Avukat Merve Ayyıldız, evlilik dışı veya boşanma sonrası dünyaya gelen çocukların baba ile soybağını kurmalarını sağlamak amacıyla açılabilen babalık davası hakkında Bakış Haber’e önemli açıklamalarda bulundu. Bakış Haber’e konuşan Ayyıldız, bu davanın, çocuğun babası tarafından tanınmaması nedeniyle karşılaşacağı haksızlıkların önlenmesi için kritik bir yasal düzenleme olduğunu vurguladı.
Haber:Aylin SOLMAZ
BABALIK DAVASI: ANNE VE ÇOCUĞUN HAKKI
Avukat Merve Ayyıldız, babalık davasının yalnızca anne ve çocuk tarafından açılabileceğini ifade ederek, "Babalık davası, evlilik dışı dünyaya gelen veya boşanmanın üzerinden 300 gün geçmiş bir çocuk için açılabilen bir dava türüdür. Çocuk ve anne, mahkeme aracılığıyla baba ile arasındaki soybağının kurulmasını talep edebilirler. Anne yalnızca kendi adına babalık davası açabilirken, çocuk ergin olduktan sonra kendisi dava açma hakkına sahiptir" dedi.
BABALIK DAVASI SÜRECİ NASIL İŞLER?
Babalık davasının açılabilmesi için belirli bir zaman sınırının olduğunu belirten Ayyıldız, "Babalık davası, çocuğun doğumundan itibaren bir yıl içinde açılmalıdır. Ancak bir yıllık sürenin geçmesinin ardından haklı bir sebep bulunması durumunda, dava bir ay içinde açılabilir. Çocuk ergin olduktan sonra ise bu dava, çocuğun kendisi tarafından da açılabilir. Çocuk ergin olmadan, onun yerine bir kayyım atanarak dava açılabilir" şeklinde konuştu.
DAVANIN AÇILABİLMESİ İÇİN GEREKEN ADIMLAR
Babalık davasının açılabilmesi için çocuk ergin değilse, mahkemeden kayyım atanması gerektiğine dikkat çeken Ayyıldız, "Babalık davası açılmadan önce, çocuk ergin değilse, mahkemeden kayyım atanması talep edilmelidir. Aksi takdirde, anne veya çocuk bu davayı açamayacaktır. Çocuk ergin olduktan sonra ise dava, herhangi bir hak düşürücü süre olmaksızın açılabilir" ifadelerini kullandı.
BABALIK DAVASINDA TALEP EDİLEBİLECEK HUSUSLAR
Ayyıldız, babalık davasının sadece soybağının kurulmasını değil, aynı zamanda ekonomik talepleri de gündeme getirdiğini belirtti ve şunları söyledi: "Babalık davası, yalnızca soybağının kurulması değil, aynı zamanda ekonomik taleplerin de gündeme geldiği bir dava türüdür. Anne, doğum giderleri, doğumdan önceki altı haftalık geçim giderleri, doğum sonrası altı haftalık geçim giderleri ve gebelik sürecindeki diğer masraflarını talep edebilir. Anne, çocuğun sağ doğmaması durumunda da bu taleplerde bulunabilir" dedi.
TEDBİR VE İŞTİRAK NAFAKASI
Babalık davası sırasında mahkemeler, çocuğun bakım ve eğitimi için gerekli ekonomik desteği sağlamak amacıyla tedbir nafakası ve iştirak nafakasına hükmedebilir. Avukat Ayyıldız, bu nafakaların çocuğun geleceği için kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.