Elazığ
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Başkan TORAMAN: 'Esnaf Şu Anda Para Kazanma Derdinde Değil, İdaresini Yapma Derdinde’


Başkan TORAMAN: 'Esnaf Şu Anda Para Kazanma Derdinde Değil, İdaresini Yapma Derdinde’
Başkan TORAMAN: “‘Esnaf Şu Anda Para Kazanma Derdinde Değil, İdaresini Yapma Derdinde’

Elazığ Şoförler Odası Başkanı Şevket TORAMAN, şoför esnafının sıkıntılarını ve beklentilerini Bakış Haber’e anlattı. 

ÖZEL HABER: AYLİN SOLMAZ

Bakış Haber’e özel açıklamalarda bulunan Elazığ Şoförler Odası Başkanı Şevket TORAMAN, “esnafın şu an da para kazanma derdinde olmadığını, idaresini yapma derdinde olduğunu söyledi.
 

‘SAHADAKİ VATANDAŞ MİNİBÜSÇÜ ÇOK PARA KAZANIYOR ALGISINA DÜŞMESİN’
Esnafın ihtiyaçlarını karşılamada sıkıntılar yaşadığını vurgulayan Başkan Şevket TORAMAN, ‘Biz bugünlere vatandaşımızdan aldığımız destekle birlik beraberlik içerisinde geldik. M plakayla ilgili görev aldığımızda yaş ortalamasından tutun duraklardaki çalışmalarımızdan tutun duraklardaki mevcut faaliyet gösteren esnaflarımızla ilgili esnafların bilgisi doğrultusunda bu işlere girdik. O günün şartlarında Belediyelerde araç devirlerinde ücretler vardı. Bunun dışında belediyeler bunlarda işgaliye parası alıyordu. 6 yıldır da biz işgaliyeyle ilgili çalışmalar yapıyoruz.  Belediye Başkanımıza esnafımıza göstermiş olduğu ilgi ve alakadan dolayı teşekkür ediyoruz. Ticari takside olsun M plaka da olsun S plaka da olsun bunlarla ilgili işgaliye paralarını kaldırdı.  Birde bunların devir paraları vardı. Araç alıp verildiği zaman Belediye o gün şartlarının yüklü bir para alıyordu. Biz onları da kaldırdık. 2020 yılına kadar bu şehirde fiyat ortalamaları depreme kadar sabit gidiyordu. Depremden sonra ücretlerde bir sıkıntı yaşadık. Pandemi döneminde de esnafımız baya bir sıkıntı yaşadı. 3 veya 5 kişiyle çalışıldı. 2023 depremi de sahadaki esnafı ekonomiyi ciddi anlamda etkiledi. Sahadaki vatandaş minibüsçü çok para kazanıyor algısına düşmesin. İnanın bunu samimiyetle söylüyorum eskiden esnaf iki yıl çalışılıyordu arabasını yeniliyordu. Esnaf şu anda para kazanma derdinde değil idaresini yapma derdinde. Size soruyorum esnaf nasıl kazansın? Araç sigortasından tutun araç bakımına, lastiğine, elektriğine doğal gazına, evinin ihtiyaçlarına kadar hepsi para. Bu parayı birileri karşılamıyor. Bugün bir bağ kur 6-7 bin TL az para değil’ ifadelerini kullandı. 

‘SADECE ESNAFI DEĞİL, VATANDAŞI DA DÜŞÜNÜYORUZ’ 
Öğrenci servisleriyle ilgili velilerin isyan ettiğini kaydeden Başkan TORAMAN, “Servis ücretleri pahalı diyor. Hayır, efendim gitsinler çevre illere sorsunlar. Biz bunların fiyat tarifesini alırken sorguluyoruz. Biz Elazığ’ın ekonomik durumunu da göz önünde bulunduruyoruz. Bir tek şehir esnafını değil vatandaşı da düşünüyoruz. Devlet okullarında olsun özel okullarda rayiç bedellerimiz belli.  Biz talep merciiyiz. Talebimizi bir üst mercilere iletiyoruz. Üst merciler uygun görüyorsa tarifemizi onaylıyor. Onayladıktan sonra bize gönderiyor bizde bir nüshasını valiliğe bir nüshasını Belediyeye gönderiyoruz. Bu mercilerde onayladıkları takdirde esnafımıza duyurumuzu yapıyoruz. Esnafta uygulamasına geçiyor. Esnaf verilen fiyattaki tarifenin üstünde para alamaz. Toplu taşımada olsun ticari takside olsun öyle bir talep hakkı yok. Ne olursa olsun ticari taksi taksimetresini açacak. Ticari takside pazarlık payı yoktur. Bizim pazarlık payımız taksi metremizdir. Taksi metresini açar taksi metresiyle devam eder. Gittiği yerde para da almaz.  Ama belirlenen fiyat tarifesini parasını verecek. Kendilerine fiyat tarifesini vermişiz’ diye konuştu. 


 

‘KAMYONCU ESNAFI SIKINTI YAŞIYOR’
Şu anda Kamyoncu esnafının sıkıntılar yaşadığını belirten Başkan TORAMAN, ‘Bizim şu anda en büyük sıkıntımız kamyoncu esnafıyla ilgilidir. Belediye Başkanımızdan kamyoncu esnafıyla ilgili kamyoncular sitesi, tır garajı kurulmasını talep ediyoruz. Bu konuda çalışmalarımız devem ediyor. Gece kamyoncu esnafı geldiği zaman ulaşım bulabilecek bir yeri olsun. Getirip de kamyonu çarşıda sokakta bırakmasın. Bıraktığı zaman trafik cezası uygulaması yapıyor. Çekici esnaflarımız Karşıyaka mahallesinde bir yer tahsis edildi’ ifadelerini kullandı.  

 

‘ESNAFIN GEÇMİŞE DÖNÜK KULLANDIĞI KREDİYE FAİZ ARTIRIMI GELDİ’
Esnafın 2020 depreminden sonra en büyük sıkıntısının krediler olduğunu dile getiren Başkan TORAMAN, ‘2020 depreminden sonra esnaflarla ilgili ciddi anlamda krediler kullanıldı. Sonrasında bu krediler günden güne artış yaşadı. Faiz oranları da 2024 yılında artışa geçti. Bu durum ister istemez kredi kullanan esnafı etkiledi. Esnafın geçmişe dönük kullandığı krediye faiz artırımı geldi. Esnaf bu konuda bizden baya bir tedirgin oldu. Ankara’ya gittik TESKOM Başkanıyla Bakan yardımcılarıyla görüştük. Neticede bir fayda görmedik. Şehrin olumlu giriş noktalarına bir bakın her taraf yıkım halinde. Şehir nüfusunda bir artış yaşanmadı şehir dağıldı. Sayın Belediye Başkanımızdan çok büyük beklentilerimiz var. Siyasilerimizden de beklentilerimiz var. Yardımcı olurlar inşallah. Her şey şimdi zamlı. İnsanlar tek bir sigaraya 20 TL veriyorlar. Köylü şehirden gitti. Köyde durmuyor köydeki okullar kapandı. En büyük zararı buraya yaptık. Şu anda herkes mağdur. Memur ve çalışan da mağdur. Bir asgari ücretle çalışanın Allah yardımcısı olsun’ şeklinde konuştu.
Son olarak yaşanan depremle ilgili konuşan Başkan TORAMAN ‘Öncellikle şehrimize, deprem yaşanan illerimize geçmiş olsun. Deprem artık bizim bir parçamız haline geldi. Bu deprem hepimizi çok etkiledi.’ dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!