Elazığ
23 Eylül, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Başkan Evsen: Esnaflarımız Bir Gecede Fakirleşti

Başkan Evsen: Esnaflarımız Bir Gecede Fakirleşti
Başkan Evsen: Esnaflarımız Bir Gecede Fakirleşti

Geçtiğimiz haftalarda Elazığlı esnafların vergi faizleri konusunda yaşadığı mağduriyeti dile getiren Elazığ Kahveciler ve Kıraathaneciler Odası Başkanı Ferhat Evsen, deprem bölgesi olan 5 ilin bu karardan muaf tutulurken Elazığ’ın tutulmamasını eleştirdi.

ESNAFLARIMIZ BİR GECEDE YÜZ BİN TL'YE YAKIN FAKİRLEŞTİ

Başkan Ferhat Evsen, esnafların bir gecede 100 bin TL fakirleştiğini belirterek, “Bizler Esnaf Oda Başkanları olarak zor bir süreçten geçiyoruz. Ya bu dönem esnafın sesini temsil edeceğiz ya da yakında olan seçimde herkes ceketini alıp gidecek. Elazığ’da esnaflar çok büyük bir ekonomik mücadelenin içinde. Birkaç ay önce Elazığlı esnaflar vergi faizleri konusunda büyük bir mağduriyet yaşadı. Depremden etkilenen 5 vilayet bu faiz kapsamına alındı fakat Elazığ, depremden etkilenmesine rağmen sahipsiz bırakıldı. Esnaflarımız bir gecede yüz bin TL'ye yakın fakirleşti. Bu fakirleştirme dolayısıyla bizler oda başkanları olarak Ankara’ya gittik. Kooperatif Başkanı TEZ KOOP Başkanı Elazığ esnafını mağdur etmiştir. Esnaf bu konuda bizlere hakkını helal etmiyorsa biz de Kooperatif Başkanı Abdülkadir Bey’e helal etmiyoruz. Elazığ 70 bin evin yıkıldığı, 20 bine yakın iş yerinin ağır hasarlı olduğu bir memlekettir. Abdülkadir Bey bize Ankara’da söz verdi. Buraya döndüğümüz zaman o sözler unutuldu” dedi.

Başkan Evsen: “Bugün ilimizin Milletvekilleri, siyasileri sokağa indiği zaman esnaflarımız da vatandaşlarımız da bu sorunları onlara anlatmıyorlar, keşke anlatabilseler. Anlatsalar da beş vekil, bireysel olarak hiçbir sorunu çözemez. Her vekilimize anlattık sorunlarımızı. Eğer yan yana gelebilselerdi, beşi kardeş olsaydı bu sorun çözülürdü ve Elazığ için bir ilk olurdu. Rozetleri bir kenara bıraksalardı da muhalefet, iktidar, Belediye Başkanı, il başkanları bu konuda esnafın yanında olsaydı. Bu konuda da bizi sahipsiz bıraktılar”

“BAZI ŞEYLERDE GERÇEKÇİ OLALIM”

Seçim döneminde BAĞKUR’un 7 bin 200 TL’ye düşürüleceği vaadinin gerçekleştirilmediğinden dert Başkan Ferhat Evsen, Elazığlı esnaflara seslendi.

Başkan Evsen: “Esnaflarımıza buradan sesleniyorum. Bazı şeylerde gerçekçi olalım. Yakın zamanda herhangi bir seçim var mı, yok. 2028 e kadar, yerel ve genel seçim olmayacak. Geçtiğimiz seçimlerde esnaftan oy alabilmek için Bağkur’un 7 bin 200’e düşürüleceği söylendi. Kayseri mitinginde de esnafa söz verildi ve o sözler yalan oldu. Benim esnafa diyeceğim artık bu saatten sonra üç sene boyunca sigortalı bir seçenek hakkını bulsunlar.

Sistem bizi ister istemez bağkurlu esnaf olarak mağduriyete götürüyor. 9 bin günden emekli olmak demek, 10 bin günden emekli olmak demek, esnaf için zaten altmış yaşında emekli olmak demektir.

İnşallah erken seçimi olur, artık ne olur ya da hükümet bu tasarruf tedbirlerinde sıra esnafa geldi mi, uygulanan tasarruf tedbirleri büyük şirketlere holdinglere geldi mi, uygulanan vergi indirimleri. Her şeyi küçük esnafta gözlerini açan bir sistem. Geçmişten gelen hükümet başarısızlığı var, ekonomik kriz var. Ekonomik krizden çıkmanın yolu da Elazığ esnafına depremde bir taşıma yardımı yapılmaması! Sonrasında bağkur mağduriyeti, en sonunda esnaf krizinde mağdur edildi.

Maliye Bakanlığı artık esnafın hesaplarına bloke koymaya başladı. Şimdi bir de satılmayan malın vergisini almaya başladı büyük esnaflar. Yarın bir gün biz de satmadığımız çayın vergisini ödeyebiliriz. Maliye Bakanı’na sesleniyorum: bu ekonomi esnafla düzelmez”

Başkan Ferhat Evsen, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Daha elimizde işyerlerine kavuşamayan esnaflarımız var.  İlimizin resmi kurumlarına sesleniyoruz. Bu makamlar nasıl bizlere geçici olarak emanet edilmişse, bizler burada aldığımız maaşın karşısında insanlara hizmet etmek zorundayız. Sizler de resmi kurumlarda insanlara faydalı olmak zorundasınız. Bugün size müdür diyorlar diye birkaç poza girip üst tamirlerinize nasıl iyiyseniz kapınızdan gelen vatandaşa da o şekilde olmak zorundasınız. Geçen bir esnafımızın bir işi vardı. Tapuda personellere teşekkür ediyoruz. Aslında bu tapudaki işlemini bitirdi. Sadece müdürün imzası için üç gün bekledi.

Yani bunlar müdürlerimizin işleri yoksa bir imzayı üç günde atamıyorlarsa. Buradan milletvekillerimize sesleniyoruz. Kurumlara bir iki tane müdür atasınlar. Personel çalışıyor, sıra müdürlere geliyor. AFAD Çevre şehircilik müdürü bir yazıdır bir buçuk senedir teslim etmediler. Teslim edilse dükkanlar esnaflara teslim edilecek. Sayın valim hevesli bir şekilde ilçeleri geziyor. konuya karşı duyarlı öncelikle görevinde başarılar dileriz. Sayın Valime sesleniyoruz. Yani bu kurumlardaki esnafa karşı vatandaşa karşı bir duyarsızlığı bir an önce bitirsin. Bu şehir konuştuğu zaman hatıra dokunduğu insanlar var, onlar da işine baksın. Yeri geldiği zaman yerel medya suçluyoruz diye konuşmuyorsunuz.

Doğruları konuştuğu zaman da yerel medya yazdığı zaman da direkt diğer taraftan işinize gelmiyor. Hemen arıyorsunuz. Üç tane tanıdıkla bu haberi kaldırın böyle yapın böyle şehrin doğrularını yerel diye nasıl yazsın Yazamıyor yazdığı zaman hemen biz ya da bizi arıyor, onu arıyor. Bu haber niye yazılıyor? Haber bu şehrin eleştiri bu şehrin geleceği için daha güzelleşmesi için insanlara yol göstermedir. Nevşehir Belediye Başkanımız Rasim beye teşekkür ederim geçen misafiri sabah bir baktık şehir içinde ilan edin, ayakkabısız gezin. Şehir pırıl pırıl ama şehrin girişinde bir yığın vardı. Böyle göze hoş gelmeyen hafriyat yığını kendisine ilettik. Adam bize teşekkür ediyor. Biz burada belediyede Şahin başkanının nezdinde kurum müdürlerine sesleniyoruz.

Belediyenin zaten özel kalemi var Allaha emanet vatandaş Şahin başkanla görüşemiyor şimdi kurum müdürleri belediye başkandan habersiz. İnsan bir çöp alamaz mı insan bir asfalt yapamaz mı ya, bırakın her şeyi Şahin başkanı yapsın, her şeye o mu yetsin. Bugün geliyorsunuz burada röportajı her şeyi imtiyaz sahibi mi yapacak yok. Sizler de yeni geliyor insan alıyorsunuz, haber yapıyorsunuz. Dediğimiz gibi şehrin tek sorunu kişiler yaptığı görevin bilincinde değiller. Yaptığı göreve hakkı olmadan geldikleri için bir şekilde torpille geldikleri için inisiyatif alamıyorlar. Üst amirlerine karşı konuşamıyorlar.

Gelin bu şehrin güzelleşmesi için herkes bir şekilde taşı elini altı üstün. Bugün muhtarlar çıkmış, yarısı bizden için mücadele ediyor. Allah var ya sivil toplum kuruşlarını hiçbir tanesi destek vermeye çalışmıyor. Bir bakıyorsun üç tane dernek Filistin davasını sahiplenmiş, başkası sahipleniyor bu şehrin doğrularını kahveciler odası da anlatsa lokantacılar odası da anlatsa, muhtarlar da anlatsa bu şehrin menfaatine insanların faydasına olan doğru bir şey. Birisi anlattığı zaman yerel medyada bir haber gördüğünüz zaman duyarsız kalmayalım. Herkes o konuda destek çıksın”

“SİZİN DERDİNİZ NEDİR?”

Başkan Evsen: “Bugün bu şehrin Pertek Köprüsü görüyorsunuz. Şehri Karadeniz'e bağlayan cazibe merkezi olacak fırsatları kaçırdık. Durmadan alt geçit üst geçitten bahsediyoruz. Vatandaş akşamları mağduriyeti geçiyor. Gönül isterdik. Bugün şehir hazardağlı kavşağını değil. Malatya'nın Baskil kavşağını konuşsaydı. Güneş çevre yolunu bundan on beş sene önce medyada dile getirdiler. Orada büyük bir şehirleşme olacak yaparken alt geçit üst geçitlerini yapın. Şehir gelmiş hazardağlı kavşağını konuşuyor. Zaten dediğimiz gibi kurum müdürleri inisiyatif olsa bir yerde altyapı yapıldığı zaman oradaki müteahhit çağır zaten yapan bu altyapıyı yapan üç tane firmadır. Sizin derdiniz nedir ya yolları yapıyorsunuz bu şekilde esnaf dükkanı açamıyor.

Zabıta Allah var üç tane tabure bıraktığın zaman yola savaşa gider gibi Israil'in Filistin’i taşladığı gibi zabıta personeli gidiyor. Aldıkları talimatı esnafın üstüne 980 tl ceza için geliyorsun suya esnaf gidiyor. AB kurumlardaki işlemlerini bitiriyor ki resmi devlete karşı görevini yapsın. Bir su aboneliği depozito on iki bin olur mu bu şehirde esnaf on iki bin TL, on iki senede kullanamıyorsun. üç bin TL den on iki bin TL'ye su deposu çıkmış, Esnafa bu kadar hakaret edilmez. Esnaf kapısının önünde müşteri gelemiyor, içeri camları kapatmış, bu sıcakta oturuyor. Diğer şekilde kendi kulluk görevlerine baktığın zaman dediğim gibi her şeyi küçük esnafta.

Yukarıda ekonomik olarak Maliye Bakanlığı aşağıda bu kurum müdürleri gözünü küçük esnafta açmış. Bizler de oda temsilcisi olarak yetkili makam değiliz. Sadece bu sorunları onlara iletmek zorundayız. Şehir küçük sevmediğimiz adamı bile haftada bir görmek zorundayız. Bu şehrin sorunlarını hep beraber çözeceğiz ya da başka şehirlere gidip insanların mutluluğuyla gıpta edeceğiz. Onlar nasıl huzurlu şekilde yaşıyorsa, eğlenebiliyorsa çocuklarıyla bir ailesiyle sevinebiliyorsa. Bizler de bu şekilde ya öyle huzurlu yaşamaya çalışacağız ya da böyle her gün olayların olduğu, vukuatların olduğu bir şehirde günü kurtarmak için burada saltanatların devam etmesi için sessiz kalmak zorunda kalacağız. Vallahi bu sessizlik de bizi vicdansız ediyor.

Tekrardan herkese teşekkür ederim. İlimizi bu şekilde kötü yönetilmeyi hak etmiyor. Şehrin sorunlarında milletvekillerimize sesleniyoruz, valimize sesleniyoruz, gelin herkesi bir akıllı bir şekilde konularda toplayın. Her şekilde destek olalım. Bu şehrin güzelleşmesi için elimizden geleni yapalım. Yoksa bu şehir güneyde Ergani, doğuda Bingöl Kiğı Kuzeyimizde Pertek, batıda Malatya Kale ile yarışacak seviyeye geldi. Artık yani illeri boş verin illeri artık Diyarbakır Malatya'yı tartışmaya gerek yok. Bizler artık çevremizdeki ilçelerle yarışır bir hale geldik. Yazık bu şehri sadece otuz sene önce iki Elazığ’ı bize geri verin ilerisi sizlerin olsun. Esnaf otuz sene önceki şekilde mutlu, huzurlu ve güzel şekilde yaşasın” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!