konuşan Op. Dr. Arslan; miyop, hipermetrop ve astigmat gibi kırma kusurlarının çocukluktan itibaren başlayarak yetişkinliğe kadar devam edebilen yaygın sorunlar olduğunu söyledi.
GÖZ HASTALIKLARINDA ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ
Çocukların doğdukları andan itibaren göz hekimi tarafından muayene edilmesi gerektiğini dile getiren Op. Dr. Arslan, “En sık görülen göz rahatsızlıklarından miyop, astigmat ve hipermetrop gibi kırma kusurlarından bahsedeceğim. Miyop Çocukluk çağından başlayarak yetişkinlik çağına kadar devam eden bir bozukluk türüdür. Özellikle toplumda sık karşılaştığımız göz hastalıklarının başında gelmektedir. En sık gördüğümüz miyop ışınların görüntünün daha çok retinanın göze paralel gelen ışınların önüne düşmesi sonucu görülen bir rahatsızlık. Miyopta ilk tedavi yöntemimiz gözlük kullanımı olmakla beraber çeşitli tedavi yöntemlerimiz de mevcuttur. İkinci en sık görülen göz rahatsızlığı hipermetroptur çocuklarda en sık görülen rahatsızlıktır. Burada da uzaktan gelen ışınlar retinanın üzerine düşmesi gerekirken retinanın arkasına düşer. Bu hastalıkta tedavi edilebilen bir hastalıktır. Astigmat ise gözün kırma gücündeki dönme asimetrisinden kaynaklanan bir kusurdur. Bu daha az sık görülmeye neden olur ama daha ciddi bir problemin başında gelmektedir. Bunların tedavilerinde en sık kullandığımız yöntem gözlüktür. Özellikle çocukların doğduğu andan itibaren muayene etmek gerekir. Çocuklar kendi dertlerini de anlatamadıkları için ailelerin bu konuda bilinçli olması gerekiyor. Çocuğun hipermetrop ya da miyop olduğunu aile bakarak anlayamaz. Çocuklarını muhakkak göz hekimi tarafından muayene edilmesi gerekir. Özellikle iki göz arasında numara farkı varsa mesela bir gözün 4 numara hipermetrop durumunda diğer göz normalse yüksek numara olan gözün göz tembelliği açısından dikkatli bir şekilde muayene edilmesi gerekiyor. Bizim çocuklarda en sık gördüğümüz durum göz tembelliğidir. Göz tembelliğinde kapama tedavisi ve gözlük tedavisiyle 3 veya 5 yaşlarında çok rahat bir şekilde tedavi edilebilir. 9 ile 10 yaşlarına tespit edilen tedavisi geç kalınan bir göz tembelliğinin çok kolay tedavi edilememektedir” İfadelerini kullandı.
“GÖRME KUSURLARININ TEDAVİSİ CERRAHİ YÖNTEMLERE KADAR UZANABİLİYOR”
Göz hastalıklarında uyguladıkları cerrahi tedavi yöntemlerinden bahseden Op. Dr. Sermal Arslan, “ Görme kusurlarının tedavisinde süreç, gerektiğinde cerrahi yöntemlere kadar uzanabiliyor. Göz hastalıkları uzmanlarının en sık tercih ettiği cerrahi tedavi yöntemleri Excimer Lazer tedavileridir. Gözün kornaya tabakasında uyguladığımız bir tedavidir. Gözün kornea tabakasındaki düzensizlikleri gidererek lazer ışınları yollayarak hastayı gözlükten bağımsız bir görmeye kavuşturabiliyoruz. Tabi bu tedavinin öncesinde hastanın kornea yapısının lazer uygun olup olmadığını araştırmak gerekiyor. Hastanın yaşı 18’in üzerinde olmalıdır. Gözlük numarasının son 1 yıl içerisinde 0.50 diyoptri’nin üzerinde artmaması gerekiyor. Bu şartlara uyan hastaları ameliyat edebiliyoruz. Ameliyat süresi kısa sürmektedir. Excimer Lazer olamayan korneası ince olan kişilerde refraktif cerrahi dediğimiz yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Refraktif cerrahi bir diğeri de göz içi lens uygulamalarıdır. Göz içi lens uygulamalarında ameliyat ile 1 gün arayla göz içine hastanın uygun numaralarını takarak hastayı gözlükten bağımsız bir görmeye kavuşturabiliyoruz. 45 yaşından sonra hastalarda yakını görme bozukluğu oluyor. Yakını görme bozukluğu da gözlükle tedavi edilebiliyor. Gözlük kullanmak istemeyenlere ise yakın mercek operasyonları yapıyoruz. Halk arasında bu operasyona akıllı lens olarak biliniyor. Ameliyat yaklaşık 8 ile 10 dakika arası sürüyor ve birer gün ara ile yapıyoruz. Hasta 1. Günden itibaren yakını görebiliyor” diye konuştu.
“GÖZ SAĞLIĞINIZ İÇİN KONTROLLERİNİZİ İHMAL ETMEYİN”
Göz sağlığında düzenli kontrollerin önemli olduğunu ifade eden Op. Dr Arslan, “ Gözünde herhangi bir problem olmayan kişileri 2 yılda bir görmek isteriz. Gözünde problem olan çocukları ise 6 ayda bir görmek isteriz. Göz dışında diyabet ve böbrek hastalarını da 6 ayda bir görmek isteriz. Çünkü bu rahatsızlıkların göze etkileri oluyor. Özellikle diyabet ve yüksek tansiyon hastalarında gözde kanamalar olabiliyor. Bu nedenle Göz sağlığınız için düzenli kontrollerinizi ihmal etmeyin” dedi.
Yorumlar
Melike
19-12-2024 14:57Çok güzel ve iyi anlatılmış bi haber.