Bilim insanları, ABD’de daha önce hiç karşılaşılmamış yeni bir virüs keşfetti. "Camp Hill virüsü" adı verilen bu virüs, ölümcül Nipah ve Hendra virüsleriyle aynı aileden olup, insan sağlığı için ciddi tehditler oluşturabileceği belirtiliyor.
CAMP HİLL VİRÜSÜ NEREDE TESPİT EDİLDİ?
ABD'nin Alabama bölgesinde yapılan araştırmalar sırasında Auburn Üniversitesi ve Avustralya’daki Queensland Üniversitesi bilim insanları, sivri farelerde Camp Hill virüsüne rastladıklarını açıkladı. Yapılan açıklamalarda, virüsün henipavirüs ailesine ait olduğu ve hali hazırda Dünya Sağlık Örgütü’nün “pandemi tehdidi oluşturabilecek virüsler” listesinde yer alan Nipah ve Hendra virüsleriyle akraba olduğu belirtildi.
CİDDİ SAĞLIK TEHDİTLERİ OLUŞTURABİLİR
Queensland Üniversitesi’nden Dr. Rhys Parry, Camp Hill virüsünün yüksek ölüm oranına sahip olduğunu ve bunun daha önce fark edilmeden yayılmış olabileceğini belirterek, virüsün gelecekte yeni salgınlara yol açabileceği konusunda uyardı. Ayrıca, virüsün beyin ve omurilik iltihabı, böbrek ve karaciğer hasarı ile solunum problemleri gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği ifade ediliyor.
BULAŞMA YOLLARI HENÜZ BİLİNMİYOR
Sivri farelerin taşıyıcı olduğu belirlenen virüsün, insanlara nasıl bulaştığına dair kesin bir bilgi bulunmuyor. Dr. Parry, enfekte hayvanlarla ya da onların idrar ve dışkılarıyla teması, virüsün insanlara geçişi için bir risk oluşturabileceğini söyledi.
YENİ BİR PANDEMİ UYARISI
Ulusal Çevre Sağlığı Derneği uzmanlarından Dr. David Dyjack, Camp Hill virüsünün küresel bir sağlık tehdidine dönüşebileceği konusunda ciddi endişeler taşıyor. Dyjack, "Beni geceleri uykusuz bırakan üç büyük risk var: Nükleer savaş, iklim değişikliği ve küresel bir pandemi ihtimali. Camp Hill virüsü, tam olarak bu üçüncü kategoriye uyuyor. Bu yüzden çok dikkatli olmalıyız" dedi.
SALGIN RİSKİ VAR MI?
Bilim insanları, virüsün henüz insanlara bulaşıp bulaşmadığını kesin olarak bilmiyor, ancak olası bir yayılma senaryosuna karşı şimdiden önlem alınması gerektiğini vurguluyorlar. Virüsün hayvanlardan insanlara geçiş mekanizması üzerine çalışmalar devam ederken, halk sağlığını korumaya yönelik stratejilerin geliştirilmesi gerektiği ifade ediliyor.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.