Elazığ
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    35.09
  • ALTIN
    2298.0
  • BIST
    8988.79
  • BTC
    70589.46$

BAKKALLARDAN ZİNCİR MARKET İSYANI


BAKKALLARDAN ZİNCİR MARKET İSYANI
Elazığ Bakkallar ve Tekel Bayiler Oda Başkanı Cebrail Top zincir marketlere dair açıklamalarda bulundu.

Hemen hemen her köşe başında bulunan zincir marketlerin şehir ekonomisine bir katkısı olmadığını söyleyen başkan Top “Şöyle bunlar ta 90'ların sonunda Türkiye'ye olduğu gibi ilimize girdi. Bunların sayıları her geçen gün artıyor. Bir tek burada değil Türkiye genelinde artıyor. Bakkalımızı esnafımızı değil yani tüm şehrin ekonomisini herkesi etkilemiş durumda. Tabii ki de bizim bakkal esnafımızı daha çok etkilemiş. Bunların ilimize hiçbir faydası yok. Sadece bunlar bize ne bırakıyorlar biliyor musunuz? Konteyner çöpünü bırakıyorlar. Bizim belediyemizde gidip onların çöplerini alıyor. Şuanda onlar kazandıklarını alıp götürüyorlar il dışına yurt dışına bildiğiniz gibi.” Dedi.

Zincir marketlerin her türlü ürünü sattıklarını söyleyen Başkan Top “Onlar yaz tatilinde deniz ürünlerini sattıklarına şahit oluyoruz. Okul kantin dönemlerinde okul açılma dönemlerinde kırtasiye ürünleri sattıklarını ramazan Da bayramda bakıyorsun zekat gibi şeylere bile talip oluyorlar. Bakıyorsun bunlar hayvan bile satıyorlar. Kurbanlık bile satıyorlar. Kurban bile cambazlık bile yapıyorlar. Yani bunların yapmadığı iş kalmamış. Özellikle şehrimizin ekonomisine şehrin gelişmesine işsizliğin artmasına istihdamın önlenmesine bunlar büyük bir set var önümüzde bunlarla ilgili yıllardan beri söylüyoruz gene söyleyeceğiz bir an önce hükumetimiz sektör ile ilgili yasanın yasalaşmasını talep ediyoruz. Talep etmeye devam edeceğiz.” İfadelerini kullandı.

Zincir marketlerin ekonominin ayarlarıyla oynadığına değin Başkan Top “bugün fahiş fiyatlarla ilgili yine ekonominin ayarını Türkiye'nin ayarıyla bunlar oynuyorlar. Beşi bir yerde hareket ediyorlar. Eskiden bunlar birbiriyle rekabet halindelerdi. Şimdi buna güvenlik güçleri istihbaratçılık ticaret müdürlüğümüz bunları tespit etmişler. Bir bakıyorsun ki fiyat geçişlerinde hepsi beşi bir anda aynı gün aynı saat aynı dakika içerisinde hep aynı fiyatları geçiyorlar. Bunlar tespit edildi. Yani bunlar ceza da yediler smsleri yakalandı yani bir insan niye ceza yer insan suç işlediği için yer. Biz bu cezalarında caydırıcı olduğuna inanmıyoruz. Bunlara daha ağır cezalar gelsin. En azından kapatmaya kadar gidilsin. Yani bunlar cezalar niye caydırıcı değil böyle bir fahiş fiyat koyuyorlar ki yani o gün ki yapmış olduğu bir milyon civarında büyük bir ceza yemişler. Basında görmüştür. Bir milyon bir trilyon eski parayla hiçbir şey çünkü aynı şey aynı şube aradaki fiyat farkıyla ama tutmaz aynı yaptırıma şahit oluyor. O yüzden bunlara kural kanun getirilmesine yasal düzenlemelerini getirmesine lazım.” Şeklinde konuştu.

Tavsiye edilen fiyatların yeniden kullanılması gerektiğini ifade eden Başkan Top “Bunların açma kapama veya bir bunların önlenmesi için işte bugün tarım kredi kooperatiflerinin de niye bugün tek tip fiyatımız tek tip olduğu için. Eskiden tavsiye edilen fiyatlar vardı. Mesela biz bakkal esnafları şunu talep ediyoruz ürünlerin üzerine tavsiye edilen fiyatlar yapıştırılsın. Niye biz razıyız oradaki kârımızdan. Onların yok onlar engel olmaya çalışıyorlar. Tavsiye edilen ürünler fiyat eskiden hatırlar mısınız? Biz ekonominin ayarlarıyla oynamıyoruz.” Dedi.

Ürünlerin satışı yapılmadan zam yapmadıklarını aktaran Başkan Top “Kaldı ki inan bende bu sektörün içerisindeyim. Yani satmadan biz zam koyan bir şey değiliz. Biz zamdan habersiz değiliz. Biz yeni ürünü aldığımızda zamdan haberdar oluyoruz. Ama bunu günde üç beş defa hatta şunlara bile şahit olduk. Raftakiyle kasada ki fiyat farklarıyla karşılaştık. O kadar hızlı değişim yapıyorlar ki rafta değiştirmemiş kasa da değiştirmiş. Yani bunlara da şahit olduk. Yani vatandaşların bunları tercih etmemesi lazım. Yöresel ürünleri tercih etmeleri lazım. Onların ne olduklarını herkes biliyor. vatandaşımızın elbette oralara gitmesini istemiyoruz. Tekelleşmeye biz karşıyız. Ama onlarda bugün yerel ürünlere gelsinler. Yani araştırsınlar. Bilinçli alışveriş yapsınlar. Bazen billboardlarda şunlardan bakıyorsun ki %60 %70 iskonto yapıyorlar. Demek ki fiyatların %70 %80'ni kazanıyorsun ya da bu indirimlerin gerçek olmadığını söylüyorsun.” İfadelerini kullandı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!