Kurs Der Başkanı Veli Aksu, güncellenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kılavuz bilgileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Aksu, bu yıl 203 programa sıfır veya eksi netle yerleşildiğini belirterek, bu durumun üniversite giriş sistemindeki sorunları yeniden gündeme taşıdığını vurguladı.
BARAJIN KALDIRILMASIYLA SORUN BÜYÜDÜ
Başkan Aksu, 2022 yılında YKS'de baraj puanının kaldırılmasının ardından, eksi veya sıfır netle üniversiteye yerleşme vakalarının arttığını söyledi. 2022’de 83, 2023’te 104 programa bu şekilde yerleşme gerçekleşirken, 2024’te bu sayı %95 artışla 203’e ulaştı.
EKSİ NETLERLE KAZANILAN BÖLÜMLER
Aksu, eksi netlerle kazanılan bölümler arasında sağlık, sosyal bilimler ve teknoloji alanlarının dikkat çektiğini belirtti. Öne çıkan örnekler:
İstanbul Aydın Üniversitesi Diyaliz Bölümü: -7,5 net
Rumeli Üniversitesi Odyometri Bölümü: -8 net
İstanbul Gelişim Üniversitesi Patoloji Laboratuvarı Teknikleri: -12,25 net
İstanbul Topkapı Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı: -8,75 net
Aksu, eksi Türkçe netiyle Türk Dili ve Edebiyatı, eksi sosyal bilimler netiyle tarih gibi alanlarda dahi adayların yerleştiğini ifade etti.
SORUNUN KAYNAĞI NEDİR?
Aksu, baraj puanının kaldırılmasının ardından, adayların TYT veya AYT testlerinden yalnızca 0,5 net yaparak puanlarının hesaplanabildiğine dikkat çekti. Bu durum, eksi netlerle dahi üniversite tercihine olanak sağlıyor.
"ARTIK BU SORUN ÇÖZÜLMELİ"
Üniversite eğitiminin kalitesinin korunması gerektiğini vurgulayan Aksu, "Her yıl daha fazla programa eksi netlerle giriş yapılması, hem eğitim sistemimizin hem de toplumumuzun geleceği için bir tehdit oluşturuyor. YKS sistemi tekrar gözden geçirilmeli ve daha adil bir düzenleme yapılmalıdır" dedi.
Eğitim uzmanları ve öğrenciler, bu konuda yapılacak düzenlemelerin merakla bekliyor. Aksu’nun çağrısı, eğitim sisteminde nitelikli bir değişim için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.