Elazığ
23 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Çoban: 'Bu Şehrin Önceliği Depremdir!'


Çoban: 'Bu Şehrin Önceliği Depremdir!'
Çoban: 'Bu Şehrin Önceliği Depremdir!'

Hazar Stratejik Araştırmalar Derneği Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban, İkinci Bahar Elazığ Kentsel Yenileme Modeli’ni düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı

Haber: Pınar GÜRLER YURT
Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi (HAZARSAM) Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban, hayata geçirmeyi planladığı projeleri kamuoyuna açıklamaya devam ediyor.  İkinci Bahar Elazığ Kentsel Yenileme Modeli’ni düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna açıklayan Prof. Dr. Çoban, Ahmet Tevfik Ozan Kongre ve Fuar Merkezi’nde basın mensuplarıyla bir araya geldi. 
“YAPI STOĞU DAYANIR MI BİLMİYORUZ”
Yaşanan depremlerin yapı stoğunu gözden geçirmeyi hatırlattığını söyleyen Prof. Dr. Bilal Çoban, “24 Ocak depremleri yapı stoğunu yenilemede önemliydi yoksa 6 Şubat’ta daha feci sonuçlar olabilirdi. HAZARSAM olarak Karakoçan, Okçular depremi sonrası çok önemli 6 tane rapor sunmuştuk. Her seferde kentsel dönüşümün olması gerektiğini söylemiştik ancak sesimizi duyuramamıştık. 24 Ocak ve 6 Şubat depremleri sonrası daha bilinci bir şehir olduğumuzu kabul ediyoruz. Etrafımız halen daha tehlikeli ve biz tehlikenin üstünde oturuyoruz. Bölgenin neresinde deprem olursa bizim de etkileneceğimiz kesin. Deprem sonrası hasar tespitlerinde az, orta, ağır kavramları ön plana çıkmıştı. Hepimiz orta hasara itiraz etmiştik. Denetimler sonrası çok yüksek değişiklikler oldu hafifler ortaya, ortalar hafife, ağırlar ortaya dönüştü. Mahallerimizdeki yapı stoğu hangi şiddette dayanır bilmiyoruz” dedi.


“PARAYLA KONUŞULACAK BİR SÜREÇ”
Korna sesi ile şehirde üç binanın yıkıldığına dikkat çeken Çoban, “Biz geçen hafta bir başka konuda bir basın açıklaması yapacaktık ancak depreme yakalanmıştık. Bu projeyi normalde 24 Ocak’ta açıklayacaktık ancak öne almak zorunda kaldık. Bu şehrin önceliği deprem, her şeyden önemlidir. Önümüzdeki 100 yıl diyorum, biraz iddialı konuşuyorum. Benim Belediye başkan adaylık döneminde 5000 konut projem vardı. TOKİ’nin kendine has örtüsünün yanında şehirlerin kendi özgürü mimariye kavuşması gerektiğini söylemiştik. Biraz daha ekonomik olarak daraldığımız bir döneme geldik. Kimsenin bunu konuşacak mecali de parası da yok. Çünkü bu parayla konuşulacak bir süreçtir” şeklinde konuştu.
“LİTERATÜRE AYKIRI BİR DURUM VAR”
“Kentsel dönüşüm kavramının altının boşaltıldığına dikkat çeken HAZARSAM Başkanı Çoban, “Maalesef evlerimiz 3 kata, 5 kata, 7 kata sonra da 10 kata çıkan bir evrilme süreci yaşadı. Böyle olmamalıdır. Yerinde dönüşümle, kentsel dönüşüm birbirinden farklıdır. Normalde baktığınızda mahalleler 5 katlıysa 5 katlı, 3 katlıysa 3 katlıdır. Maalesef bu şehirde farklı farklı evler var. Literatüre aykırı bir durum var. Yerinde dönüşüm yerine, kentin yenilenmesine ihtiyaç var. Kentin yenilenmesinin zamanı gelmiştir. Bu projemizin depremden etkilenen diğer şehirlere ve sonrasında tüm Türkiye’ye model olmasını umuyoruz” ifadelerini kullandı.


“YA ŞİMDİ, YA HİÇ”
Üç tane yer tespit ettiklerini söyleyen Bilal Çoban, “Bunlar Elazığ Belediyesi üzerinden bu yerlerin devri Elazığ Belediyesi’ne alınacak. 10 Bin konutun olacağı bir uydu kent belirlenecek. Sonra Elazığ’ın müteahhitleri çağrılacak ve biz bu 10 Bin konutu yapmak istiyoruz. Elazığ Belediyesi’nin koordinesinde bütün kurum-kuruluşlar destek vererek bir komisyon ve bu komisyon baştan sona Elazığ’ın yenilenmesini devam ettirecek. Bu şehre yeni bir imar, yeni imar düzenlemeleri olacak. İzzetpaşa Cami, Valilik yerinde kalacak şekilde yenilenmesi gerekecek. Vatandaş yok demeyecek bu durumda çünkü karlı olacak. 6000 konut yıkılarak şehir merkezinde 4.500 konutla, daha geniş mahallerle düzgün bir şehir ima edeceğiz. Bu hayal değil. Tüm mahalleler sırayla elden geçirilecek. Bu şehrin makus bir sözü var. Bu deprem fırsata çevrilebilirdi. Bu fırsat henüz kaçmamış. TOKİ’nin yaptığı güvenli barınma evleri var. Ya şimdi ya hiç, Ya şimdi yaparız ya da bu fırsat kaçar. Düzgün bir yapılanmayla bu şehrin rengi değişir. Burada kaldı ki kazanan Elazığ Belediyesi, mahalle sakinleri, Elazığ’ın esnaf ve müteahitleri, çocukları, hepimiz oluruz” diye konuştu.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!