Elazığ
03 Ekim, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

ATM Her Şey Sil Baştan Değişiyor! Artık Kullanılamayacak

ATM Her Şey Sil Baştan Değişiyor! Artık Kullanılamayacak
ATM Her Şey Sil Baştan Değişiyor! Artık Kullanılamayacak

Türkiye genelinde artan dolandırıcılık vakalarına karşı alınan önlemler kapsamında, ATM'lerde kullanılan basit ve tahmin edilebilir şifreler tarih oluyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) aldığı karar doğrultusunda, tüm bankaların ATM sistemlerinde güvenlik şifreleri konusunda büyük bir değişim başlatılacak


81 İLDE YENİ ŞİFRE ZORUNLULUĞU
Önümüzdeki hafta itibarıyla hayata geçecek olan yeni düzenleme, ülke genelindeki ATM'lerde kullanılan basit şifrelerin kullanımını tamamen yasaklayacak. Banka ve kredi kartı kullanıcıları, ATM'den para çekerken sistem tarafından otomatik bir şekilde şifre değiştirme uyarısı ile karşılaşacak. Bu uygulama, müşterilerin daha güçlü ve güvenli şifreler oluşturmasını zorunlu hale getirecek.
YASAKLI ŞİFRE KOMBİNASYONLARI NELER?
Düzenleme kapsamında, yaygın olarak kullanılan bazı şifre kombinasyonları yasaklanacak. Özellikle '1923', '1453', '1903' gibi tarihi olaylara dayanan veya il plaka kodları ve takım tarihleri gibi kolay tahmin edilebilen rakam dizileri artık geçerli olmayacak. Ayrıca, ardışık sayılar (1234, 0000, 1111) gibi şifreler de güvenlik açısından kabul edilmeyecek.
GÜVENLİK RİSKLERİ VE MADDİ KAYIPLAR
Basit şifre kullanımı, hırsızların banka hesaplarına erişimini kolaylaştırarak ciddi maddi kayıplara neden olabiliyor. Zayıf şifreler, dolandırıcıların hesaplara izinsiz giriş yapmasını ve kimlik hırsızlığını kolaylaştırıyor. Bu tür güvenlik ihlalleri, kullanıcıların sadece maddi anlamda değil, aynı zamanda ruhsal olarak da zarar görmesine yol açabiliyor.
Güçlü şifreler oluşturulması, ATM'lerde yapılan dolandırıcılık vakalarını büyük oranda azaltmayı hedefliyor. BDDK tarafından yapılan bu düzenleme, kullanıcıların kişisel güvenliğini artırmak amacıyla atılan önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
KREDİ NOTUNU DA ETKİLEYEBİLİR
Basit şifrelerin kullanımı, sadece maddi kayıplara değil, kredi notlarının olumsuz etkilenmesine de yol açabiliyor. Eğer bir dolandırıcı, tahmin edilebilir bir PIN kodu kullanarak hesaba erişim sağlarsa, sadece para kaybı değil, uzun vadede finansal itibara da zarar verebilir.
ATM’LERDE GÜVENLİK NASIL ARTIRILACAK?
Yeni düzenleme ile birlikte bankalar, ATM sistemlerinde belirli algoritmalar kullanarak zayıf şifrelerin oluşturulmasını önleyecek. Ayrıca, sistem tarafından otomatik olarak şifre yenileme uyarıları yapılacak ve kullanıcılar güçlü şifreler seçmeye yönlendirilecek. Bu sayede, kimlik hırsızlığı ve dolandırıcılık olaylarının önüne geçilmesi hedefleniyor. 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!