Türkiye Sağlık ve Sosyal İşleri Sendikası Elazığ Şube Başkanı Fırat Kaya, sağlık çalışanlarının yaşadığı zorluklar ve çözüm talepleri hakkında Bakış Haber’e özel açıklamalarda bulundu.
Bakış Haber’e konuşan Şube Başkanı Kaya, sağlık kuruluşlarında çalışan hasta bakım, güvenlik, yemekhane gibi çeşitli birimlerdeki işçilerin sosyal haklarını iyileştirmek için yoğun bir çaba sarf ettiklerini belirtti.
TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ VE YENİ HAKLAR MÜCADELESİ
Fırat Kaya, sağlık çalışanlarının haklarını savunmak amacıyla düzenledikleri toplu iş sözleşmeleri ile işçilerin sosyal haklarını artırmayı hedeflediklerini vurguladı. Her iki yılda bir yapılan toplu iş sözleşmelerinde sağlık çalışanlarının daha iyi çalışma koşulları ve kazançlar elde edebilmesi için mücadele ettiklerini dile getiren Kaya, aynı zamanda çalışma alanlarında karşılaşılan sorunları da idareyle çözmeye çalıştıklarını söyledi.
SAĞLIKTA ŞİDDET VE PERSONEL YETERSİZLİĞİ
Kaya, sağlık çalışanlarının karşılaştığı en büyük sorunlardan birinin sağlıkta şiddet olduğunu ve hastanelerdeki personel yetersizliğinin ciddi boyutlara ulaştığını ifade etti. "Sağlık çalışanları şiddete maruz kalıyor. Biz birçok kez silahlı çatışmalara, hasta yakınlarının saldırılarına tanıklık ettik. Bu sorunların çözümü emniyet ve devletin sorumluluğunda," dedi. Ayrıca, taşeron sisteminin sona ermesiyle personel sayısının ciddi şekilde düştüğünü ve EYT ile ilgili yaşanan emeklilik sürecinin de personel kaybına yol açtığını belirtti.
KALİFİYE PERSONEL SORUNU VE İŞÇİ-MEMUR AYRIMI
Sağlık alanındaki kalifiye personel sıkıntısının, eğitimli çalışanların hastanelerden ayrılmasına yol açtığını belirten Kaya, “Bugün tıp fakültesi okuyan temizlik personelimiz var. Hem üniversitesini okuyor hem çalışıyor. Ancak işi öğrendikten sonra hastaneden istifa edip gidiyorlar,” dedi. Kaya, aynı zamanda işçi ve memur arasındaki farkların çalışma huzurunu bozduğunu, bu nedenle eşit işe eşit ücret ve eşit çalışma saatleri talep ettiklerini de sözlerine ekledi.
TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ TALEPLERİ VE ÇALIŞMA KOŞULLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ
Fırat Kaya, toplu iş sözleşmesi sürecinde sağlık çalışanlarının ekonomik şartlarını göz önünde bulundurarak yapılacak düzenlemelerde, enflasyon oranlarının ötesinde bir iyileştirme talep ettiklerini söyledi. "Enflasyon, aslında bir zam değil; cebimizden çıkan paranın karşılığıdır. Bugün 10 liraya aldığınız bir ürünü, yarın 20 liraya alıyorsunuz. Bize yapılan 'enflasyon zammı' aslında sadece bir yaşam standardı düzenlemesidir," dedi.
ÇALIŞMA SAATLERİNİN DÜZENLENMESİ
Kaya, çalışma saatlerinin düzenlenmesi ve işçi ile memur arasındaki ayrımın kaldırılması gerektiğinin altını çizdi. Sağlık çalışanlarının daha iyi şartlarda çalışabilmesi için 40 saatlik haftalık çalışma düzeninin uygulanmasını talep eden Kaya, " Talebimiz çalışma saatlerinin düzenlenip memur işçi ayrımının kaldırılıp 40 saate düşürülmesidir. Sağlık çalışanlarının daha iyi bir yaşam standardına sahip olması İçin mücadele ediyoruz" dedi.
Fırat Kaya, yapılan toplu iş sözleşmesinde çalışanların daha iyi yaşam koşullarına ulaşabilmesi için sağlık ve sosyal hizmet sektöründeki sorunların çözülmesini talep ettiklerini vurguladı.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.