Bankalar, 1 Şubat itibarıyla birçok işlem ücretinde artışa gitti. FAST ve EFT transfer ücretleri, kredi kartı aidatları, nakit avans faizleri ve otomatik fatura ödeme komisyonları gibi pek çok bankacılık hizmetinde fark edilmeyen zamlar gerçekleştirildi. Vatandaşlar bu ani fiyat artışlarına tepki gösterirken, uzmanlar hesap hareketlerinin dikkatlice takip edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.
FAST VE EFT ÜCRETLERİNDE YÜKSELME
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın FAST işlem limiti 100 bin TL'ye çıkarıldıktan sonra, bankalar bu hizmet için alınan ücretlerde de artışa gitti. FAST işlem ücreti, daha önce 4,66 TL iken, 6,39 TL’ye yükseltildi. Ayrıca 20 bin TL’lik bir FAST işlemi için alınan ücretler:
- Mobil bankacılık: 12,80 TL
- ATM: 44,68 TL
- Banka şubesi: 64 TL EFT işlemlerinde de benzer bir artış yaşandı ve her bankanın uyguladığı ücretlendirme platforma göre farklılık gösterdi.
KREDİ KARTI AİDATLARINDA REKOR ARTIŞ
Bankalar, kredi kartı aidatlarını ciddi şekilde artırdı. Standart kredi kartları için alınan yıllık ücretler 600 TL ile 1.200 TL arasında değişirken, ek kart ücreti de 250 - 300 TL seviyelerine yükseldi. Ayrıca kayıp veya çalıntı nedeniyle kart yenileme işlemleri de ücretli hale geldi. İlk iki kart yenilemesi ücretsizken, üçüncü ve sonraki yenilemelerde 80 TL ile 150 TL arasında kesinti yapılacak.
NAKİT AVANS FAİZLERİNDE BÜYÜK ARTIŞ
Bankaların uyguladığı zamlar sadece işlem ücretleriyle sınırlı kalmadı. Nakit avans faiz oranı yüzde 5’e yükseltilirken, BSMV ve KKDF vergileri ile toplam maliyet yüzde 6’yı geçti. Gecikme faizleri de vergiler dahil yüzde 6,4 seviyelerine çıkmış durumda. Uzmanlar, kredi kartı sahiplerini nakit avans çekmeden önce faiz ve ek ücretleri dikkatlice incelemeleri konusunda uyarıyor.
OTOMATİK ÖDEME TALİMATLARINA GİZLİ FAİZ
Otomatik ödeme talimatları verilen su, elektrik, doğalgaz ve internet faturalarında kredi kartı ile ödeme yapıldığında, son ödeme tarihine kadar nakit avans faizi uygulanıyor. Vergilerle birlikte bu oran yüzde 6’yı geçiyor. Ayrıca, SGK prim ödemeleri ve resmi kurum ödemelerinde bankalar, yüzde 3’e varan ek ücretler alıyor.
UZMANLARDAN UYARI: HESAPLARINIZI DÜZENLİ OLARAK KONTROL EDİN!
Uzmanlar, vatandaşları banka hesaplarını düzenli olarak kontrol etmeleri konusunda uyarıyor. Zammın fark edilmeden yapıldığı bu işlemler, vatandaşların hesaplarından ekstra harcamalar yapmasına neden olabilir.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.