Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Aralık ayında politika faizini 250 baz puan indirirken, sıkı para politikasının devam edeceğini açıklamıştı. Ancak, döviz talebinin artmasını engellemek ve Türk lirasının değer kaybını durdurmak adına ekonomi yönetimi, bankalara yeni bir talimat verdi. Bu talimatla birlikte bankalar, mevduat faiz oranlarını yeniden yükseltmeye başladı.
FAİZ İNDİRİMİ SONRASINDA BANKALARIN FAİZ ARTIŞI
Merkez Bankası'nın 2025 yılı için uygulamayı planladığı Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının sona ermesiyle birlikte, döviz yerine Türk lirasına talep yaratmak için mevduat faizleri artırılmaya başlandı. Bankalara gönderilen talimatla, KKM'ye yönelen paranın döviz hesaplarına geçişi engellenmeye çalışılacak.
BANKALARIN YÜKSELEN MEVDUAT FAİZ ORANLARI
Özel bankalar, müşteri çekebilmek için kısa vadeli mevduat faiz oranlarında artış yapmaya başladı. Örneğin, bazı bankalar 32 günlük vadeli mevduat faiz oranlarını %45 ile %53 arasında belirledi. TCMB'nin 23 Ocak’ta açıklayacağı faiz kararı ile mevduat faizlerinde daha fazla değişiklik bekleniyor.
MEVDUAT FAİZ ORANLARI VE NET GETİRİLER
Mevduat faiz oranları, yatırımcılar için cazip hale gelirken, 1 milyon TL’nin 32 günlük vadede sağlayacağı net getiriler şu şekilde sıralandı:
CEBTEB: %53 faiz oranı, net getiri 41.819 TL
GARANTİBBVA: %47 faiz oranı, net getiri 37.085 TL
ING: %52 faiz oranı, net getiri 41.030 TL
DENİZBANK: %47 faiz oranı, net getiri 37.085 TL
YAPIKREDİ: %45,5 faiz oranı, net getiri 35.901 TL
QNB: %45,5 faiz oranı, net getiri 35.901 TL
TÜRKİYE İŞ BANKASI: %40 faiz oranı, net getiri 31.562 TL
Merkez Bankası'nın bu faiz artırma adımlarıyla Türk lirasına olan talep artırılmaya çalışılırken, aynı zamanda döviz yatırımlarının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.